Projekt „Cestička k úspěchu“ město Šumperk Partnerství Comenius Regio město Prievidza 2009 - 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Spolupráce se Základní školou, Masarykova, Rychnov nad Kněžnou v rámci projektu „Nadané dítě.eu“ v lednu 2010 spolupracovala Pedagogicko-psychologická.
ECVET v Programu celoživotního učení
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Ve školním roce 2010/2011 byly otevřeny dvě přípravné třídy. Přípravné třídy naší školy byly zapojeny do projektu "Společně to dokážeme". Je to program.
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Projekt „Cestička k úspěchu“ město Šumperk Partnerství Comenius Regio město Prievidza
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Výstupy z Úvodního semináře
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Klíčení Rosteme s dětmi Pionýrský program neformálního vzdělávání se zaměřením na děti se specifickými vzdělávacími potřebami.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Komunitní a otevřená škola
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
PaedDr. Eva Schneiderová NIDV. * Články * Aktuality aktuálních zpráv Aktuality * O nadání a nadaných – 12 článků O nadání a nadaných * Představujeme.
Projekt „Cestička k úspěchu“ město Šumperk Partnerství Comenius Regio město Prievidza
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Strategie rozvoje základního vzdělávání v oblasti ORP Ostrov vznikla v rámci projektu: „Podpora vzdělávání ve školách oblasti ORP Ostrov“ Jak na společné.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
CZ.1.07/1.2.00/ Příjemce dotace: Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) OPU je nevládní neziskovou organizací, která se od svého založení v roce.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
MAP – Místní akční plán ORP RK
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Polytechnické vzdělávání v rámci šap
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Plán vzdělávacích aktivit
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Statutární město Ostrava
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Vzorový projekt pro ZŠ.
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Vzorový projekt pro gymnázia
7. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
Vzorový projekt pro ZŠ.
Pedagog.
Transkript prezentace:

Projekt „Cestička k úspěchu“ město Šumperk Partnerství Comenius Regio město Prievidza

Krátce o projektu Projekt „Cestička k úspěchu“ byl zpracován ve spolupráci s partnerským městem Prievidza ve Slovenské republice. Projekt „Cestička k úspěchu“ byl zpracován ve spolupráci s partnerským městem Prievidza ve Slovenské republice. Zaměření: Zaměření:  podpora a rozvoj vzdělávání pedagogických pracovníků  podpora a rozvoj vzdělávání pedagogických pracovníků mateřských škol, mateřských škol,  rozšíření a zkvalitnění identifikace a diagnostiky mimořádně  rozšíření a zkvalitnění identifikace a diagnostiky mimořádně nadaných dětí, nadaných dětí,  metodická pomoc pedagogům i rodině.  metodická pomoc pedagogům i rodině. Výstup: Výstup:  otevření jedné třídy MŠ pro mimořádně nadané děti, v režimu skupinové integrace (září 2011) v obou partnerských městech (Šumperk a Prievidza)  otevření jedné třídy MŠ pro mimořádně nadané děti, v režimu skupinové integrace (září 2011) v obou partnerských městech (Šumperk a Prievidza)  vzájemná spolupráce a výměna zkušeností pedagogů MŠ z obou regionů.  vzájemná spolupráce a výměna zkušeností pedagogů MŠ z obou regionů.

Realizační týmy projektu V obou partnerských regionech jsou zastoupeny v projektu stejné subjekty: V obou partnerských regionech jsou zastoupeny v projektu stejné subjekty: zřizovatel zřizovatel mateřská škola mateřská škola pedagogicko psychologická poradna pedagogicko psychologická poradna

Tři důležité roviny úspěchu projektu Entuziasmus všech zúčastněných partnerů, kterým si získají pro realizaci i ostatní pedagogy. Významný věk dětí pro jejich rozvoj. Zasazení projektu do souvisejících aktivit (např. „Mensa pro školky“ v rámci projektu NTC, do kterého jsou zapojeny učitelky z Prahy, Brna, Prostějova a Šumperka).

Proč je důležitý předškolní věk dětí? Světové výzkumy poukazují na fakt, že dětský mozek zakládá 75% všech neuronových synapsí do věku 7 let, a z toho 50% vznikne dokonce do věku 5 let. Tento argument je dostatečně průkazný, aby byla věnována významná pozornost předškolnímu věku, efektivitě učení a využívání paměti.

Charakteristické rysy a projevy nadaných dětí Ranné čtenářství Bohatá slovní zásoba Dobré vyjadřovací schopnosti Výborná paměť Velká zvídavost Rozsáhlé znalosti Schopnost řešit problémy Vysoká (sebe)kritičnost Nekonformnost Zvýšený smysl pro morálku a fair play Upřednostňování společnosti starších před vrstevníky apod.

Nejprve trošku teorie Dva semináře v Šumperku s nečekaným zájmem pedagogů.

Jeden seminář a interaktivní dílna v Prievidzi, na které byly prezentovány i jednotlivé kazuistiky.

Jak dlouho půjdeme po cestičce k úspěchu? Jdeme po ní společně již druhý rok a toto jsou naše zkušenosti:

Důležitost propagace a medializace projektu. Téma projektu dostat do povědomí nejen odborné, ale i rodičovské veřejnosti. Nezahlcovat pedagogy přílišnou teorií, ale poskytnout jim metody a náměty pro práci s nadanými dětmi. Příklady dobré praxe, zejména zkušenost rodičů je nejlepší propagace. Zapojení rodičů do „běžného života mateřské školy“ tak, aby se cítili jako její součást. Výborná spolupráce s NAEP Praha.

První diagnostikované děti Díky vstupním seminářům a zájmu rodičů o danou problematiku byla iniciativa k diagnostice nejen na straně učitelek mateřských škol, ale i samotných rodičů. Byl použit testový soubor SON-R, který odhalil mimořádné rozumové nadání, které bylo skryto v problémech sociálních vztahů s vrstevníky a odmítáním sociálních aktivit.

Co doporučit rodičům ? Umožnit dítěti zabývat se tím, co ho zajímá. Poskytnout dítěti dostatek času nejen na jeho zájmy, ale i na jeho hry a snění. Být připraveni na to, že vzhledem k rozvinutému smyslu pro spravedlnost se mohou děti dostávat do konfliktů. Připravit se se na to, že ne vždy se podaří uspokojit nároky dítěte na přesnost a obsáhlost Vašeho výkladu. Být dítěti oporou a posilovat u něho hrdost nejen na vlastní jedinečnost, ale i toleranci k jiným dětem.

Co doporučit pedagogům? Učitelka by měla vědět, co už děti znají, dát najevo, že to ví. Zjistit zájmy dětí a poskytnout jim volnost. Akceptovat rychlejší postup v činnostech, než u jejich vrstevníků. Podporovat u dětí využívání technik vlastního objevování. Vyhnout se dominantním výukovým metodám. Důvěřovat jejich schopnostem učit se netradičními způsoby. Umožnit dětem činnosti stimulující jejich další rozvoj.

Závěrečné shrnutí Podání žádosti a zpracování projektu = VÝZVA Důležitost výběru tématu. Podrobné a reálné zpracování uznatelných nákladů. Aktivní vyhledávání souvisejících aktivit (konference, semináře, workshopy apod.). Dílčí změny v odborných postupech na základě získaných zkušeností (screeningové šetření). Důležitost komunikace, vzájemné důvěry a participace všech zúčastněných partnerů na realizaci projektu.

Děkuji za pozornost. Zajímavé odkazy: