Účast lidí s duševním onemocněním na výzkumu v NUDZu Praha, 19.4.2016 Dana Chrtková, Markéta Vítková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Kvalita a péče o seniory Milena Jabůrková a Ondřej Mátl Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova, Praha Řízení kvality dlouhodobé péče o seniory.
Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Regionální péče v Praze
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Ing. Stanislava Správková
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
1 Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Představení výzkumného projektu CZ / /0203 POSTAVENÍ.
Spotřebitelský výzkum
Nutriční poradenství „I´ve experienced several different healing methodologies over the years – counseling, self-help seminars, and I´d read a lot – but.
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Případová studie Seminář 2014.
Příspěvek na péči a integrace lidí s duševním onemocněním Pavel Novák Seminář „Příspěvek na péči“ v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR ​ Už 25.
Teorie Case managementu Mgr. Pavel Říčan, MUDr. Jan Stuchlík
Struktura bakalářské práce
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Vedoucí práce: Ing. Pavel Štrach, Ph.D et Ph.D Autorka: Bc. Michaela Hozdeková, DiS.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzně k podpoře dotační politiky Mgr. Karolína Vodičková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Definice, základní pojmy
Závěrečné shrnutí projektu „ Podpora a rozvoj poskytovatelů sociálních služeb v Hodoníně formou vzdělávání jejich zaměstnanců“
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzeň 17. února 2010 MĚŘENÍ VÝKONU ZA ROK 2008.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
S POLEČNOST A PEČUJÍCÍ OSOBY Konference Podpora pečujících osob Jan Michalík, Petra Tomalová.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Didaktické prostředky
Michaela Hofštetrová Knotková
QUALITAS PRO PRAXIS 2 Reg. č.: CZ /0.0/0.0/15_007/
Mgr. Tereza Brumovská, M.Sc.
Reforma psychiatrické péče
Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
Měření subjektivní kvality života a míry zotavení
Ing. Stanislava Správková
Financováno Nadací Sirius
Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Katedra sociální práce
Stigmatizace osob s duševním onemocněním u studentů VŠPJ
„Naslouchat hlasům paměti“
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Klíčové aktivity projektu
Co říká česká veřejnost?
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Účast lidí s duševním onemocněním na výzkumu v NUDZu Praha, Dana Chrtková, Markéta Vítková

User-led research Výzkum vedený uživateli psychiatrické péče User-Collaborative Research Výzkum, na kterém uživatelé péče spolupracují s ostatními výzkumníky na bázi partnerství

User-led a user-collaborative research v Evropě Počátky – 90. léta 20. století, a to hlavně v oblasti AIDS, rakoviny a Alzheimerovy nemoci – jako user-collaborative research. V oblasti duševního zdraví předběhl výzkum vedený uživateli výzkum na bázi spolupráce. Důvod: nedůvěra odborné veřejnosti v hodnotný výzkum na bázi spolupráce s lidmi s osobní životní zkušeností

User-Collaborative Research v NUDZu

Mindset Co to znamená Mindset – nastavit svoji mysl Připravený program pro studenty 4. ročníků středních zdravotnických škol Zabývá se různými typy destigmatizačních intervencí na středních zdravotnických školách 21 středních zdravotnických škol 7 – Leták – upozorňující na stereotypy ve společnosti 7 – Video - bořící mýty o duševní nemoci 7 - Seminář

Hodnocení efektivity jednotlivých intervencí Byl sestaven dotazník, který respondenti vyplnili – před intervencí, těsně po intervenci, 3 měsíce po intervenci Byly sledovány změny postojů studentů k problematice duševního zdraví Dopad na změnu postojů byl pozorován u semináře a videí, kdy seminář vykazoval větší a dlouhodobější efekt

