GPS A KOMPAS Autoři: Eva Jakešová, Renáta Páníková, Zuzana Tomečková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití GPS, buzoly a kompasu
Advertisements

Workshop Uherské Hradiště Principy fungování GPS a geocaching Jakub Trojan
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/15 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
STS/S 09 Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina Hasičský záchranný.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Senzory pro EZS.
Magnetické pole Země kompas.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
BRZDY Mgr. Martin Tichý. BRZDY Mgr. Martin Tichý.
„Řemesla s techniky začneme od píky“
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
VY_32_INOVACE_03_Orientace v krajině
ČAS.
Ovládání prezentace: Enter, space, mouse
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pracovní list k procvičení znalostí o jednoduchých strojích Autor
Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma klid a pohyb
Elektromotor a jeho využití
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Znakový jazyk Znakovaná čeština
GPS - globální poziční systém
Filmová animace Náhodné změny Mgr. Jiří Mlnařík
Autor: Andrea Kolářová
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Důsledky základních postulátů STR
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Dopravní výchova 8. ročník
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Kartografie Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s orientací na Zemi, zeměpisnými souřadnicemi a používáním.
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_03_07_světové strany.
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
Věcné učení Ochrana přírody
Věcné učení Bezpečné chování ve škole, při hrách, výletech, koupání
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Světové strany
Přídavná zařízení.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_JEDNODUCHÉ LEŠENÍ 2_Z2
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Konstrukce trojúhelníku
Magnetické vlastnosti látek
Atmosféra Země.
Omezení silniční dopravy na silnici III. třídy č
Předmět: Prvouka Ročník: 3.
DENNÍ BRIEFING DEN 6 ( ).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
DENNÍ BRIEFING DEN 9 ( ).
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
MŮJ DOMOV ANOTACE Pracovní listy, které shrnou znalosti o obci a jejím okolí. DATUM AUTOR Tereza Skálová JAZYK Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP Samostatné.
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
Obecná teorie relativity
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Zvukové jevy.
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
Komunitní navigace Waze
Konstrukce trojúhelníku
Transkript prezentace:

GPS A KOMPAS Autoři: Eva Jakešová, Renáta Páníková, Zuzana Tomečková

GPS Každá družice vysílá informace o své poloze, přesný čas z atomových hodin a dále přibližné polohy ostatních družic. Přijímač, který musí mít přímou viditelnost na oblohu, pak pro výpočet polohy využívá časového rozdílu mezi okamžikem vyslání a okamžikem přijmutí dat. Pokud takto získá a zpracuje data ze tří družic, dokáže určit zeměpisnou šířku a délku (tvz. 2D poloha). Pro výpočet nadmořské výšky je pak potřeba signál ze satelitů čtyř (tvz. 3D poloha). Díky ostatním satelitům se výpočet více zpřesňuje.

Vojenské účely - zařízení integrovány do letadel, tankerů, lodí i ponorek, tanků i pozemní vojenské techniky. Navigační aktivity, označování cílů a navádění raket, součást vzdušné podpory. Zemědělství - pomáhá zemědělcům k vyšší produktivitě a účinnosti stávajících metod obdělávání půdy. K řízení speciálních postupů, například při aplikací chemických a průmyslových hnojiv. Navigace také poskytuje lokální data o pozemcích a je možné z ní vyčíst například zamoření polí plevelem nebo onemocnění pěstovaných rostlin. Letectví - Navigační systémy letadel pomáhají při řízení téměř všech manévrů, která jsou letadla nucena provádět. Jedná se o pomoc při vzletu i přistávání, stroje jsou pod neustálou GPS kontrolou i během pohybu ve vzduchu, trasy letadel jsou předem pevně naplánovány a jejich dodržování je pod neustálou kontrolou.

Životní prostředí - vyhodnocování přesných informacích o přírodních jevech, které probíhají na velkých plochách. Námořní doprava - Využití pro navigaci při cestách na oceány, zmapování a označení nebezpečných míst, mělčin a podobně. Dále se využívá k přesnému navedení do oblastí s velkým výskytem ryb mapování migrace ryb, rychlý přístup k informacím o přesné pozici. Záchranný systém - možnost rychlého určení místa nehody, požáru, ztroskotání lodi nebo letadla. Čas - navigační systém je využíván k synchronizaci hodin a mnoha událostí po celém světě.

Volný čas(například gps v mobilech,tabletech) - absolvování cest v neznámých oblastech, určování polohy, směru, rychlosti, vzdáleností a času. Vesmírné projekty - Pomáhá řídit a kontrolovat polohu satelitů na oběžné dráze. Využitím speciálních algoritmů budou již brzy satelity schopny navádět se automaticky. Rakety a kosmické lodě v budoucnosti budou schopny startovat, pracovat na oběžné dráze a poté se vrátit na Zemi pod neustálým řízením a kontrolou satelitního navigačního systému. Železniční doprava –Precizní znalost polohy vlaků pomáhá předcházet nehodám, zachovává plynulost dopravy a minimalizuje nákladná zpoždění, způsobená kontrolami zajišťujícími bezpečný vjezd na volnou trať. Satelitní navigace také poskytuje zvukové signály a informace o důležitých uzlech nebo železničních přejezdech. Monitoruje tak pohyb vozidel a zajišťuje bezpečnost provozu. Současné technologie umožňují také plně automatizovaný provoz vlaků.

KOMPAS je zařízení určující světové strany. Typický kompas obsahuje volně pohyblivou magnetickou střelku, která si zachovává směr sever-jih podle zemského magnetického pole. Dnes ale existují i kompasy založené na mnoha dalších fyzikálních principech. Prvním kompasem byl patrně kus magnetovce, plovoucí na dřevěné podložce v nádobě s vodou. Kompasy jsou známy ze starověké Číny. První zmínka o kompasu pochází ze 4. století. Klasický kompas, používaný ve středověku a novověku hlavně v námořní dopravě, se skládá ze střelky tvaru štíhlého kosočtverce, umístěné v pouzdře, na jehož dně je nakreslena kompasová růžice. Zdokonalenou verzí kompasu, která používá azimut, je buzola.

ZAJÍMAVOST Jednoduchý kompas se dá vyrobit tak, že šicí jehlu asi 20 krát podélně přejedeme magnetem. Pak ji položíme na malý plovoucí nekovový předmět (např. víčko od PET lahve, korek, kus polystyrenu) a ten na klidnou vodní hladinu. Zmagnetizovaná jehla se svými konci natočí na sever a jih.

Příklad:Podle souřadnic urči o jaké se jedná město ° 42' s.š., 74° 00' z.d °56′58″s.š. 10°45′23″v.d ° 45' 16 " s.š., 37° 37' 12 " v.d °08′38″ s. š., 17°06′35″ v. d °57′ s. š., 7°27′ v. d.

Řešení: 1.New York 2.Oslo 3.Moskva 4.Bratislava 5.Bern