Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_375_VES_15 Autor Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Památky UNESCO v ČR.
Advertisements

Památky Unesco Česká republika.
VY_32_INOVACE_ICT2.5_3-50 Anotace
Velká výprava za krásami českého gotického středověku a nádherou českého baroka Mons Cuthna – Kuttenberg – Kutná Hora 9. června a 6. ročník ZŠ.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Památky UNESCO v České republice 4. ročník
CESTOVNÍ RUCH A REKREACE
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
VY_52_INOVACE_ZE.9.40 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Poznámky pro výuku Předmět: Základy práva
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_13 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
CESTOVÁNÍ.
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce UNESCO plní úkoly v oblasti.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Kraj Vysočina v centru ČR geografický střed Evropy – vrch
Památky UNESCO v České republice
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Třebíč,
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Český Krumlov,
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Úvod Kroměříž je okresní město ve Zlínském kraji. Leží na řece Moravě. V městě žije tisíc obyvatel. V roce 1997 byla Kroměříž vyhlášena nejkrásnějším.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, UNESCO,
Vypracovaly:Martin Šebrle a Honza Melezínek 9.A 8.prosince.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Kraj Vysočina.
Kraj Vysočina.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
VY_32_INOVACE_Vac_III_12 Památky UNESCO v ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
PAMÁTKOVÁ PÉČE. CO JE PAMÁTKOVÁ PÉČE ? péče o movité a nemovité věci řeší otázky přístupu k historickému dědictví systém péče založen na legislativě význam.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_19-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Autor prezentace: Vojtěch Kolařík Autor obrázku: 1 - Podzemnik (CC-BY-SA) 2, 3 - Karl Gruber - 2, 3 - Karl Gruber - karl.gruber[at]mmcx.net.
Památky UNESCO v České republice České dědictví UNESCO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Druh učebního materiálu
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
Česká republika - Kutná Hora
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Města České republiky kvíz 3.část Autor materiálu: Mgr. Martin Holý
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
UNESCO Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_UNESCO.
Předmět:Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_17_VLASTIVĚDA
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_375_VES_15 Autor Mgr. Jana Nachmilnerová Tematický okruh Veřejná správa Ročník 3 Forma denní Datum tvorby Srpen 13 Anotace Text slouží k výuce a samostudiu, celek tvoří základy pro orientaci v předmětu Veřejná správa, obsahuje také cvičení, pro práci s vyučovaným tématem. Společná kontrola činností je prováděná pomoci dataprojektoru nebo na PC Zdroje Ilustrace, pokud není uvedeno jinak, jsou screeny obrazovky a jejich úprava, archiv autora a kliparty MSOFFICE.

PAMÁTKY U N E S C O Česká republika

PAMÁTKY - UNESCO - ČR  PRAHA – Historické centrum  ČESKÝ KRUMLOV – Historické centrum  TELČ – Historické centrum  ŽDÁR NAD SÁZAVOU – poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře  KUTNÁ HORA – Chrám sv. Barbory, Historické centrum  LEDNICE – Valtický areál  KROMĚŘÍŽ – Zahrady a zámek  HOLAŠOVICE – Vesnická rezervace  LITOMYŠL – Zámek a zámecký areál  OLOMOUC – Sloup nejsvětější trojice  BRNO – Vila Tugendhat  TŘEBÍČ – Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa

PRAHA Praha je historická metropole, jedno z nejkrásnějších měst Evropy. Památkou zapsanou na listinu světového dědictví je Pražský hrad, který je největším hradním komplexem na světě. Od roku 2010 je součástí seznamu světového dědictví i zámecký park v Průhonicích.

ČESKÝ KRUMLOV Středověké centrum města Český Krumlov, které obklopuje meandry Vltavy, tvoří s rozsáhlým areálem hradu a zámku jedinečný soubor městské zástavby. Tento státní hrad a zámek se vyznačuje hlavně rozsáhlým areálem, je druhým největším hradním komplexem v Česku, po Pražském hradu. Dále na západ navazuje jízdárna a zámec. park v pozdně barokní úpravě s kaskádovou fontánou z poloviny 18. století a letohrádkem Bellarie.  Otáčivé hlediště - Zámecký park

TELČ Historické jádro města Telč náleží k nejcennějším městským památkovým rezervacím na Moravě. Dominantou a také nejvýznamnější architektonickou památkou města je renesanční telčský zámek na nějž navazuje vnitřní město. Na památkové hodnotě města se podílí i předměstí Staré Město, jehož historická část je soustředěna v okolí kostela Matky Boží.

