Regenerace Školení trenérů Praha 2008. Pojem regenerace  Děje vedoucí k návratu tělesných a psychických sil zátěž – únava – zotavení (regenerace)  Fyziologické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚNAVA A ZOTAVENÍ.
Advertisements

Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
Korekce odchylek správného držení těla
Školení trenérů III. třídy Brno 2007 Česká unie Dento Karate-do Teorie sportovního tréninku Milan Haška.
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
Zásady výživy sportovce
Klinická propedeutika
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Regenerace - vodní procedury Učební text
Žena a sport.
Každému posilování předchází rozcvičení.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Výživa pro život Dospělost a pozdní věk Výživa pro život Průměrná délka života - průměrný věk úmrtí Délka života - nejvyšší doložený věk, kterého se.
Atletická průprava pro canicross
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
POHYBLIVOST MICHAL LEHNERT.
Bylinná parní lázeň - FITODAR
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Doping ve sportu Školení trenérů licence A
Onemocnění a úrazy svalů
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Regenerace ve sportu II- únava MUDr.Kateřina Kapounková
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 10
projekt disertační práce
VY_32_INOVACE_TMM25460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Regenerace ve sportu I MUDr.Kateřina Kapounková
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pomocné prostředky tréninku
Sportovní trénink jako proces bio-psychosociální adaptace
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová
VY_32_INOVACE_TMM25560BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
Regenerace ve sportu – pohybové prostředky MUDr.Kateřina Kapounková
Rychlostní disciplíny MUDr.Kateřina Kapounková
ROZVOJ VYTRVALOSTI David Zahradník, PhD.
ÚVOD DO KLASICKÉ MASÁŽE
Regenerace ve sportu - stres
METABOLISMUS.
MUDr.Kateřina Kapounková
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Rozvoj pohybových schopností ve školní TV Pohybové schopnosti jsou souhrnem integrovaných a relativně samostatných dispozic subjektu, potřebných ke splnění.
Pohybový aparát  Pasivní část Kostra – opora těla, tvar - upínají se na ni svaly - tvoří ji kostra osová (lebka, páteř, hrudník) a kostra končetin - spojení.
Regenerace - vodní procedury Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
MUDr. Zdeněk Pospíšil MUDr. Kateřina Kapounková. Detrénink je částečná nebo úplná ztráta fyziologických a morfologických mechanizmů,které vlastní trénink.
KRYOTERAPIE (celková kryoterapie) , Brno Bc. Dagmar Králová.
Regenerace ve sportu Seminární práce Lucie Viznerová.
Regenerace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA.
Vypracovala: Karolína Novotná 3. roč., obor RVS
Školení cvičitelů III. třídy VG 1. konzultace
Neurofyziologie a pohybový systém 8.seminář
Anaerobní práh.
PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.
Základy sportovního tréninku
Bolestivé stavy pohybového aparátu
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Regenerace Školení trenérů Praha 2008

Pojem regenerace  Děje vedoucí k návratu tělesných a psychických sil zátěž – únava – zotavení (regenerace)  Fyziologické projevy: snížení E rezerv, nahromadění katabolitů, narušení homeostázy, změny regulačních a koordinačních mechanismů  Únava periferní (laktát..) x centrální  Průběh zotavení…rychlost a kvalita, průběžné a následné mechanismy regenerace

Únava

Členění regeneračních forem  PASIVNÍ REGENERACE  AKTIVNÍ REGENERACE  ČASNÁ REGENERACE (akutní únava)  POZDNÍ REGENERACE (rekondice)  V tréninkovém procesu se snažíme o zkrácení tzv.“ návratového času“

Regenerační prostředky ve sportu  Pedagogické  Psychologické  Biologické (výživa, rehydratace, remineralizace, fyzikální a balneologické prostředky a regenerace pohybem)  Farmakologické

Možnosti zotavení – regenerace sil ve sportu

 Doporučuje se rozumně regulovat tréninkovou tělesnou zátěž, střídat zátěž s odpočinkem a věnovat dostatek času odpočinkové fázi, naučit se a používat tělesné a duševní uvolnění (relaxaci), dostatek času věnovat jiným mimosportovním činnostem, včas odhalovat a řešit psycho-sociální problémy (Novotný, 2003).  Zotavení z aerobního typu pomalu vznikající únavy trvá déle než z anerobní únavy. Resyntéza svalového glykogenu může trvat až dva dny, jaterního až tři dny. V této době je žádoucí zvýšená dodávka sacharidů. Rychlost resyntézy je nejvyšší v prvních hodinách po skončení cvičení vlivem zvýšené hladiny inzulinu v krvi. Měl by převládat pasivní odpočinek.  Zotavení z anaerobního typu rychle vznikající únavy je charakterizována rychlou resyntézou svalového ATP a CP. Jaterní glykogen je resyntetizován do dvou dnů bez nutnosti zvýšeného příjmu cukrů potravou. Hlavním zdrojem pro opětovnou tvorbu glykogenu je LA. Měla by převládat aktivní forma odpočinku. Mírná pohybová aktivita zvyšuje průtok krve zatěžovanými svaly a vede k rychlejšímu odstraňování zplodin metabolismu.

