Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Stravovací služby cíl: uspokojování základní potřeby: výživy zvyšují podíl volného času účastníků CR, napomáhají zotavení poskytovány stravovacími zařízeními více kategorií rozdělení stravovacích služeb: 1.služby základního stravování: – prodej kompletního menu (oběd, večeře) a nápojů 2.služby doplňkového stravování a občerstvení 3.společensko-zábavní služby – kulturní program, hudební produkce, další aktivity
Rozdělení stravovacích zařízení podle místa působnosti: a)stabilní (stacionární) – mají stálé sídlo b)pohyblivá (ambulantní) – pojízdná prodejna, kiosek – pochůzkový prodej na pláži, ve vlaku – doplněk stabilní sítě – reakce na sezónní poptávku
podle časové působnosti: a)celoroční b)sezónní podle funkce: a)se stravovací funkcí (základní stravování) – restaurace, motorest, samoobslužná restaurace b)s funkcí doplňkového stravování a občerstvení – bistro, bufet, denní bar c)se společensko-zábavní funkcí – kavárna, vinárna, bar
Prostorové uspořádání stravovacích zařízení odbytová část (části) – realizace spotřeby jídel a nápojů – samostatná část stravovacího zařízení přístupná hostům může být: – součástí ubytovacího zařízení kategorie hotel, motel, penzion – samostatný objekt určený pro účastníky cestovního ruchu a místní obyvatele výrobní část – teplá, studená, kávová kuchyně, cukrárenská dílna – umývárna bílého a černého nádobí
část zásobování – sklad potravin, inventáře vstupní prostory – šatny, hygienická zařízení, telefon
Stravování v cestovním ruchu společné stravování – stravovací služby individuální stravování – v místech bez pohostinských zařízení – při pobytu ve vlastních ubytovacích zařízeních výhoda: – relativně nižší cena nevýhoda: – časová náročnost, nízká úroveň výživové kvality (sušené nebo konzervované potraviny)
Stravovací služby během přepravy poskytují pohostinská zařízení služby základního a doplňkového stravování uskutečnění: přímo v dopravních prostředcích: – sortiment částečně omezen – restaurační nebo bufetový vůz, restaurace na lodi, paluba letadla – kratší letecká přeprava: občerstvení – delší letecká přeprava: stravování při silničních tazích: – hostinská zařízení (příprava, prodej jídel a nápojů)
Stravovací služby v cílovém místě poskytují stravovací zařízení jedná se o objekty s prostory: – pro přípravu a prodej pokrmů a nápojů – pro doplňkový prodej polotovarů potravinářského charakteru jsou zde poskytovány i související služby stravovací zařízení může být složeno z více odbytových částí (restaurace, bar)
Kontrolní otázky: Vysvětlete pojem stacionární stravovací zařízení. stabilní, mají stálé sídlo Vysvětlete pojem ambulantní stravovací zařízení. pohyblivá: pojízdná prodejna, kiosek, pochůzkový prodej na pláži, ve vlaku doplněk stabilní sítě reakce na sezónní poptávku Jak jsou rozdělena stravovací zařízení podle časové působnosti? celoroční sezónní
Jak jsou rozdělena stravovací zařízení podle funkce? se stravovací funkcí s funkcí doplňkového stravování a občerstvení se společensko-zábavní funkcí Jmenujte části stravovacího zařízení. výrobní, odbytová část, část zásobování, vstupní prostory Co je cílem stravovacích služeb? uspokojování základní potřeby: výživy Jaké možnosti stravování má účastník CR? společné nebo individuální stravování Popište stravovací služby během přepravy. přímo v dopravních prostředcích, při silničních tazích
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Zdroje: ORIEŠKA, J. Technika služeb cestovního ruchu. 1. vyd. Praha: Idea servis, IBSN ORIEŠKA, J. Služby v cestovním ruchu. 1. vyd. Praha: Idea servis, 2010.