Zkušenost se stigmatem v rodinách lidí s diagnózou schizofrenie ve východní Evropě Kvalitativní studie vedená hloubkovými rozhovory s příbuznými lidí s osobní zkušeností s duševním onemocněním (se schizofrenií) Mezinárodní studie, budou získána data za ČR a porovnána se studiemi, které jsou již vyhodnoceny

Design studie Výběr respondentů: oslovení rodičovských organizací, uživatelské organizace Kolumbus, NNO, osobní kontakt Sběr dat: hloubkový rozhovor, nahráván na diktafon Přepis rozhovoru do písemné podoby, nahrazení údajů, které by mohly vést k identifikaci respondenta (např.: změna jména)

Design studie - pokračování Kvalitativní analýza – kódování v programu Nvivo, přiřazení části textu do určitých kategorií – kódů: ovlivnění příjmu rodiny, změna ve vztazích v rodině po diagnóze, vnímané stigma, osobní rozvoj, volný čas spolu s příbuzným, ochrana příbuzného, Zvýšit povědomí o problematice duševního zdraví ve společnosti, ozdravné pobyty pro lidi s duševním onemocněním Výstupy - 2 články – anglický a český

Náklady na psychózy Vyčíslují finanční náklady na jednoho klienta v komunitních službách v závislosti na službách, které čerpá. Nástroje : vyvíjel se dotazník v NUDZ „ Soupis klientem přijatých služeb pro ČR (SKPS)“, EQ-5D, CAN, GAF SKPS obsahuje např. identifikační údaje jako je rok narození, pohlaví, rodinný stav, kolik bylo let, kdy prvně kontaktoval psychiatrickou péči, nebo kdy byl klient naposledy propuštěn z psychiatrické lůžkové péče Bydlení, zaměstnání a příjem, příjem služeb-zdravotních. Příjem služeb-sociálních(právní poradenství, finanční,pracovní,volnočasové služby, podpůrné služby

EQ 5D Dotazník, který mapuje každodenní fungování klienta (např. sebeobsluha, pohyblivost, bolest-obtíže, úzkost- deprese) Je to dotazník, který vyplňuje klient sám a hodnotí na číselné ose svůj aktuální zdravotní stav CAN (Camberwellský formulář pro hodnocení potřeb) Dotazník mapující aktuální potřeby klienta, a to z pohledu klienta i poskytovatele dané služby GAF (Global Assessment of Functioning Scale) Dotazník vyplňuje poskytovatel služby jak vidí svého klienta z hlediska jeho fungování v běžném životě.

Sebe-stigmatizace v procesu úzdravy

Vzorek respondentů Náhodně vybraní uživatelé komunitních služeb S diagnostikovanou psychotickou poruchou V době dotazování byli uživateli služeb nejméně 3 měsíce Celkový počet 135 respondentů

Výsledky Zvýší-li se vnímaná kvalita života z hlediska zdravotního stavu sníží se míra sebe- stigmatizace Čím delší doba od 1. kontaktu s psychiatrickou péčí tím v průměru vyšší míra sebe- stigmatizace Lidé ženatí/vdané vykazují nižší míru sebe-stigmatizace v porovnání s lidmi nezadanými

Sebe-stigmatizace Celková doba ve službách ??? Doba od 1. kontaktu s PP Škála ISMI-10 Vnímaná kvalita života (EQ-5D) Recovery Integrace Škála QPR – 15 Výběr škály pro měření míry integrace Ženatý/vdaná

Úzdrava - Recovery Přináší naději na plnohodnotný život 1.fáze: ochromení nemocí 2.fáze: zápasení s nemocí 3.fáze: život s nemocí 4.fáze: život překonávající nemoc Úzdrava je celoživotní proces, nedá se omezit na krátký časový úsek

Úzdrava - Recovery Disciplína Pohyb Motivace Pružnost v cílech, plánech Trpělivost a výdrž Vztahy a pečování o ně podpora okolí Otužování psychické odolnosti

Děkujeme za pozornost. Dana Chrtková Markéta Vítková Tel.: