Petr Krčmář Virtualizace (především linuxová) InstallFest 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Virtualizace Monika Broukalová Pavel Kolář. Co je to virtualizace? Jako virtualizace se v prostředí PC označují postupy a techniky, které umožňují k dostupným.
Advertisements

Virtualizace PC.
S MARTPHONE Mgr. Rostislav Harenčák 2014 OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo: CZ.1.07/3.1.00/
GNU/Linux BRUNO PFOHL. Co je to Linux ?  Operační systém založený na Linuxovém jádru  Vychází z myšlenek unixového jádra a proto se občas můžete setkat.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Překladače 2. Vnitřní struktura překladače © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● činnost.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Virtuální kolega Attavena, o.p.s. Prezentace projektu a návrh implementace jeho nabídky: do systému vzdělávání.
Systém správy dokumentace akreditované zkušební laboratoře Bc. Jan Randl, 4912.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT3 Vytvořeno:3. 7.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
E LEMENTARISTIKA ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍ IX. T ABULKOVÝ PROCESOR GRAFICKÉ ZPRACOVÁNÍ NUMERICKÝCH DAT Jiří Leipert.
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office Orlová, spol. s r.o AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 – Inovace.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Vnitřní paměti.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 5 – souborové systémy
Počítač zepředu a zezadu
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Architektura operačních systémů
INFORMATIKA - Test č.2 VY_32_INOVACE_05
PŘIHLÁŠENÍ K ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB
Počítačová bezpečnost Cvičení 2: Procesy a oprávnění
Operační systémy Hardwarové prostředky využívané počítačem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Inf Počítač a lidé s handicapem
Operační systémy soubory, zkratky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 1 – úloha OS Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová
Inf Operační systémy a jejich funkce
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Aplikace Monitorovací systém
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu
Architektura UIS Bc. Tomáš Procházka Sekce jádra systému Vývojový tým Univerzitního informačního systému Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v.
TÉMA: Počítačové systémy
Inf Ovládání operačního systému
JEdit Open source programování – – Marek Bílý.
Aplikace práva orgány veřejné moci; uvážení při aplikaci práva
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Oracle VM VirtualBox je multiplatformní virtualizační nástroj
Aplikace Monitorovací systém
Souběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Správa fotografií v Adobe Lightroom II.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Technické prostředky v požární ochraně
Paměti počítače, rozdělení
Pravidla pro počítání s mocninami
Digitální učební materiál
Informační a komunikační technologie Informatika
VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy
Instalace OS Linux Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Základní komponenty počítače
Nové scénáře a ArcGIS Enterprise
Remote login.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Přednášky z Distribuovaných systémů
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Software Mgr. Václav Chvál.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Petr Krčmář Virtualizace (především linuxová) InstallFest 2011

Stručný obsah přednášky ● Vtip (to už bylo ono) ● Obecná charakteristika virtualizace ● Typy virtualizace ● Vylepšení pomocí hardware ● Konkrétní virtualizační nástroje pod Linuxem ● Ukázky a dema ● Dotazy

Jako virtualizace se v prostředí počítačů označují postupy a techniky, které umožňují k dostupným zdrojům přistupovat jiným způsobem, než jakým fyzicky existují, jsou propojeny. (Wikipedie)

K čemu je to dobré ● Vývoj pro různé platformy ● Doplnění chybějícího hardware ● Testování různých operačních systémů ● Optimalizace serverů ● Různé typy virtualizace k různým účelům

Virtualizace jako vrstva

Vrstva pro více systémů

Co všechno virtualizujeme ● Paměť ● Diskovou kapacitu ● Síťová rozhraní ● Grafický výstup ● Porty a další zařízení ● Procesor?

Jednotlivé druhy virtualizace ● Emulace ● Softwarová virtualizace ● Paravirtualizace ● Hardwarová virtualizace ● Virtualizace na úrovni systému ● (Jádro jako aplikace)

Emulace ● Emulace kompletního hardware ● Simuluje se celá platforma ● Nejuniverzálnější, ale nejméně výkonné ● Hraní her, ale i testování platforem ● Ukázka:

Kruhy neboli ringy ● Chráněný režim procesoru ● Založený na kruzích (ring) ● Nižší ring kontroluje vyšší ● 0 jádro systému ● 1 a 2 ovladače ● 3 aplikace

Plná softwarová virtualizace ● Už se neemuluje procesor, vše ostatní ano ● Všechny vlastnosti HW musíme emulovat ● Možnost startu systému bez úpravy ● Úprava systému za běhu – posun kruhů ● Binárně se přepisují instrukce uvnitř virtuálu ● Nejběžnější virtualizace, stačí x86 procesor ● Problémy s IO výkonem – emuluje se vše

Kdo to umí ● VirtualBox ● VMWare ● DOSBOX ● DOSemu ● Bochs

Paravirtualizace ● Vyžaduje úpravu hostovaného systému ● Systém musí o virtualizaci vědět ● Úprava jádra – posunutí kruhů +1 ● Vyhození ovladačů – zařazení para API ● Není třeba emulovat hardware ● Jádra přímo komunikují = vysoký výkon ● Není možné provozovat Windows

Kdo to umí ● Xen ● Hyper-V – od Microsoftu, v linuxovém jádře je podpora

Hardwarová virtualizace ● Vyžaduje modernější procesor (2005+) ● Pozor, ne všechny procesory to mají ● Instrukční sada AMD-V nebo VT-x (Intel) ● Přidává nový kruh -1 ● Nevyžaduje modifikaci systému (ani za běhu) ● I/O MMU virtualizace – přímý přístup k HW ● Výrazně vyšší výkon CPU i I/O

Kdo to umí ● VirtualBox ● VMware ● KVM ● Xen

Virtualizace na úrovni systému ● Nejméně abstraktní – vlastně se nic nesimuluje ● Všechny aplikace běží pod jedním jádrem ● Uzavření software v oddělených prostorech ● Jako chroot – ale musí být mocnější ● Možnost přímo ovlivnit přidělené prostředky – soubory, uživatelé, procesy, síť, paměť ● Nejlepší výkon, ale nejméně možnosti

Kdo to umí ● v Linuxu OpenVZ – upravené linuxové jádro ● ve FreeBSD Jails – standardní součástí systému ● v Solarisu Zones – standardní součástí systému ● Uvádí se pokles výkonu jen asi 1 až 3 %

Specialitka: systém jako aplikace ● specialita Linuxu – jádro běží jako aplikace ● trochu připomíná paravirtualizaci ● ale nevyžaduje podporu hostitele (!) ● naprosto bezproblémové nasazení ● velmi dobrý výkon – vyšší než u para ● Cooperative Linux – jádro jako Win aplikace ● User-mode Linux – standardně v jádře – Linux pod Linuxem jako aplikace

Praktická ukázka

Děkuji za pozornost Petr Krčmář GPG: 9FBEA4F5