Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, 12. 2.2015 JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Advertisements

Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Vypracovaly: Nikola Dreslerová, Eva Šenkeříková
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti tisková konference
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Principy SPIS pro legislativu eGovernmentu Aleš Kučera – NOVELL eGovernment Expert Forum , ISSS, Hradec Králové.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Vladimír Šiška Náměstek ministra – ředitel sekce
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Informační a komunikační technologie KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Internet ve státní správě a samosprávě.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Aktuální informace k DMVS Ing. Ivan Ivanov Informace k DMVS.
Portál veřejné správy CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Vladimír Hořejší Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Interaktivní personální portál
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
Agendové IS MPSV a ÚP Plán konsolidace a rozvoje Petr Krůček 1. náměstek ministryně 29. května 2013.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Mezinárodní konference ICT Fórum PERSONALIS 2006 Procesní řízení informační bezpečnosti ve státní správě Ing. Jindřich KODL, CSc. Praha
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Fórum pro žadatele Diskusní fórum určené žadatelům o dotace z ROP MS o dobré praxi a obtížích při přípravě projektů.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek a Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Prezentace ISKA Luděk Šafář Robert Hernady
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Kybernetická kriminalita
Odbor hlavního architekta a Digitální transformace v České republice
EGONovi tluče srdce! Ivan Langer ministr vnitra.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Telekomunikační a informační infrastruktura
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Michal Šperling - EUREDIS
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Tomáš Fliegl Odbor vysokých škol
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa snazší přístup k právu a k informacím o jeho změnách pro podnikatele JUDr. Vít Šťastný a Mgr. Aleš Gola Ministerstvo.
Transkript prezentace:

Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie

NÁVRH OPATŘENÍ ZVYŠUJÍCÍCH EFEKTIVNOST SLUŽEB VEŘEJNÉ SPRÁVY A PODPŮRNÝCH ICT SLUŽEB –definuje 16 problematických oblastí v oblasti řízení ICT ve veřejné správě –stanovuje cíle a navrhovaná opatření pro jejich dosažení Efektivní řízení investic do ICT

–chybějí potřebné kompetence pro řízení ICT veřejné správy –neexistuje centrální orgán s pravomocemi standardizace a řízení rozvoje ICT ve VS –nerozlišuje zodpovědnost OVM za jím zpracovávaná data (věcná kompetence) od zodpovědnosti za výběr a provoz aplikace a infrastruktury (technologická kompetence) –neexistují jednotná pravidla pro schvalování investičních záměrů a pravidla nákupu produktů a služeb v oblasti ICT. Efektivní řízení ICT - problémy

–Schválena UV ze dne 24. listopadu 2014 pod č. 961 –Pracovní výbory Společný řídící výbor pro eGovernment Pracovní výbor pro bezpečnost, strategii a architekturu ICT Pracovní výbor pro udržitelnost provozu ICT Pracovní výbor pro digitální agendu –Pracovní skupina pro jednací řízení bez uveřejnění –První jednání dne Rada vlády pro informační společnost

–Od nekoordinovaného řízení ICT státu k takovému, které je postavené na jednotné architektuře a jednotných pravidlech –Od nezávislých a nejednotných procesů veřejné správy ke standardizovaným, provázaným, kvalitním, efektivním a měřitelným službám veřejné správy –Od izolovaných dat k propojeným a otevřeným datům veřejné správy a ke kvalifikovaným rozhodnutím vedoucím k vyšší efektivnosti služeb VS. Efektivní řízení ICT - řešení

Nařízení eIDAS = nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 910/2014 ze dne 23. července 2014 o elektronické identifikaci a službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce na vnitřním trhu a o zrušení směrnice 1999/93/ES Elektronická identita Oblast elektronického podpisu Datové schránky (kvalifikovaná služba elektronického doporučeného doručování) Elektronický dokument & digitální kontinuita eIDAS

Microsoft Proč Rámcová smlouva na nákup MS licencí? –Zajištění centrálního nákupu MS licencí pro ministerstvo vnitra i další zadavatele. –Zjednodušení, zrychlení a zlevnění procesu nákupu. –Výrazné slevy 27 až 30,81% (původně 15%), tj. cca 1mld. Kč za 4 roky. Rozvojové oblasti – Microsoft

Můj úřad Mobilní aplikace zaměřená na popis životních situací strukturovaně Praktický návod pro občany Customizováno pro mobilní koncová zařízení vykreslení polohy úřadu na mapových podkladech Bude registrováno v app storech Rozvojové oblasti - příklady

Děkuji za pozornost, JUDr. Jaroslav Strouhal