 Fyzická aktivita vyšší intenzity, která vede k vyčerpání glykogenových zásob z rychlých i pomalých svalovývh vláken, zvyšuje intenzitu resyntézy, a tím i obsah glykogenu ve svalech až o 100%. Tento proces „superkompenzace“ vyžaduje dostatečný příjem glycidů a trvá přibližně 3 dny. Resyntéza svalového glykogenu je nejintenzivnější v prvních 2 hodinách po ukončení zátěže, a to zvyšuje nároky na dostatečně vysoký příjem glycidů bezprostředně v počátku zotavovacího procesu.

Regenerace X Rehabilitace  Regenerace – zdraví jedinci  Rehabiltace – nemocní  Řada prostředků společná  Individualizace procesu regenerace

Fyzikální prostředky v regeneraci  Masáž  Vodní procedury  Elektroprocedury  Světelné procedury V rehab.k odstranění bolesti, zlepšení trofiky a reflexnímu dráždění. Většinou dochází u procedur k hyperémii (zvýšenému prokrvení)

MASÁŽ  Nejstarší forma regenerace i léčby  Různé druhy (sportovní, reflexní…)  Klasická – 5 základních hmatů (tření, roztírání, hnětení, tepání, chvění), emulze či olej, prokrvení, snížení svalového tonu, zmírnění bolesti, VNS a CNS, lymfa, vnitřní orgány..

Sportovní masáž  Urychlení regenerace, snížení návratového času  Kulturistika ?? Katabolity ve svalech zvyšují přísun krve..růst svalů  Odstranění sval. spasmů podél páteře, statické přetížení při silovém tréninku

Vodní procedury  Teplé koupele – klesá TK, SF, odpor periferních cév  Léčba neuritid (záněty nervů), revmatická onemocnění kloubů, šlach, vaziva, svalové spasmy a bolesti zad  Příprava k manipulaci či masáži

 Vířivá koupel – ve fitness v relaxačních zónách, ne déle než 15 min po tréninku  Podvodní masáž – proudem vody, bolesti zad, artrózy, po úrazech  Sauna – otužování, onemocnění dých. cest, poruchy prokrvení, ekzémy…v soutěžním období může příliš zatížen imunitní systém  Parní lázeň – vzduch 50 o C nasycený vodními parami

Světelné procedury  Infračervené záření – vysoká vlnová délka a malá energie fotonů…pouze tepelný účinek – zčervenání, vasodilatace. Analgetický a spasmolytický účinek. Slunce, solux, infrasauna. Akutní stavy krátká expozice, chronické déle a častěji. Degenerativní onemocnění kloubů, zánětlivá onemocnění PA, kožní bolesti zad a svalů

 Ultrafialové záření (UV) – vyvolává pigmentaci, erytém, zvyšuje imunitu a fyzickou výkonnost organismu Slunce, horké slunce, solárium (kosmetické účely ve fitness většinou) Kožní onemocnění, únavové stavy, anémie, neuritidy, neuralgie.

Regenerace v kulturistice a fitness  Pojem „návratový čas“ (odstup 2 tréninků) Dle věku Svalové partie Typ svalových vláken Psychosomatický typ jedince Momentální fyzický i psychický stav  Ovlivňujeme: Psychologickými přístupy Délkou spánku Použití doplňků výživy, množství sacharidů Aerobní zátěž mírné intenzity Strečink Aplikace regeneračních procedur

 Nedostatek pohybu (hypokinéza)  Sedavý způsob života  Nadměrná a nekompenzovaná statická zátěž  Civilizační choroby  Vadné držení těla  Chybné pohybové stereotypy  Svalové dysbalance  Nízká funkční zdatnost

Správné držení těla

Vadné držení těla

Svalové dysbalance – dolní zkřížený syndrom

Svalové dysbalance – horní zkřížený syndrom

Svalová dysbalance v oblasti dolních končetin