SLOH – popis statický popis uměleckého díla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POPIS Popis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.13.
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu www. rvp
SLOH – popis statický líčení
Puzzle – jehličnaté stromy
SLOH ‒ úvaha Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Před, za, pod, nad aktivita
V jakém smyslu můžeme tato slova používat?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
MLÁĎATA ZVÍŘAT KVARTETO
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VYBER, CO NA OBRÁZEK NEPATŘÍ. ŘEKNI PROČ.
ČLOVĚK – LIDSKÉ TĚLO Jedná se o dvě hry v jednom. 1) Hrajeme jako klasické pexeso 2) Hrajeme jako LOTO (v tomto případě nepoužijeme kartičky s názvy, ale.
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_2C_08_POPIS_UMELECKEHO_DILA Popis listopadu 2011 Popis – úvod, co vše můžeme popisovat, specifika popisu uměleckého.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Jitka Bradáčová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Čj.7.Bra.16 _popis_umeleckeho_dila.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
JÍT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Sýr a myška Na snímcích 2, 3, 4 a 5 jsou kartičky určené k vystřižení a zalaminování. Dítě pracuje dle pokynů: Podej mi myšku, která je vedle sýra atd.
ŽÁBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Interaktivní třídění domovního odpadu.
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Třídíme podle dvou kritérií
Ruský obrázkový slovník XXXI Slovesa B
HAD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Autor © Žaneta Prošková
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
ZELENÁ BARVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
ZÁKLADNÍ TVARY Zopakuj si:
Název učebního materiálu
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Farben Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Kde žije… Klikni na obrázek místa, kde žije dané zvířátko. Pokud vybereš správně, zvířátko se objeví. Pokud špatně, objeví se naštvaný smajlík. Autorem.
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
VE MĚSTĚ Popiš, co vidíš na následujícím obrázku.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO PODPORA PRO VÝUKU
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Domino 1−10 Obrázkové domino se skládá z kartiček, na jejichž levé polovině je napsáno číslo a na pravé polovině je určitý počet stejných obrázků. Hru.
Slož popletené obrázky.
Na které písmenko začíná obrázek?
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Už to umím ! ZÁKLADNÍ TVARY Zopakuj si:
Transkript prezentace:

SLOH – popis statický popis uměleckého díla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Co může být uměleckým dílem… stavba – hrad, zámek, radnice… socha, reliéf, dřevořezba obraz, fotografie užité umění – nádoby, vázy, keramika, sklářství, kovářství, textil šperky, klenoty…

Jazykové prostředky Užíváme hlavně přídavná jména, pestrá plnovýznamová slovesa. Vyhýbáme se opakování slov, především sloves být a mít. Postupujeme podle zvoleného pořádku, od celku k detailům, shora dolů, zleva doprava. Zvláštní postup vyžaduje popis obrazu, umělecké fotografie.

Vytvoř popis podle osnovy 1. Úvod – název, autor, vznik, místo… 2. Horní část sochy – pochodeň, hlava, kniha v levé ruce 3. Střední část sochy – tělo, oděv 4. Podstavec – velikost, materiál, účel… 5. Závěr – celkový dojem, velikost, materiál, barva, vlastní hodnocení…

Vytvoř osnovu a pak popis, použij odpovědi na otázky: 1. Jak se jmenuje tento klenot? 2. Má další součásti? Jaké? 3. Jak je starý? 4. Kdo jej nechal vyrobit? 5. Kde je uložen originál? 6. Jaký materiál byl použit na výrobu? 7. Která květina byla předlohou bočního motivu? 8. Co tvoří vrchol koruny? 9. Co je v něm uloženo?

Popis obrazu Obraz popisujeme podle zvláštní osnovy. Úvod – jméno autora, název, doba vzniku, styl… Hlavní motiv – dominanta obrazu, jeho téma, nejvýraznější část… Popředí Střední část Pozadí Závěr – celkový dojem, barva, technika, kontrast…

Henri Rousseau – Já (vlastní podobizna) popisuj podle osnovy

Vincent van Gogh – Hvězdná noc popisuj podle osnovy

Doplňující úkoly Vyhledej obrázek význačné stavby ve tvém rodném městě a vytvoř její popis. Spolužáci budou hádat, o jakou stavbu jde… Máte ve městě rodáka malíře, sochaře nebo jiného umělce? Vyber si jedno jeho dílo, popiš jej a teprve pak ukaž na obrázku. Diskutujte o tom, jak různé jste měli představy a proč…

Obrázky a citace ČESKÝ JAZYK PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY 7. Praha : Fortuna, 1998. ISBN 80-7168-561-5. ČESKÝ JAZYK 7. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň : Fraus, 2004. ISBN 80-7238-206-3. WILLIAM WARBY. Obrázek č. 1 [cit. 2011-08-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Statue_of_Liberty,_NY.jpg> WOLFGANG SAUBER. Obrázek č. 2 [cit. 2011-08-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:B%C3%B6hmen_Reichskleinodien_Krone_2.jpg?uselang=cs> Obrázek č. 3 [cit. 2011-08-20]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rousseau09.jpg?uselang=cs> Obrázek č. 4 [cit. 2011-08-20]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:VanGogh-starry_night.jpg>