Zpracovala: MUDr. Jana Šeblová, Ph.D., předsedkyně výboru.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
IČO: Registrována na MV ČR.  dobrovolným  nevládním  neziskovým sdružení v němž se mohou sdružovat porodní asistentky a všechny.
Finanční možností svépomocných skupin
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská služba první pomoci Jan Bělobrádek Sdružení praktických lékařů ČR Konference České lékařské komory Praha,
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Darja Hrabánková Navrátilová
MUDr. Radomír Maráček Praha
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
POSTAVENÍ REVIZNÍHO LÉKAŘE V SOUČASNÉM SYSTÉMU VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ (zpracováno podle Calta,J.: Co ovlivňuje postavení RL v ČR, 5. Slovensko.česká.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Ivan Novák, Katedra pediatrie IPVZ
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
Česká asociace adiktologů
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Informace o činnosti Společnosti revizního lékařství ČLS JEP
Specializační vzdělávání v klinické biochemii
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Koncepce ošetřovatelství
SYNERGICKÁ INTEGRACE VÝUKY NA LF UP Milan Kolář LF UP v Olomouci.
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Fakulta zdravotnických studií
Zpráva o činnosti prezidia ČAS 2008 Dana Jurásková Luhačovice.
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Specializační kurz Interní základ
Novinky ve specializačním vzdělávání
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Centrum pro klinické doporučené postupy LF UP v Olomouci Radim Líčeník, Kateřina Ivanová Centrum.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
Krizová krevní politika ČR. V České republice je problematika zajištění dodávek transfuzních přípravků řešena ve spolupráci resortů zdravotnictví a obrany.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
OČKOVÁNÍ – vzdělávání PLDD MUDr.Alena Šebková, PLDD, předsedkyně OSPDL ČLS JEP Parlamentní seminář, duben 2015.
I NFORMATIVNÍ SCHŮZKA PRO ABSOLVENTY MAGISTERSKÉHO STUDIA Šafránkův pavilon
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Zdravotnická Záchranná Služba Historie Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR MUDr. Jiří Štětina – poslanec PSP ČR MUDr. Milan Ticháček.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
SYSTÉM psychosociální intervenční služby „SPIS“ k zajištění úkolů ochrany obyvatelstva a krizové připravenosti zdravotnictví v České republice. Porada.
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
MUDr. Jaroslav Kratochvíl, MUDr. Eva Smržová
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PRACOVNÍ SKUPINA KARDIOTECH
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Fakulta zdravotnických studií
URGENTNÍ MEDICÍNA CO UMÍME NABÍDNOUT PACIENTŮM?
Národní diabetologický program (NDP)
Studijní program Ošetřovatelství
HORSKÁ SLUŽBA ČR First Responders Bc. Michal Janďura, DiS. Prášily 2018 Horská služba ČR, o.p.s. Tel.:
Zpracovala: MUDr. Jana Šeblová, Ph.D., předsedkyně výboru
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
MUDr. Jaroslav Kratochvíl, MUDr. Eva Smržová
Transkript prezentace:

Zpracovala: MUDr. Jana Šeblová, Ph.D., předsedkyně výboru

Opětovné převedení oboru mezi obory základní

Vzdělávací program předán na MZ 2 měsíce po zařazení UM mezi základní obory Základní kmeny : interní, anesteziologický, chirurgický a všeobecné praktické lékařství Vlastní specializovaný výcvik - návrh rotací : Anestezie – 6 měsíců, z toho 1 měsíc dětská Neurologická JIP – 1 měsíc Porodnice a neonatologie – 1 měsíc Dětský JIP – 1 měsíc Psychiatrie – 1 měsíc Koronární jednotka – 1 měsíc Metabolická jednotka – 1 měsíc Traumatologie včetně JIP – 1 měsíc ZZS celkem 6 měsíců, z toho 1 měsíc ZOS „ZBYTEK PRAXE NA URGENTNÍM PŘÍJMU“

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM OBORU- praxe všichni: neurologický JIP, porodnice/neonatologie, dětský JIP, psychiatrie – vše po 1 měsíci CHIRAROINTVPL Anestezie/ dětská 4/10 Traumato- logie/JIP 0111 Metabolic- ká JIP 1101 Koronární JIP 1101 URGENTNÍ PŘÍJEM ZZS/ZOS 6/1

Teoretická část specializačního vzdělávání Specializační kurz Urgentní medicína – již v roce 2012 přepracován program tak, aby odpovídal současnému vývoji oboru 3 týdny, bloky organizační/ interní a ostatní obory/ traumatologie a chirurgické obory Medicína katastrof – aktualizovaný kurz (Urbánek, Hlaváčková) 3 dny ALS Provider nebo platný certifikát 2 dny ATLS nebo platný certifikát 2,5 dne

Postgraduální příprava v oboru i příprava jiných odborností spolupráce se vzdělávacími institucemi IPVZ 2011 – – Projekt „Vzdělávání zdravotníků – prohlubování a zvyšování odborných znalostí“ – z fondů ESF rozvíjející se spolupráce s lékařskými fakultami příprava rezidentů v oboru „Všeobecné praktické lékařství pro dospělé“ Povinná praxe na ZZS v rozsahu 2/4 týdnů

