Rezervy Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
Advertisements

Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond
Účetnictví I Ing. Josef Horák, Ph.D.
. Účetní systémy 1 2. přednáška. Bilance a její pojetí - vychází z výchozí teze o tom, jaký je účel bilance: a) pojetí monistické b) pojetí dualistické.
. Účetní systémy 1 2. přednáška Teorie bilancí. Teorie účetnictví – následuje praxi, zobecňuje některé prvky, rozvíjí dále možnosti (neexistuje před prakt.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Analýza peněžních toků – cash flow
Účetnictví.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Náklady a výnosy.
Zdroje krytí majetku – osnova přednášky Radmila Herzánová
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
FINANCE 2014/2015.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Kapitálové účty a dlouhodobé závazky Označení.
Přednáška č. 1 Základy účetnictví.
Dlouhodobý majetek Odpisy
Účetnictví Co to je? Ivana Francová, SOU Liběchov.
ČASOVÉ ROZLIŠENÍ NÁKLADŮ A VÝNOSŮ
Úvod do účetnictví.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
Rezervy, pohledávky a opravné položky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_295.
CHARAKTERISTIKA ÚČETNICTVÍ
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Finanční analýza.
10. tématický okruh: Dlouhodobé zdroje financování
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Účtování kapitálových účtů a dlouhodobých závazků „4“
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Devátá přednáška z UCPO
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
Novinky v přímých daních – zákon o daních z příjmů a zákon o rezervách
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_298.
[Pařížská 15, Ústí nad Labem]
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1150Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
Učetní souvislosti obchodního zákoníku
IFRS 1 První aplikace IFRS.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: CIZÍ KAPITÁL – ÚČTOVÁNÍ O REZERVÁCH, ÚVĚRECH A PŮJČKÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.15 RočníkDruhý.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.19 RočníkDruhý.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.08 RočníkDruhý.
ÚČETNÍ UZÁVĚRKA ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – I.část
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Podniková ekonomika.
Účetní uzávěrka a závěrka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Náklady a Výnosy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Finanční zdroje obchodní korporace
Bc. Jiří Švec 01_Rozvaha Bc. Jiří Švec
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 12 Daně ze zisku.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka.
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
IFRS 1 První aplikace IFRS.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Rezervy x rezervní fond
Transkript prezentace:

Rezervy Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond

Rezervy x Rezervní fond Rezervy se tvoří vždy na vrub nákladů. To je zásadní rozdíl oproti tvorbě rezervních fondů. Zatímco naplnění rezervního fondu představuje de facto pouze přesun vlastních zdrojů účetní jednotky (resp. rozdělení jejího zisku, aniž by to ovlivňovalo výsledek hospodaření), vytvoření rezervy probíhá vždy na úkor výsledku hospodaření. Zásadní rozdíl mezi rezervou a rezervním fondem je to, že rezervní fond představuje tzv. vlastní zdroje účetní jednotky (tj. je součástí vlastního kapitálu společnosti), kdežto rezervy jakožto pasivum se považují za cizí zdroje (obdobně jako např. závazky).

Charakteristika rezerv Rezervy jsou součástí pasiv, patří mezi závazky. Tvorba rezerv souvisí s akruálním principem a se zásadou opatrnosti. Rezervy = závazek (dluh) tvoříme, pokud očekáváme nějaký budoucí výdaj vyjadřují budoucí závazek vůči třetím osobám při tvorbě je znám účel, částku a období odhadujeme tvorbu, výši a způsob používání stanoví účetní jednotka ve vnitřním předpise

Členění rezerv Zákonné rezervy (rezervy daňově účinné) – jejich tvorba a použití je stanovena zvláštním zákonem. Příklady: bankovní rezervy, rezervy v pojišťovnictví, rezervy na opravu hmotného majetku, rezervy na pěstební činnost, rezerva na odbahnění rybníka, rezerva na sanaci pozemků dotčených těžbou Ostatní rezervy - účetní (rezervy daňově neúčinné) – Příklady: rezerva na záruční opravy, rezerva na restrukturalizaci, rezervy na důchody a podobné závazky, rezerva na daň z příjmů Princip účtování stejný

Účetní rezervy Rozhodování o účetních rezervách je plně v kompetenci účetní jednotky. Jmenujme si nejčastěji vznikající situace, které si při významnosti částky vyžádají tvorbu účetní rezervy: Rezerva na sankce od správce daně - jedná se o případy prodlení s placením daní, pokud dosud tyto sankce správcem daně nebyly vyměřeny Rezerva na smluvní sankce - jedná se o podobnou situaci, pouze sankce pocházejí od našich obchodních partnerů Rezerva na náhrady škody z případných soudních sporů Rezerva na splatnou daň - přestože formálně patří do „rodiny“ rezerv, jedná se reálně o specifickou dohadnou položku. Tato zvláštní rezerva je tvořena na výši předpokládané výše daňové povinnosti na daň z příjmů právnických osob v situaci, kdy k datu uzavření účetních knih, není možné zjistit skutečnou výši daňové povinnosti. Ostatní rezervy (např. rezerva na záruční opravy)

Ve skriptech účtováno odlišně, důsledek však stejný. V praxi může existovat několik variant účtování, ale jejich dopad do R a V je vždy ve výsledku stejný.

Příklad: Rezerva na daň z příjmů Rezerva na daň z příjmů se vykazuje v případě, kdy okamžik sestavení účetní závěrky (uzavření účetního období) předchází okamžiku řádného vyčíslení daňové povinnosti, tj. zpracování daňového přiznání.

4) Úhrada splatné daně z příjmů 341/221

Rezerva na opravu hmotného majetku (je i daňově uznatelná) Lze ji tvořit pouze na hmotný majetek s dobou odepisování 5 a více let Účetní jednotka musí mít k majetku vlastnické právo nebo právo hospodařit s ním

Tvorba daňově uznatelné rezervy Podnik vytvářel rezervu na opravu hmotného majetku rovnoměrně po dobu 3 let ve výši Kč za každé zdaňovací období následovně: Rok účetní případčástka MDD vliv na zákl. daně 2010 tvorba rezervy Tvorba r. 451 Rezerva tvorba rezervy Tvorba r. 451 Rezerva tvorba rezervy Tvorba r. 451 Rezerva Podnik uskuteční opravu budovy v roce Celkové náklady dosáhly výše Kč. Účtování v roce 2013 účetní případ částka MD D vliv na základ daně Provedení opravy Opravy čerpání rezervy Rezerva

Význam rezerv – rezerva je dluh Tvorba rezervy = vykázání dluhu (závazku), který musím vykázat v daném období (letos), tj. potvrzení akruálního principu Účetní význam REZERVY je naprosto odlišný od lidového chápání – ukládání peněz stranou! „Tvorba/čerpání“ rezerv nijak nesouvisí s pohybem peněz! Smyslem účetní REZERVY je zaúčtování nákladů do období, kam patří. Příklad totálního blábolu z odborných zdrojů: tvorba rezervy de facto představuje jakési vyčlenění určité části finančních zdrojů na jejich budoucí, předem určené použití.

Výše rezervy přímo souvisí s dopadem do zisku Jelikož mají vytvořené rezervy přímý vliv na výši zisku a spadají do kompetence účetní jednotky, bývají pod drobnohledem jak auditorů, tak správců daní – finančních úřadů.