Mgr. Jan Charousek Liberec 2014. Cestovní ruch je otevřený a dynamický systém, který tvoří dva podsystémy: Subjekt cestovního ruchu Objekt cestovního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Jan Chroust Pavel Sleza
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Mimoprodukční funkce lesa
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Služby -ekonomická činnost člověka, která poskytuje užitek -ve vyspělých zemích až 55% zaměstnaných.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Volnočasové projekty a EU financování
Obecně  Dělí se na objektivní a subjektivní  Objektivní – politické ekonomické demografické urbanizační ekologické Subjektivní –sociální skupina, znalost.
Světové hospodářství.
Charakteristika kraje
SLUŽBY Nevýrobní složka hospodářství. Nejdynamičtěji se rozvíjející sektor hospodářství (za 10 let vzrostl o 15% podíl na HDP na 55%). Maloobchod, peněžnictví,
Makroekonomie a hospodářství
Geografie cestovního ruchu
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Marketingové prostředí
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
CESTOVNÍ RUCH.
Cestovní ruch Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
Management cestovního ruchu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
CESTOVNÍ RUCH. Cestovní ruch mladé odvětví hospodářství mladé odvětví hospodářství návaznost dalších služeb - dopravy, ubytování a stravování, služby.
Cestovní ruch turismus, turistika, rekreace, rekreologie = cílené, záměrné cestování CR – možnost vycestování člověka a jeho setrvání mimo své bydliště,
Vývoj příjezdového cestovního ruchu za 1. až 3. čtvrtletí 2007 v České republice Tisková konference v rámci veletrhu MADI 6. listopad 2007 Výstaviště Letňany.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Ondřej Beran, 8.J. ?  Geografie cestovního ruchu je věda hraniční a syntetická  Intenzita cestovního ruchu roste  Rekreační oblasti – významná střediska.
Didaktické metody pro výuku cestovního ruchu na školách.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Materiálně technické předpoklady
Marketingové prostředí obce
CESTOVNÍ RUCH.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA CESTOVNÍ RUCH
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_NÁRODNÍ.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Služby obyvatelstvu Klára Čermáková 3.C. Dělení podle: - oblasti spotřeby: - pro potřeby celé společnosti = kolektivní (státní správa, obrana, bezpečnost)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Sekundární analýza na datech z kontinuálního výzkumu „Příjezdový cestovní ruch 2005 – 2007“ Příjezdový cestovní ruch v Jihomoravském kraji Ing. Ondřej.
Mgr. Jan Charousek Liberec Cestovní ruch se projevuje v různých druzích a formách. Druhy cestovního ruchu – za základ posuzování CR bereme motivaci.
Liberec 2014 Mgr. Jan Charousek. Cestování a poznávání vzdálenějšího okolí doprovázelo i vývoj starověkých civilizací. Mnohé písemné doklady o cestování.
Vývoj TIC po roce 1989 a jejich současné postavení v systému cestovního ruchu Ostrava, Ing. Pavel Attl, Ph.D., katedra cestovního ruchu, VŠH.
Možnosti sledování konkurenceschopnosti destinací turismu na úrovni regionů a míst Monika Palatková Výroční konference ATIC ČR Turistická informační centra.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Systém trvale udržitelného rozvoje podnikání pro město Aš Skupina 4.
N Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ n Číslo a název šablony n klíčové aktivity III/2 n klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Služby.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Právní úprava cestovního ruchu v ČR
Cestovní ruch a rekreace
Právní úprava cestovného ruchu v ČR
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
CESTOVNÍ RUCH JAKO SYSTÉM
Postavení CR v hospodářství
Základní pojmy v cestovním ruchu, podnikání v cestovním ruchu, činnosti a povinnosti cestovní kanceláře.
Rozpočtová a fiskální politika
ZÁKLADNÍ KLASIFIKAČNÍ SCHÉMA TURISMU
ÚVOD DO TURISMU PROF. ING. CTIRAD SCHEJBAL, CSc. Dr.H.C.
ČLENĚNÍ CESTOVNÍHO RUCHU
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK
Rozpočtová a fiskální politika
Transkript prezentace:

Mgr. Jan Charousek Liberec 2014

Cestovní ruch je otevřený a dynamický systém, který tvoří dva podsystémy: Subjekt cestovního ruchu Objekt cestovního ruchu Tyto podsystémy jsou ovlivňovány prostředím: a) ekonomickým, b) politickým, c) sociálním, d) technicko-technologickým, e) ekologickým.

