Elektrická energie. Výpočet elektrické energie Spotřebovaná elektrická energie závisí na příkonu (výkonu) spotřebiče a době, jak dlouho je spotřebič zapojen.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRÁCE A VÝKON STEJNOSMĚRNÉHO PROUDU
Advertisements

Nonverbální úlohy - - elektřina Katedrafyziky PF JU Č. Budějovice Katedra fyziky PF JU Č. Budějovice Jiří Tesař.
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
Výpočet práce z výkonu a času. Účinnost
Elektrický obvod III..
Výkon elektrického proudu
Základy elektrotechniky
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tepelné čerpadlo 3.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vztah mezi výkonem, prací a časem
T. Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2013
DOMOVNÍ a BYTOVÉ ROZVODY
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU
Jakou máme spotřebu elektrické energie? (zadání projektu)
Spotřeba elektrické energie
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VY_32_INOVACE_B Účinnost - úlohy
Elektrické jevy III. Elektrická práce, výkon, účinnost
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Dnes žáci 8.třídy se v hodině fyziky zabývali pojmy výkon a příkon.
Pořídíš si domů bazén? (finančně kalorimetrická rozvaha)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrická energie Alžběta Hrušková, I.A.
VY_32_INOVACE_B3 – 15 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Název materiálu: Elektrická práce – výklad učiva.
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Co skrývá domácí elektrorozvodna?
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
Cena elektrické energie
Mechanika II. Výkon VY_32_INOVACE_ V praxi není důležitá pouze velikost vykonané práce, ale také doba, za kterou byla práce vykonána.
Obecní úřad Pstruží Pstruží 93 Obec Pstruží pro občany Chcete snížit náklady na domácnost? Obec pro Vás zajistila příležitost snížit náklady domácností.
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
PRODUKTY BIOSUNTEC – DOTACE NZÚ SAMOSTATNÝ OHŘEV VODY FOTOVOLTAIKOU I. (VEŠKERÉ CENY U VŠECH PŘÍKLADŮ JSOU VČETNĚ DPH) INSTALOVANÝ VÝKON:1,5 kW.
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
Výpočet práce z výkonu a času Práci, např. stroje, můžeme také vypočítat, pokud známe jeho výkon P a dobu t, po kterou pracoval: Platí: W = P ∙ t.
P ř íkon a energie elektrického proudu.  elektrický proud má tepelné účinky  topná spirála – el. sporák, žehlička, fén, varná konvice apod. – využívají.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F8-003 Předmět FYZIKA 8.ROČNÍK.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k použití již probraných fyzikálních veličin a pomocí nich k zavedení nového pojmu „účinnost“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_FYZIKA TÉMA: Jak měříme elektrickou energii ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÁ ENERGIE.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_10 Elektrický výkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 10 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_111_Fyzika_výpočet_ceny_spotřebované_elektrické_energie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
SLUŽBY SPOJENÉ S UŽÍVÁNÍM BYTU
Doutnavka.
VY_32_INOVACE_15 15 ENERGIE autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Elektrická energie, elektrická práce, výpočtové úlohy
Výpočet práce z výkonu a času, Účinnost
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výkon elektrického proudu
F8 Elektrický obvod Elektrický príkon Téma 12.
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Ostatní přístroje nízkého napětí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_36_ Příkon a energie elektrického proudu Číslo.
Transkript prezentace:

Elektrická energie

Výpočet elektrické energie Spotřebovaná elektrická energie závisí na příkonu (výkonu) spotřebiče a době, jak dlouho je spotřebič zapojen. Pro výpočet elektrické energie použijeme vztah: E = P.t = U.I.t Jednotkou elektrické energie je J nebo W.s (wattsekunda) 1J = 1Ws Častěji používáme odvozené jednotky: kWh (kilowatthodina) nebo MWh (megawatthodina)

Měření elektrické energie Elektrickou energii měříme v kilowatthodinách kWh 1 kWh = J = 3,6 MJ Spotřebovanou elektrickou energii měří elektroměr (dříve elektrické hodiny) Elektroměr a) analogový b) digitální Některé elektroměry mají dva číselníky pro nízkou (tzv. noční proud) a vysokou sazbu (ve špičce) Cena 1 kWh = 4 – 5 Kč (1,2 Kč nízká sazba)

Skříň s elektroměry

Elektroměr analogový

Elektroměr digitální Vysoký tarif Nízký tarif T1 T2

Hlavní jističe

Příklady 1.Elektrický bojler má příkon 1,5 kW a je zapnutý každý den po dobu 8 hodin v době nízké sazby („na noční proud“). Kolik přibližně stojí energie, kterou spotřebuje bojler na ohřátí vody za měsíc? 2.Elektrická trouba má příkon 3kW. Můžeme ji zapojit do zásuvky, která je jištěna na 10 A? 3.Pan Nešetrný odjel na den z domu a zapomněl zhasnou. V bytě svítí 3 žárovky 40 W, dvě žárovky 75 W a jedna žárovka 100W. Kolik zaplatí p. Nešetrný za zbytečně vyplýtvanou energii?

Domácí úkol: Spotřeba elektrické energie v domácnosti, ve které žiju. Kde máte umístěný elektroměr? Jaký máte elektroměr analogový/digitální? Máte tzv. noční proud? Zjisti spotřebu elektřiny ve vaší domácnosti za 1 týden. Vypočítej, kolik stojí elektřina, kterou spotřebujete za týden (vysoký tarif 4,9 Kč/KWh, nízký tarif 1,2 Kč/KWh). Požádej rodiče o zapůjčení formuláře s vyúčtováním elektřiny za rok. Z formuláře zjisti, kolik kWh spotřebovala vaše rodina za 1 rok a s jakým dodavatelem má vaše domácnost sepsanou smlouvu. Napiš, které spotřebiče pravděpodobně spotřebovávají ve vaší domácnosti nejvíce energie. Zamysli se nad tím, jak konkrétně by se mohla snížit spotřeba elektrické energie ve vaší domácnosti. Napiš, které spotřebiče pravděpodobně spotřebovávají ve vaší domácnosti nejvíce energie. Svoji úvahu formuluj do vět. Rozsah cca 100 slov. Termín odevzdání: Hodnocení: Termín odevzdání:10%Dodržení všech bodů:30% Obsahová správnost:40%Grafické zpracování:20%