Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Solární systémy pro aktivní topení
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
ENVIROS - Company presentation
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Skupina ČEZ Energie z obnovitelných zdrojů
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Podpora výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ v roce 2008
Diskuse k aktualizaci státní energetické koncepce Budoucnost energetiky ČR 18. a 19. března 2003 Poděbrady Dopady aktualizace SEK na teplárenství a kogeneraci.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Zákon o podporovaných zdrojích energie
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Využití energie Slunce
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Pohled teplárenství na vývoj energetického trhu.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ V EU A ČR Žofín Mirek Topolánek předseda Dozorčí rady EOP Předseda VR TSCR.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Obnovitelné zdroje energie Mýtus nebo záchrana? Petr Jeník OHK Most, odborná sekce životního prostředí, Jednatel sekce Regionální energetické fórum, Ústí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Energetická (ne)bezpečnost
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Transkript prezentace:

Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis

Schválena novela zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie Zastavuje se provozní podpora výroby elektřiny z OZE pro všechny nové instalace, tzn. sluneční a větrné elektrárny, bioplynové stanice, geotermál a biomasa (vyjma malé vody) Ukončení nároků na podporu elektřiny vyrobené z biokapalin, decentrální výroby elektřiny a výroby biometanu Koncem roku 2015 skončí podpora spoluspalování obnovitelných a neobnovitelných zdrojů Očekávaná podpora v roce 2013 je 44,4 miliardy Kč

Cílem zákona je: 1. Naplnit směrnici EU (202020) 2. Podporou obnovitelných zdrojů omezit emise a tím i globální oteplování 3. Hledání nových zdrojů energie ▫ uhlí - v ČR jeden z hlavních zdrojů – se blíží vyčerpání ( ) – pro ČR strategická záležitost

Výroba el. energie z OZE

Vývoj ceny silové elektřiny

Vývoj cen černého uhlí

Vývoj ceny hnědého uhlí Trend: Probíhá zdražování - Czech Coal se snaží prosadit cenu 80 % černého uhlí 2000 – 20 Kč za GJ 2013 – 40 Kč za GJ 2020 – 80 Kč za GJ ??? 2030 – 100 Kč za GJ ???

Vývoj ceny emisních povolenek

Současná cena silové elektrické energie (35 – 38 EUR za MWh, tj. cca 1000 Kč) Palivová složka MWh elektrické energie (11 GJ) Hnědé uhlí 11 x 40 Kč = 440 Kč Zelená štěpka 11 x 110 Kč = 1210 Kč ▫ zvýšení nákladů na MWh el. je 770 Kč a výsledná cena 1770 Kč Peletky 11 x 180 Kč = 1980 Kč ▫ zvýšení nákladů na MWh el. je 1540 Kč a výsledná cena 2540 Kč Zemní plyn 11 x 260 Kč = 2860 Kč ▫ zvýšení nákladů na MWh el. je 2420 Kč a výsledná cena 3420 Kč

Ekonomický výhled 1. Vliv povolenek ▫ MWh = 1,5 povolenky  tzn. zvýšení nákladů u zelené štěpky 770 Kč odpovídá 770/1,5 = 513 Kč, tj. cena povolenky cca 20 EUR)  u peletek 1540 Kč odpovídá 1540/1,5 Kč = 1026 Kč, tj. cena povolenky cca 40 EUR 2. Zdražování uhlí ▫ snižuje rozdíl mezi cenou biomasy (při ceně uhlí 110 Kč za GJ je štěpka konkurenceschopným palivem) 3. Dotace ▫ štěpka více jak 2 mil. tun (výroba 2 TWh el. energie – dotace cca 1,5 mld. Kč ▫ peletky (výroba 2 TWh el. energie – dotace 2,5 mld. Kč) ▫ fotovoltaika (výroba 2 TWh – dotace cca 25 mld. Kč)

Budoucnost Biomasa – ukázala se v ČR jako nejperspektivnější z OZE ▫ obdobné vlastnosti jako klasické fosilní zdroje ▫ je ekonomicky přijatelná (nejmenší dotace) ▫ umožňuje kombinovanou výrobu tepla a elektřiny Co s pracně vybudovanou základnou a kapacitami na výrobu štěpky…? ▫ již dnes nahrazuje část uhlí

Děkuji za pozornost Ing. Jiří Bis