Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Mgr. Aleš Adamec vedoucí Domova Pístina závěrečná konference Už nechci v kleci! 20. – , Ústí nad Labem.
Magdaléna Štochlová, Aleš Lang 11. září 2013 Komunitní služby v oblasti bydlení.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Odborné sociální poradenství Poradna KLÍČ. Historie Pilotní projekt „Klíč“, odborná práce s 21 rodinami (problémový rozvod, výchovné problémy dětí,
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Fokus.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Ústav vs. Komunitní služba Domov Háj. Objekt Pětipatrová budova. Rodinný dům. Je běžné žít na ubytovně nebo v hotelu? Napořád? ústav komunitní služba.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Psychiatrické nemocnice a jejich role MUDr. Jaromír Mašek Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Komunitní plánování sociálních služeb ve městě Brně Bc. Monika GALKO DiS. Odbor sociální péče MMB Konference „Plánování rozvoje sociálních služeb – dobrá.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora.
PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.
Dětský domov a Základní škola Liptál
Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb a potřebnosti rozvoje dosavadních sociálních služeb v městě Brně   Cílová skupina: Osoby s duševním onemocněním.
(pro jednání výboru pro zdravotnictví)
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Místní programy sociálního začleňování – oblast bydlení
MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora.
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním II.
Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním
SDRUŽENÍ NERATOV,o.s.
Základní informace o poskytovateli
Terapeutické komunity
Služby následné péče.
Ošetřovatelský proces v primární péči
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Filozofie konstrukce.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Koordinovaný přístup a ESIF 2014+
Ing. Stanislava Správková
Systém integrované péče v ČR a zahraničí
Zpracovala: Helena Cidrychová
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Podpora samostatného bydlení
Centrum J. J. Pestalozziho, o. p. s.
PRACHATICE VYUŽITÍ DOBROVOLNÍKŮ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Terénní krizová služba
Transkript prezentace:

Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži , Praha

Ústavní, dlouhodobé pobytové, zařízení koncentruje pod jednu střechu pracoviště zaměstnanců a bydlení lidí shromažďuje lidi podle určité charakteristiky odděluje obyvatele od společnosti a běžného života nabízí „jako práci“, „jako život“, „jako domov“

Reforma péče o duševní zdraví Deinstitucionalizace =transformace ústavních (velkokapacitních, dlouhodobých a izolovaných....) služeb ve služby komunitní (individuální, ambulantní..., dosažitelné) Psychiatrická léčebna, PN (psychiatrická nemocnice) se transformuje ve zdravotně sociální služby v komunitě

Důvody Deinstitucionalizace PN "hospitalismus" nezdravá a nepřirozená závislost klienta na péči Paternalistický přístup ke klientovi a hierarchický nerovný vztah Klient nemá možnost participovat na své úzdravě "RECOVERY" a nemůže si vybrat služby, které potřebuje Ústavní dlouhodobá péče je drahá, je neekonomická 2000,- Kč/osoba/den = ,- Kč/osoba/rok (MUDr. Hana Papežová)

Provozování nových služeb Rozšířené ambulance CDZ -"centra duševního zdraví" CHKB – chráněné komunitní bydlení, CHB – chráněné bydlení PSB – podpora samostatného bydlení Práce – chráněné nebo podporované zaměstnávání Podpora sociálního podnikání

Rozšířené ambulance Zdravotnické zařízení Pro stabilizované klienty s menší mírou podpory Malý multidisciplinární tým 1 až 2 psychiatři, terénní sestra, psycholog a sociální pracovník

CDZ – centra duševního zdraví Sociálně – zdravotní služby Prevence hospitalizací (zvládnutí 1. ataky v CDZ nebo doma) Pro klienty s větší potřebou podpory Větší multidisciplinární tým Služby jak v CDZ, tak v terénu, u klienta doma Krizové centrum s několika lůžky Centrum denních aktivit

Bydlení CHKB – chráněné komunitní (sdílené) bydlení s různou mírou podpory asistence od nonstop služby na "celý život" po samostatné svépomocné komunity a družstva na přechodnou dobu.(Obce a NNO). Každý má svoji ložnici, společné sociální, obývák, kuchyň. CHB – chráněné bydlení. Obce, kraje a NNO PSB – podpora samostatného bydlení u klienta doma (ve vlastním nebo sdíleném bytě).Obce a NNO

Práce a zaměstnání Pracovní rehabilitace, sociálně-terapeutické dílny Tréninková pracovní místa Podporované zaměstnávání s pracovní asistencí Podpora sociálního podnikání Motivace firem zaměstnávat lidi s OZP, s duševním onemocněním

Vztahy a jejich podpora …při dlouhodobých hospitalizacích trpí rodinné a partnerské vztahy... …medikace léčba ovlivňuje chování a má vliv na rodinné a partnerské vztahy Je třeba: Podporovat rodinu, zejména vztahy a spolužití rodičů a dětí, partnerů během léčby Podporovat udržení vztahů během léčby a navazování vztahů během přechodu z ústavní/instiuitucionální léčby do běžného života, komunity Nabízet psychoterapii pro rodinu a páry Při návratu z pobytové léčby/pobytu v ústavu myslet i na rehabilitaci a podporu ve vztahové, sociální a emocionální rovině

Děkuji za pozornost