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého patří mezi nejvýznamnější stavby barokního stavitele Jana Blažej Santiniho-Aichela. Kostel byl postaven ve slohu barokní gotiky v letech 1719 – 1722 na travnatém vršku, který byl pojmenován Zelená hora.

KUTNÁ HORA Kutná Hora je královské město, pokladnice českých králů, těžilo se tu stříbro. Na seznam památek je zapsáno historické jádro Kutné hory s pozdně gotickým chrámem Svaté Barbory a katedrálou Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele v Sedlci. Historické jádro Kutné hory tvoří například Vlašský dvůr, Kamenný dům, kostel Svatého Jakuba, Jezuitská kolej či klášter řádu svaté Voršily.

LEDNICE Lednicko-valtický areál je krajinný celek o rozloze 283,09 km 2 v okrese Břeclav. Tato oblast na pomezí Moravy a Dolního Rakouska byla v průběhu 18. a 19. století knížecím rodem Lichtenštejnů zformována do podoby přírodního parku. Kromě obcí Valtice, Lednice a Hlohovec jsou významnými krajinotvornými celky uměle vysázený Boří les a Lednické rybníky. Areál zahrnuje také část lužního lesa při řece Dyji jižně od Břeclavi.

Kroměříž Arcibiskupský zámek Kroměříž postavený ve slohu raného baroka a k němu přiléhající Podzámecká zahrada a Květná zahrada jsou jedny z nejvýznamnějších památek Kroměříže.

Vesnická památková rezervace v Holašovicích je středověký systém obytných budov a architektonický styl tvořený štukovým dekorem tzv. Selské baroko. V rezervaci je 23 památně chráněních usedlostí, 120 budov, studny s dřevěnou pístovou pumpou a Selský dvůr čp. 6, což je rodinné selské sídlo již od roku Holašovice

Litomyšl Ve městě Litomyšl byl zapsán do světového dědictví renesanční zámek a zámecký areál z 2. poloviny 16. století. V 18. století proběhly v tomto zámku úpravy interiéru, ale jinak byla renesanční a sgrafitová výzdoba fasád a zachovalé hospodářské budovy společně se zámeckou zahradou, přiznán světově výjimečný význam. zámecké divadlo

Olomouc Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci je monument postavený ke slávě Boží v letech 1716 až Jeho hlavním účelem byla okázalá oslava katolické církve a víry, částečně vyvolaná pocitem vděčnosti za ukončení moru, který na Moravě udeřil v letech 1714 až Vzhledem k tomu, že všichni umělci a řemeslničtí mistři, kteří na sloupu pracovali, byli olomouckými občany, byla stavba sloupu rovněž chápána jako výraz lokálního patriotismu. 35 metrů vysoký sloup představuje nejvyšší sousoší Česka a jeho součástí je i malá kaple.

Brno Vila Tugendhat je nejznámější evropská vila Ludwiga van der Rohe. Byla postavena v letech Vila Tugendhat má 3 úrovně a těmi jsou hlavní podlaží, kde je vstupní, společenská, pracovní místnost a jídelna, další úrovní je suterén, zde se nachází prádelna, sklady, fotokomora a kotel, další úrovní je horní podlaží, kde je ložnice, pokoje dětí a chůvy. Součástí vily je zahrada, která je součástí budovy. V době války byla vila zabavena gestapem a poničena, dnes je však přístupná a v rekonstrukci.

Třebíč Třebíčská židovská čtvrť a křesťanská bazilika svatého Prokopa. Bazilika byla původně vystavěna Panně Marii. V bazilice se nachází cenná krypta (asi 700 let starou) s původní výdřevou stropu. Bazilika byla po dobu 200 let devastována. Sloužila ke světským účelům. Poté dal podobu interiéru v letech přetvořit Kamil Hilbert. V Třebíči se nachází také židovská instituce, která se skládá z radnice, školy, chudobince a velké synagogy. Můžeme zde v Třebíči také vidět i původní židovský hřbitov ze 17.století, který byl přemístěn na kopec Hrádek. Má 3000 kamenných náhrobků a je nejstarší.