Řecká epika a lyrika archaického období Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření1. 7. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:9.12.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
VY_32_INOVACE_19 - Bajka 2 4  žánr malé epiky  prastarý literární útvar pěstovaný už v 6. stol. př. Kr. stručné sdělení, které se šířilo  původně.
Číslo v digitálním archivu školy
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
BAJKY …když zvířata jednají jako lidé
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Na stránce č. 4 jsou otázky testu. Na dalších stránkách
Známá básnířka ze starověku a významná představitelka řecké lyriky Spory: na kterém ostrově v Egejském moři se Sapfó narodila? Lesbos x Eressos V dětství.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_05
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici bajek, jejich hlavní znaky a představitele. Žáci se seznámí s vývojem bajek.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_02
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_036_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
32_04_31 Bajka Anotace Bajka Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
BAJKA Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Elektronická učebnice - I
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Název projektu: Inovací ke kvalitě na ZŠ Rosice
Digitalizace výuky Příjemce
Strofy Marcela Jurková.
William Shakespeare.
Opakujeme literární druhy a žánry Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_LITERATURA PRO DĚTI_BAJKA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Starověký Řím Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia.
B A J K Y Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Tvarosloví 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_04_Přídavná jména - opakování Autor Chloupková.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná.
Anotace: Text je určen pro žáky 4. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace obsahuje úkoly zaměřené na literární druhy a.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný.
Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Předložky s, z Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší.
Catullus Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník středních.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný.
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Jan Neruda - dílo.
Řečtí historikové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Hudba ve starověku
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Aischylos Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Helénistické období řecké literatury
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Starověká literatura.
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
Název školy: Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_24   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Transkript prezentace:

Řecká epika a lyrika archaického období Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný obsahVýklad doplněný o otázky a ukázky z díla Sapfo, Anakreonta a Ezopa Způsob využitíProcházíme s žáky jednotlivé snímky a plníme úkoly, po kterých následuje řešení. AutorMgr. Martina Svízelová KódVY_32_INOVACE_16_CSVI03

Hesiodos O životě téměř nic nevíme. Měl rozpory se svým bratrem. Napsal dílo Práce a dni – didaktický epos. Vysvětli, co znamená slovo didaktický a co je epos?

Řešení Didaktický – výchovný, vzdělávací Epos – rozsáhlé epické dílo V díle Práce a dni nám autor dává praktické rady, jak se starat o chod statku. Dále nás poučuje, jak se nejlépe obléct v zimě, jak pracovat na poli, varuje nás před zákeřností žen atd.

Lyrika Název od slova lyra, protože básníci přednášeli za doprovodu hudby. Lyrika se dělí na monodickou a sborovou. – monodická neboli sólová byla přednášena jedním recitátorem, – sborová měla podobu vícehlasu.

Sapfo stol. př. n. l. Řecká básnířka pocházela z ostrova Lesbos. Žila 10 let ve vyhnanství na Sicílii. Po návratu udělala ze svého domu školu (Museion) pro dívky z aristokratických rodin. Dívky byly vzdělávány ve zpěvu, tanci, poezii a hře na hudební nástroje. Její podoba byla ražená na mince. V básnické tvorbě na ni navázal římský autor Catullus. Sapfo byla již ve starověku označována Platónem jako „desátá Múza“, Antipatros ji nazval „Homérem ženského rodu“ a Lúkianos „sladkou chloubou ostrova Lesbos“. Vysvětli pojem lesbická láska.

Sapfo se svými žákyněmi Sapfo měla blízký vztah ke svým žákyním a měla je velmi ráda, odtud název lásky mezi dvěma ženami podle rodného ostrova.

Písně – modlitba k Afroditě Afrodito, na zdobném trůnu, věčná, dcero Dia předoucí lsti, ó prosím, nepokořuj trudy a útrapami, paní, mé srdce! Sem přijď, jakos jindy už vyslyšela hlas mé prosby znějící k tobě z dálky, vystrojila zlatý svůj vůz a přišla z otcova domu. Krásní, rychlí vezli tě opeřenci z nebe středem ovzduší zářivého, svými křídly víříce hbitě v letu nad černou zemí. Jak vyznívá báseň? Jaké pocity má Sapfo? Kdo je to Afrodita?

Řešení Afrodita je řecká bohyně lásky. Báseň vyznívá smutně. Sapfo sužují starosti, a proto žádá bohyni o pomoc.

Anakreon Nuž hola, číši, hochu! Sem s ní, bych dlouhým douškem se napil! Deset číšek vlij vody, pět jen vína: jak jindy – bez zpupnosti – rej bakchický chci slavit! Nuž, zanechme již pitky, kde řev a hluk se snoubí, jak Skythové to činí: my vína upíjejme a pějme krásné písně? Jaké je téma básně? Vysvětli podtržená slova.

Řešení Téma básně je o radosti ze života, o požitcích z pití vína. Bakchický rej – (Bůh Bakchus byl bohem veselí) bujaré veselí. Skythové – kočovný kmen iránského původu, nepřátelé Řeků, barbaři. Řekové ředili víno vodou. Co znamenají slova deset číšek vlij vody, pět jen vína?

Anakreon 6. stol. př. n. l. Žil na dvoře tyrana Polykrata. Pro jeho tvorbu jsou příznačné motivy milostné a pijácké (Téma je víno, ženy a zpěv). Tento typ básní nazýváme anakreontika/anakreontská lyrika. Pro svou lehkost byla jeho poezie často napodobována. Například i u nás v době národního obrození – Antonínem Jaroslavem Puchmajerem.

Pindaros př. n. l. Představitel sborové lyriky. Napsal 17 knih, dochovaly se jen 4. Ve svém díle oslavuje vítěze olympijských her.

Žába a vůl Žába spatřila na pastvě vola a uvažovala: - Kdybych pořádně nafoukla svou vrásčitou kůži, určitě bych vyrostla jako ten obrovský vůl. Několikrát nabrala dech a zeptala se dcerky: - Co myslíš, poupátko moje, jsem už velká jako ten vůl? - Nejsi, maminko, řekla žabka. Jak to dopadne?

Řešení Stará se nadmula ještě víc. Když sklidila stejnou odpověď, nafoukla se potřetí, ale praskla a zdechla. Dokážeš formulovat poučení z této bajky?

Řešení Poučení zní: Veliká pýcha – malý pán. Nenadýmej se, abys neprask.

Ezop Pocházel nejspíš z Malé Asie. Jeho život je zahalen tajemstvím. Byl otrokem, po získání svobody údajně cestoval, podle jiných pramenů byl často nemocný, a dokonce fyzicky postižený, ale vynikal důvtipem a výmluvností. Pro svatokrádež byl kněžími svržen z útesu. Je považován za zakladatele bajek. Co je to bajka? Znáš některé jiné bajkaře? Co je to bajka? Znáš některé jiné bajkaře?

Řešení Bajka je krátký prozaický nebo veršovaný útvar, kde vystupují zvířata nebo neživé věci a jednají jako lidé. Na konci se setkáváme s pointou a ponaučením. Bajka upozorňuje na špatné lidské vlastnosti. Nejznámější bajkaři: Ivan Andrejevič Krylov, Jean de La Fontaine, Bidpaj.

Zdroje Obrázek Sapfo: sant.jpg?uselang=cs sant.jpg?uselang=cs Obrázek Sapfo – freska: Meister_002b.jpg?uselang=cs Meister_002b.jpg?uselang=cs Obrázek Anakreonta: s s Obrázek Bakcha: Obrázek Pindara: CANFORA, L. Dějiny řecké literatury. Praha: KLP, ISBN