ADRA „ Nejsme tu sami pro sebe, jsme tu s Vámi pro druhé“ ADRA „ Nejsme tu sami pro sebe, jsme tu s Vámi pro druhé“  Projekty v ČR  Poradna pro oběti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Poradna Pro Rodinu Šumperk
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Poslání Intervenčního centra
Azylové domy v Rakousku • 30 azylů pro ženy, které se staly obětí násilí a jejich děti • První azyl z roku 1978 ve Vídni • Nezávislé NGOs (neziskové organizace)
Systém včasné intervence ve Svitavách
Farní charita Litomyšl
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
ohroženým domácím násilím
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Domácí násilí v praktické rovině
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Minimální preventivní program školy
Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Mgr. Jitka Gjuričová, ředitelka Odboru prevence kriminality, Ministerstvo vnitra Česká republika.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
SPONDEA, o.p.s. Brno Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Spolupráce OSPOD s intervenčními centry Spolupráce OSPOD s intervenčními centry-
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Projekt Intervenční centrum v Ústí nad Labem Interdisciplinární spolupráce Koordinátorka týmu Bc. Zuzana Lešková.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Párová terapie násilných osob Mgr. Bc. Michaela Kopečková Mgr. Petra Králová KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH Místo.
Pomoc pachatelům domácího násilí Mgr. Alexandra Lammelová SOS centrum Diakonie ČCE.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Prokopova 17 Plzeň tel.: Provozní hodiny: Po, Út, St 9.00–16.30 Čt12.00–19.00 Pá 9.00–16.00.
Pomoc pachatelům domácího násilí Mgr. Alexandra Lammelová SOS centrum Diakonie ČCE.
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
Terapie pachatelů domácího násilí
Program sociální inkluze AG
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK Příbram
dívka, 8 let, porozvodová situace
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Krizová pomoc.
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

ADRA „ Nejsme tu sami pro sebe, jsme tu s Vámi pro druhé“ ADRA „ Nejsme tu sami pro sebe, jsme tu s Vámi pro druhé“  Projekty v ČR  Poradna pro oběti násilí a trestné činnosti – Hradec Králové  Dětské krizové centrum – Hradec Králové (od )  Dobrovolnická centra (Frýdek-Místek, Prostějov, České Budějovice, Praha – Protěž, (Frýdek-Místek, Prostějov, České Budějovice, Praha – Protěž, Valašské Meziříčí, Zlín) Valašské Meziříčí, Zlín)  Azylové domy Nový Jičín a Straník  Humanitární a psychosociální pomoc  Zahraniční projekty  Indonésie  Thajsko  Srí Lanka  Nepál  Řecko  Vietnam  Pákistán  Barma  Čína  Bangladéš  Keňa  Mongolsko  Srbsko  Zambie  Moldavsko  Ukrajina

ADRA Hradec Králové ADRA Hradec Králové  PORADNA PRO OBĚTI NÁSILÍ A TRESTNÝCH ČINŮ A PRO OSOBY V TĚŽKÉ ŽIVOTNÍ SITUACI  DĚTSKÉ KRIZOVÉ CENTRUM zahájení činnosti od zahájení činnosti od

Služby ADRA - PORADNY Služby ADRA - PORADNY  PSYCHOTERAPEUTICKÉ KONZULTACE systemická terapie systemická terapie  PRÁCE S NÁSILNÝMI OSOBAMI A PACHATELI DOMÁCÍHO NÁSILÍ  MEDIACE V TERAPEUTICKÉM RÁMCI S OBĚMA RODIČI  OSOBNÍ ASISTENCE PRACOVNÍKA PORADNY PŘI PŘEDÁVÁNÍ DĚTÍ  TRESTNĚ-PRÁVNÍ PORADENSTVÍ

PRÁCE S NÁSILNÝMI OSOBAMI A PACHATELI DOMÁCÍHO NÁSILÍ PRÁCE S NÁSILNÝMI OSOBAMI A PACHATELI DOMÁCÍHO NÁSILÍ  cílem je ochránit oběť, manželství a rodinu, kde se vyskytuje agresivní chování a rodinu, kde se vyskytuje agresivní chování ze stran členů rodiny ze stran členů rodiny  formou individuální, párové či rodinné psychoterapie je pracováno s agresí; jsou hledány zdroje, jak tuto agresi paralyzovat a do budoucna ji zcela vyloučit ze sociálního systému, ve kterém se pachatel nalézá Projekt podpořen Ministerstvem vnitra

Formy agrese  Agrese projevovaná v rodinném systému a vůči dalšímu okolí v souvislosti s alkoholem a jiným závislostmi v souvislosti s alkoholem a jiným závislostmi  Agrese v kontextu domácího násilí, splňující charakteristiku SARA  Agrese u manželských párů po rozvodu, kde se vyskytovalo v minulosti domácí násilí  Agresivní projevy jednoho z rodičů při předávání dětí, kde je po rozvodu upraven styk rozsudkem soudu  Projevy agrese ve vážných manželských konfliktech ještě nesplňující charakteristiku SARA  Projevy agrese dětí a mladistvých vůči rodičům a prarodičům  Projevy agrese v souvislosti s psychiatrickou diagnozou

Způsoby práce s projevy agrese  Individuální a párové psychoterapeutické konzultace  Diagnostika a následná práce s diagnózou v narativním rámci (práce s externalizačními technikami) v narativním rámci (práce s externalizačními technikami)  Mediační práce v terapeutickém rámci (mediace v kombinaci s některými vhodnými terapeutickými nástroji, např. střídání rámců individuál a párová sezení, rámec spolupráce – kontrola, a jiné)