Subjekt CR = účastník CR, je každý, kdo uspokojuje svoje potřeby spotřebou statků CR v době cestování a pobytu mimo místo trvalého bydliště, obvykle ve volném čase. Stálý obyvatel: v domácím CR je osoba, která žije alespoň 6 po sobě následujících měsíců před příjezdem do jiného místa na dobu kratší než 6 měsíců, v mezinárodním CR ve vztahu k dané zemi se za stálého obyvatele považuje osoba, která žije v zemi alespoň jeden rok před příjezdem do jiné země na dobu kratší jednoho roku.

Návštěvník: v domácím CR je osoba, která cestuje na jiné místo v zemi svého trvalého bydliště na dobu kratší než šest měsíců. v zahraničním CR cestuje do jiné země na dobu nepřesahující jeden rok. Hlavní účel cesty v obou případech je jiný než výkon výdělečné činnosti.

Turista: Je osoba, která v domácím i zahraničním cestovním ruchu splňuje kriteria návštěvníka. Účast turisty na CR je spojena s minimálně jedním přenocováním. Z hlediska délky pobytu se rozlišuje: Turista na dovolené – setrvá na daném místě určený počet nocí nebo dní. Krátkodobě pobývající turista – pobyt alespoň s jedním přenocováním. Výletník – je jednodenní návštěvník, který se zdrží jeden den, aniž by v navštíveném místě přenocoval.

Objekt cestovního ruchu – je všechno, co se může stát cílem změny místa pobytu účastníka CR (příroda, kultura, hospodářství, apod.). Tvoří ho cílové místo (tj. středisko CR, region, stát, destinace), podniky a instituce CR. Cílové místo musí mít: a) primární nabídku – tj. přírodní a kulturní potenciál pro CR, b) sekundární nabídku – tj. podniky, zařízení a instituce CR (stravování, ubytování, kultura, sport).

Z hlediska funkcí rozlišujeme: Městská střediska CR – kulturně historické památky, administrativně-správní orgány, obchody, průmysl. Lázeňská místa – vybudovaná na bázi přírodních léčivých zdrojů. Rekreační střediska – letní nebo zimní sporty. Rekreační obce – zanikla původní hospodářská funkce, v současnosti jsou využívané na rekreační účely. Chatové oblasti Která místa v ČR znáte, charakterizujte? DVD – ukázka lázeňských míst v ČR

Okolí systému cestovního ruchu Ekonomické prostředí – je pro růst CR velmi významné, je představováno pozitivními nebo negativními vlivy ekonomických ukazatelů (např. ekonomický růst, nezaměstnanost, inflace, stabilita měny, úroková míra). Politické prostředí, které ovlivňuje rozvoj CR, tvoří zejména mírové podmínky v jednotlivých státech a ve světě jako celku. Významné je odstraňování bariér v podobě zrušení vízové povinnosti.

Sociální prostředí – je dáno společenským zřízením, to ovlivňuje např. pracovní a mimopracovní podmínky, sociální politiku státu, rozdělování HDP. Zpětná vazba CR na sociální prostředí se projevuje např. v diferenciaci nabídky (účast na CR je umožněna i sociálně slabším skupinám obyvatelstva nebo zdravotně postiženým).

Technicko-technologické prostředí – zahrnuje dopravní infrastrukturu, technickou, technologickou a informační vybavenost, které jsou nutné pro rozvoj CR. Které dálniční úseky v ČR jsou placené? htm Víte, kolik a které železniční koridory máme v ČR?

Ekologické prostředí – ekonomický růst provází zhoršování životního prostředí. CR je závislý na atraktivním prostředí, rozvíjí se tam, kde existují vhodné přírodní a kulturně-historické zdroje rozmístěné v zemi. Víte, jak dlouho se rozkládají odpadky v přírodě: ohryzek jablka, papír, slupka od banánu, žvýkačka, igelitový sáček, plechovka, PET lahev, …? aji_odpadky.php

Děkuji za pozornost a přeji hezký den, i když dnes deštivý