Obor jako kontinuum PNP a nemocniční NP a připravenosti na řešení mimořádných událostí podpora rozvoje urgentních příjmů a zdůrazňování jejich významu z hlediska nemocnic i pacientů T.č. je v ČR 78 oddělení tohoto typu, byť zatím s různou filosofií a organizací činnosti prosazení, byť minimální, definice urgentního příjmu do vyhlášek o personálním / o věcném a technickém vybavení

Pregraduální výuka většinou povinně volitelné kurzy LF Olomouc – povinný kurz 2. LF UK – grant EU – praktická výuka v rozsahu 30 hodin 3. LF UK – UM pro české i zahraniční studenty LF Hradec Králové Rallye Rejvíz, Biskupice – soutěže pro mediky Sekce mladých lékařů SUMMK ČLS JEP

Spolupráce s Asociací zdravotnických záchranných služeb rozdělení činností mezi výbor a AZZS (AZZS – zákony, pojišťovny; výbor – odborné postupy, vzdělávání) společný a jednotný postup ve vztahu k orgánům státní správy a ostatním subjektům MZ, ČLK, IPVZ aj. spolupráce v oblasti tvorby a připomínkování legislativy zejména Zákon 374/2011 Sb. o ZZS a prováděcí vyhlášky shodný postup při prosazování cílů ve vzdělávání obor jako základní urgentní příjmy jako klinická a edukační základna oboru možnost práce na ZZS pro lékaře po absolvování kmene

Spolupráce s ostatními odbornými lékařskými i nelékařskými organizacemi ostatní lékařské společnosti ČLS JEP (viz dále) společnosti nelékařů (Komora záchranářů, Unie) kompetence zdravotnického záchranáře a zdravotnického záchranáře pro urgentní medicínu vzdělávací program zdravotnického záchranáře pro urgentní medicínu Unie pacientů ČR – spolupráce při nominaci na Hippokratovu cenu 2013

Prohlubování mezinárodní spolupráce zejména na evropské úrovni SUMMK ČLS JEP – mezinárodní člen EuSEM práce na evropském vzdělávacím programu – Task force curriculum; na přípravě evropské oborové zkoušky EBEEM) – Šeblová členství v sekci EM v UEMS – Zika, Šeblová (nominace cestou ČLS JEP) od r Šeblová předsedkyní Prehospital section – Šeblová zvolena do výkonného výboru EuSEM – HONORARY SECRETARY negativum: minimální účast českých lékařů na zahraničních konferencích

Podporovat rozvoj výzkumu v oblasti urgentní medicíny a medicíny katastrof rozvoj výzkumu – včetně publikačních aktivit vázané na akademickou spolupráci i mimo ni Škulec, Truhlář, Knor, Pokorná, Franěk, Šeblová, aj. spolupráce i na mezinárodních projektech (Eurocall, EuRECA One…ve spolupráci s ČRR, ERC)

Tvorba a aktualizace doporučených postupů Neodkladná resuscitace (2011) – akt. TAPP (2011) – akt. Indikační kritéria nasazení LZS (2013) – akt. Hromadné postižení zdraví – postup řešení ZZS v terénu (2011) Nález těla zemřelého (2013) Zdravotnické zajištění kulturních a sportovních akcí (2014) Neurotraumata v PNP (2014)

Spolupráci s Koordinačním centrem MEKA Podíl na metodickém vedení Koordinačního střediska MEKA (Urbánek) vybudování a odborná garance Systému psychosociální intervenční služby ve zdravotnictví (Zákon 374/2011 Sb.) rozšiřování činnosti SPIS nemocnice – zejména urgentní příjmy krizová intervence – první psychická pomoc pro civilní oběti příprava odborníků na mise v zahraničí – národní traumatým (Urbánek, Hlaváčková) odborná garance + podíl na tvorbě programu MEKA Brno (Hlaváčková)

Mezioborová spolupráce pravidelná účast na kongresech CSIM, CSARIM, ČRR, Sepse a MODS účast na kongresech praktických lékařů Memorandum o spolupráci (3 společnosti praktických lékařů) – budování UP ČKS a další společnosti – Národní kardiovaskulární program – cerebrovaskulární péče – pracovní skupina při MZ Česká gynekologická a porodnická společnost – vzdělávání lékařů UM, protokol o převzetí rizikové rodičky pro sekundární transport Společnost paliativní péče

Aktivní spolupráce s médii dle možností (obou stran) ČT, Čro…ostatní média snaha o osvětu politiků odborný obecný tisk (Zdravotnické noviny, Medical tribune) mezirezortní osvěta (112) odborné publikace problematika domácích porodů (Knor)

URGENTNÍ MEDICÍNA V ROCE 2014 V ČR MÁ: Oborovou národní společnost (letos již 20 let) Systém vzdělávání – postgraduální, kontinuální, pregraduální Uznanou lékařskou specializaci Legislativní oporu (Zákon o ZZS, navazující vyhlášky, PVT…) Oborové učebnice, publikace, časopisy Mezioborovou spolupráci Mezinárodní spolupráci a zakotvení v rámci Evropy včetně českého zástupce v EXECUTIVE COMMITTEE