Jitka Tomečková Michaela Trněná.  Víte, že … ?  Smyslová zahrada  Možnosti umělecké realizace  Slepecké spolky  Slavné osobnosti s postižením zraku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CELOSTÁTNÍ VEŘEJNÁ SBÍRKA NA PODPORU NEVIDOMÝCH
Advertisements

Základní škola Rosice, okres Chrudim
Najdi na slepé mapě České republiky města podle zadání.
Města ČR – orientace na mapě
Vyhledávejte ve své příruční mapě.
TyfloCentrum ČR, obecně prospěšná společnost
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
VY_32_INOVACE_SVF33660DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA OFTALMOPEDIE Historie
Chutný život 2004 Projekt podpory zdraví 8013 Lumír Komárek Leona Škaloudová.
Architektonické soutěže VALNÁ HROMADA ČKA,
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
Sídla ČR.
Česká republika.
VYPRACOVAL: Jáchym vérosta
Členění území naší vlasti
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_583_VyOv7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
Vysokoškolské knihovny a krajské knihovny – konkurence nebo spolupráce? Ivo Brožek.
Anotace: Česká republika: doprava Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vypíše do sešitu nejdůležitější.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Členění území naší vlasti
Raná péče a pomůcky, prostředky a techniky v ní využívané jako předpoklad pro úspěšnou školní docházku Mgr. Bc. Veronika Růžičková, Ph.D. Ústav speciálněpedagogických.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3418 NázevMěsta ČR Téma hodinyMěsta ČR PředmětVlastivěda Ročník/y/4.A.
Zpracovala Mgr. Andrea Žylová DUM/VYDMUCHOV/ŽYLOVÁ/ČLOVĚK A PŘÍRODA /006.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_15 Název materiáluSídla ČR.
Naše kraje a jejich zajímavosti Vlastivěda 4
1 Cyklus konferencí a seminářů pro nelékařské zdravotnické obory v rámci projektu MZ ČR RNDr. Martin Kalina, Ph.D. Manager Aesculap Akademie B. Braun Medical.
Anotace: Materiál je určený pro žáky 4. ročníku, pro výuku vlastivědy- tématu Česká republika, podtématu města. Jedná se o prezentaci na interaktivní.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
Petr Machovec.  Možnosti turistiky pro postižené ◦ Turistika s průvodcem ◦ Speciální značení ◦ Informace o schůdnosti a dostupnosti ◦ Doprava  Rozdělení.
Zóny placeného stání na území hlavního města Prahy – květen 2015 Ing. Libor Šíma odbor rozvoje a financování dopravy MHMP
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Milena RÁČKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_523_ČESKÁ REPUBLIKA Téma: OPAKOVÁNÍ – KRAJE.
 Česká republika je rozdělena do 14 krajů.  V čele kraje stojí hejtman.
Co je Braillovo písmo je speciální druh písma, resp. systému psaní, určeného pro nevidomé, slabozraké a se zbytky zraku. Funguje na principu plastických.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_ZEMĚPIS TEMA: ČR – kraje ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
 Materiál obsahuje prezentaci k učivu 4. i 5.ročníku, kdy se probírá učivo Členění ČR.  Je možné použít i slepých map na vyhledávání jednotlivých krajů.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Kraje ČR Číslo: EU DUM 6_03 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Opakovací test – kraje ČR
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Srovnej kraje podle velikosti rozlohy VY_32_INOVACE_03
TATO PRÁCE JE ŠÍŘENA POD LICENCÍ CC BY-SA 3
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
Město na obrázku se jmenuje
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
VY_32_INOVACE_Vac_III_09 Sídla ČR
Ministerstvo financí ČR červen 2011
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Členění území naší vlasti
zpracovaný v rámci projektu
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
SVĚTOVÉ STRANY Tereza Skálová.
Sídla ČR.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_09 TÉMA: Vlastivěda4
TyfloCentrum Brno, o.p.s. Naším posláním je pomáhat nevidomým a slabozra-kým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu.
Transkript prezentace:

Jitka Tomečková Michaela Trněná

 Víte, že … ?  Smyslová zahrada  Možnosti umělecké realizace  Slepecké spolky  Slavné osobnosti s postižením zraku  Použité zdroje

 více než zrakově postižených v ČR  zrak – nejdůležitější smysl, získáváme jím více než 80% informací o okolním světě  v Evropě má problém se zrakem zhruba každý šedesátý člověk  13. listopad - mezinárodní den nevidomých

 Rozeznávání rostlin podle čichu hmatu a chuti  Například meduňka, dobromysl…  Včelín na „osahání“  Zajímavé i pro vidomé

 smyslova-zahrada-v-rudce-je-urcena- nejen-pro-nevidome/ smyslova-zahrada-v-rudce-je-urcena- nejen-pro-nevidome/

 Malířství  Literatura  Sochařství

 Barva - jen pojem, který nevyvolává emoce  Otisk myšlenky do plátna  Malíř Sabahudin Čečo  Metoda haptické malby

 Malíř Sabahudin Čečo  Patent na unikátní malířskou techniku pro nevidomé  Zlepšuje orientaci v prostoru  Rozvíjí fantazii

 Nevidomí píší nám  Speciální pohádky pro nevidomé

 Petr Škubal přišel o zrak ve svých 15 letech  Píše básničky už přes 20 let  Vydal je pomocí pracovníků Domu u Sv. Cyrila a Metoděje pro nevidomé v Opavě

 Svou poezii psal v Braillově písmu na Pichtově psacím stroji  Poté své básně předčítal a jeho sociální asistent je přepisoval na PC  Hvězdy nad městem

 Studentky SPŠ sv. Anežky České v Odrách  Mimořádné ocenění v soutěži  Soubor 10 pohádek s „jinými tématy“

 Skupina ATM  Projekty

 Chráněna patentem ČR  Určena výhradně pro nevidomé  Speciální školitel

 Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých  TyfloCentrum  Praha, Brno, Hradec Králové, Jihlava, Karlovy Vary, Liberec, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Ústí n. Labem, Zlín, České Budějovice  Okamžik – sdružení pro podporu nejen nevidomých  Praha  Společnost pro ranou péči o.s.  Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, České Budějovice

 Neviditelná výstava – Praha, Novoměstská radnice  Dotykové výstavy koček (felinoterapie)  Možná sdělení – Moravská galerie v Brně  Galerie Nadace Artevide – Praha  Díla vytvořená „Čečovou metodou“

 Andrea Bocelli – světoznámý italský tenorista  Ray Charles – zpěvák a skladatel  Stevie Wonder – zpěvák, pianista, skladatel a textař  Erik Weihenmayer – 1. nevidomý člověk, který zdolal Mount Everest

 dotek-tmy/ dotek-tmy/

 smyslova-zahrada-v-rudce-je-urcena-nejen-pro-nevidome/ smyslova-zahrada-v-rudce-je-urcena-nejen-pro-nevidome/   basne-ted-vydava-svou-prvni-sbirku-poezie.html basne-ted-vydava-svou-prvni-sbirku-poezie.html  nai.htm nai.htm   mi/index.html mi/index.html   nevidomych/ nevidomych/