Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Maso Bc. Miroslav Kříž.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
ZVĚŘINA říjen 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150309
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
VY_52_INOVACE_ZBP1_6364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
MASO.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Porovnáváme povrch a objem válce a kuželu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zbyněk Tůma. Dostupné z Metodického portálu.
Charakteristika pokrmů ze zvěřiny. Rozdělení. . VY_32_INOVACE_TPP_558
TROJÚHELNÍKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Předmět: Potravina a výživa Ročník: druhý
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_506 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_285 Ročník: 2.
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Čokoláda a čokoládové cukrovinky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV41 Název školy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 23 Název školy: Střední průmyslová.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Optika – polostín, plný stín a vržený stín
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_ , jateční maso Ing. Blanka Kožíšková
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZVĚŘINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ryby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Sčítání, odčítání, násobení a dělení celých a záporných čísel
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zaokrouhlování na desítky a stovky
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Sčítání, odčítání, násobení a dělení celých čísel.
Transkript prezentace:

Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH Obecná charakteristika 1 Význam ve výživě 1 Dělení lovné zvěře 1 Lov a ošetření zvěře po odstřelu 1 Tržní druhy 1 Jakostní znaky 1 Vady 1 Skladování 1

Obecná charakteristika Významná součást národního hospodářství Obohacující součást sortimentu masa na našem trhu

Význam ve výživě Bílkoviny Minerální látky (sodík, draslík, železo, fosfor) Vitaminy B Nízký obsah tuku Zajímavost Podpora stravitelnosti a dobré kuchyňské úpravy spočívá ve zrání masa

Dělení lovné zvěře Vysoká srstnatá (spárkatá) Jelen, srnec, daněk, muflon Nízká srstnatá Zajíc, divoký králík Pernatá Bažant, koroptev, lovné kachny Černá Divoké prase

Lov a ošetření zvěře po odstřelu Období a způsob lovu (viz. honební předpisy) Trvanlivost a chuť je ovlivněna způsobem lovu (uštvané kusy – maso nahořklé až nepoživatelné) Po ulovení zvěře se musí spárkatá zvěř vyvrhnout (nebo vymačkat – zajíc) a maso uchovat v chladu a temnu

Tržní druhy 1.Podle druhu zvěřiny jelení, srnčí, dančí, mufloní, divoký králík, … 2.Podle tržní úpravy zvěřiny v celku, dělená, bouraná, spotřebitelsky balená 3.Podle způsobu ošetření vychlazená, zmrazená

Jakostní znaky Vzhled – čistá, řádně vychlazená, čerstvá, přiměřeně odleželá Barva Vůně – bez znaků rozkladu Průvodní doklad zvěřiny – záznam o veterinární prohlídce

Vady Zapaření Nedostatečně vychlazená, ošetřená a vyvrhnutá Napadení plísní Příliš dlouhé zrání, vlhké prostředí Hniloba (povrchová nebo hloubková) Nedostatečné ošetření po lovu Střečkovitost Živá zvěř je napadena cizopasníkem z rodu střečků

Skladování Chlazená V chladících zařízení tj. v dobře větratelných prostorách s nekolísající teplotou, bez přístupu světla a živočišných škůdců Ve svislé poloze při teplotě 1–6 °C bez dotyku stěn, podlah a jiných zavěšených kusů

Skladování Zmrazená V mrazícím zařízení při teplotě –18 °C a více, relativní vlhkost vzduchu 85–95 %

Kontrolní otázky 1.Které skupiny lovné zvěře znáte a které druhy zahrnují? 2.Popište význam zvěřiny ve výživě. 3.Uveďte jakým způsobem se zvěř ošetřuje po odstřelu a proč? 4.Vyjmenujte tržní druhy zvěřiny. 5.Co víte o vadách zvěřiny? 6.Jak se správně skladuje zvěřina chlazená a zmrazená?

Literatura – knihy 1.KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, č.j /95-74.