Způsoby navázání kontaktu poradny s násilnou osobou  OSPOD – sociální pracovnice doporučí NO mediaci v terapeutickém rámci v poradně ADRA (nejvíce případů) NO mediaci v terapeutickém rámci v poradně ADRA (nejvíce případů)  Opatrovnický soud – při rozhodování o výchově dítěte, vztahu předcházelo DN, uvádí i v rozsudku (jen doporučuje, nenařizuje), kladně reaguje až 90 % NO  Probační a mediační služba – odsouzené osoby, v případě nařízené PMS, tato spolupracuje s poradnou  NO vyhledá pomoc v poradně sama – je si vědoma svého problému (agrese), chce zachovat vztahy, rodinu, atd.; neumí problém řešit sama (v současné době v poradně evidovány 4 případy)  Doporučení psychiatra  Doporučení Policie ČR

MEDIACE V TERAPEUTICKÉM RÁMCI S OBĚMA RODIČI  cílem MEDIACE je hledání východiska a průchodné cesty pro další komunikaci mezi rodiči, kteří se rozvedli a kde rozvodu předcházelo domácí násilí nebo jiné závažné partnerské konfliktní situace Např. „Obtížná domluva předávání dětí u soudem určeného styku“ Např. „Obtížná domluva předávání dětí u soudem určeného styku“  snaha o vytvoření prostředí pro změnu chování a postojů obou rodičů ve vztahu k vychovávanému dítěti, která je cílem spolupráce

Ochrana ohrožených dětí  Asistované předávání dětí (ochrana před přímými konflikty při předávání dětí)  Mediační práce v terapeutickém rámci 1/ Terapeutická práce s párem ve prospěch dětí 1/ Terapeutická práce s párem ve prospěch dětí 2/ Zvykací režimy (např. určeno soudem, terapeutická a diagnostická práce s dětmi bez rodičů nebo s rodiči) 2/ Zvykací režimy (např. určeno soudem, terapeutická a diagnostická práce s dětmi bez rodičů nebo s rodiči) Cíl: - zvýšení bezpečí dítěte - vytvoření přijatelné atmosféry pro výchovu dítěte - vytvoření přijatelné atmosféry pro výchovu dítěte - zlepšení a udržování dobrých sourozeneckých vztahů - zlepšení a udržování dobrých sourozeneckých vztahů - podpora dítěte v souvislosti s výsledky ve škole - podpora dítěte v souvislosti s výsledky ve škole - doprovázení v jeho těžké životní situaci - doprovázení v jeho těžké životní situaci - pomoc dítěti do budoucnosti při navázání nového vztahu s rodičem - pomoc dítěti do budoucnosti při navázání nového vztahu s rodičem (tam kde je to možné) (tam kde je to možné) - dohled zda je zacházeno s dítětem v souladu s právy dítěte - dohled zda je zacházeno s dítětem v souladu s právy dítěte

OSOBNÍ ASISTENCE PRACOVNÍKA PORADNY PŘI PŘEDÁVÁNÍ DĚTÍ  pracovník poradny je přímo osobně přítomen na místě, kde dochází k předávání dětí mezi rodiči  cílem je ochránit ohroženou osobu a děti před některými z forem násilí  úzká spolupráce s „Oddělením sociálně právní ochrany dětí“ (zápisy o průběhu předávání)

Způsoby práce s dětmi  Individuální terapeutická a diagnostická práce (např. tvořivé intervence pro práci s dětmi, Dr.Kurt Ludewig)  Párová terapeutická sezení dítěte s jedním nebo s oběma rodiči s jedním nebo s oběma rodiči  Párová terap. práce s prarodiči (pokud je rozhodnuto soudem o svěření dítěte prarodiči)  Terapie tzv. „S více členy“ v rámci širšího rodinného systému

Následná péče – resocializační program  Resocializační program „New start“ (lékařská fakulta Univerzity Loma Linda, USA) (lékařská fakulta Univerzity Loma Linda, USA) - program zaměřený na zdravý způsob života a hledání jeho smyslu - program zaměřený na zdravý způsob života a hledání jeho smyslu  Aplikace : 1/ pro oběti DN a trestné činnosti 2/ varianta pro práci s násilnou 2/ varianta pro práci s násilnou v osobou v osobou 3/ varianta pro manželské páry 3/ varianta pro manželské páry

Výzkumná práce  Výzkumný tým pro zkoumání povahy a vzniku agrese v kontextu DN a následné aplikace vhodných terapeutických přístupů  Zkoumání modelu systémové strukturální agrese (MSSA – pracovní název) v kontextu rodinného systému zasaženého DN  Srbsko – zkoumání příčin vzniku agrese a mechanismů agresivního chování v kontextu jiné kultury

Spolupracujeme s: Spolupracujeme s:  Sociální odbor Magistrátu města HK  Policie České republiky  Intervenční centrum  ISZ Praha  Státní zastupitelství  Azylové domy  Probační a mediační služba  Psychiatrická klinika FN HK  Univerzita HK  a další instituce

Statistika ADRA – Poradny 1. pololetí 2009

Práce s násilnou osobou 1. pololetí 2009

Poradnu ADRA finančně podporují  o.s. ADRA  Magistrát města Hradce Králové  Ministerstvo práce a sociálních věcí  Ministerstvo vnitra  Královehradecký krajský úřad

Kontakty Kontakty   Tel: (v provozní dobu)  Mobil: (všední dny 9-15 hod) (všední dny 9-15 hod) 