Bohumil Hrabal 1914 - 1997 „Do blankytně modrounkého celofánu humoru lze zabalit ztrápené a krvavé součástky denních starostí.“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pábitel Bohumil Hrabal
Advertisements

Střední škola Oselce Šk selce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: SŠ Oselce,
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Bohumil Hrabal životopis, charakteristika.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Bohumil Hrabal ( ) Jeden z nejvýznamnějších českých prozaiků 2. poloviny 20. století.
BOHUMIL HRABAL VLADIMÍR PÁRAL Mgr. Michal Oblouk
BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
 Narodil se v Brně – Židenicích svobodné matce, která pracovala jako pomocná účetní v pivovaře, kde se seznámila a později i provdala za.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_734_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _09_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Česká próza 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.18.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vytvořil: Radek Hybšman
VY_32_INOVACE_ČJM4_5260_ZEM
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.3.4.
VY_32_INOVACE_ČJM4_4560_ZEM
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (OFICIÁLNÍ) Mgr. Lenka Tománková Český jazyk a literatura
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Pracovní list- literatura.
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“
Arnošt Lustig „Život není to, co chceme, ale to, co máme a vydržíme.“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Václav Havel „Naděje je stav ducha, který dává smysl našemu životu.“
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BOHUMIL HRABAL BOHUMIL HRABAL Brno Praha.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
František Hrubín „Dnes lidé mezi sebou hovoří tak, že jeden druhého neposlouchá.“
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu: Literatura – Bohumil.
Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
Bohumil Hrabal Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
ČESKÁ OFICIÁLNÍ LITERATURA
„Je lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu,
Bohumil Hrabal NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
„Nejspokojenější lidé jsou právě ti, kterým násilím nebyla vnucena vzdělanost.“ Jaroslav Hašek
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Spisovatel Šumavy Karel Klostermann
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Bohumil Hrabal (1914 – 1997). Bohumil Hrabal (1914 – 1997)
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
ŠABLONA III/2 MIKOLÁŠ ALEŠ
Bohumil Hrabal.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Transkript prezentace:

Bohumil Hrabal „Do blankytně modrounkého celofánu humoru lze zabalit ztrápené a krvavé součástky denních starostí.“

Adresa školy: ZŠ Třeboň, Na Sadech 375 Jméno autora: Mgr. Olga Strusková Název: VY_32_INOVACE_425Čj/9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma hodiny: Bohumil Hrabal Ročník: 9. Klíčová slova: život, dílo, vymezení tvorby autora Datum tvorby:

Metodické pokyny Tato prezentace je určena k výkladu nové látky, k procvičování, opakování a upevňování probraného učiva českého jazyka druhého stupně základní školy. odkaz na požadované internetové stránky odkaz na stránky YouTube

Kdo to ví, odpoví Kde se Bohumil Hrabal narodil, žil a tvořil? Víš něco o životě Bohumila Hrabala? Do jakého období můžeme tohoto autora zařadit? Jaká díla tento autor vytvořil? Se kterými slavnými literárními osobnostmi se mohl Hrabal za svého života potkat?

Dětství Bohumila Hrabala narodil se v Brně jako Bohumil František Kylián narodil se svobodné matce jeho otec rakouský důstojník se k němu nehlásil v Hrabalových 2 letech se jeho matka provdala za účetního Hrabala a ten si ho osvojil ve 4 letech poprvé vystupuje na divadelních prknech na reálném gymnáziu několikrát propadl

Život Bohumila Hrabala studoval právnickou fakultu UK, kterou kvůli okupaci dokončil až v roce 1946 za války pracoval jako výpravčí v Kostomlatech dále pracoval jako pojišťovací agent, číšník, obchodní cestující, dělník v kladenských ocelárnách a balič starého papíru ve sběrných surovinách v 70. letech nesměl publikovat – samizdat, exil Hrabal s manželkou Eliškou v roce 1956

Tvorba Bohumila Hrabala v Hrabalově tvorbě je jasný prvek autobiografičnosti životní zkušenosti převedl do nadsázky, komiky se špetkou černého humoru se zájmem vykresloval groteskní situace, neobvyklé povahy lidí s jejich až šokujícími nápady

Dílo Bohumila Hrabala Pábitelé Ostře sledované vlaky Postřižiny Slavnosti sněženek Obsluhoval jsem anglického krále Příliš hlučná samota Něžný barbar Hrabal ve filmovém zpracování knihy Příliš hlučná samota

Postřižiny Francin = nevlastní otec František Hrabal Maryška = matka Marie strýc Pepin = skutečný strýc obuvník Josef Hrabal – přijel na krátkou návštěvu a zůstal až do smrti děj zde není podstatný, hlavní jsou osoby a situace díky své rozsáhlé detailní paměti vylíčil Hrabal život v Nymburském pivovaře očima své matky Maryška a strýc Pepin

Hrabal v režii Jiřího Menzela Jiří Menzel dokázal Hrabalovo vypravěčství přesvědčivě přenést na filmové plátno: 1965 Perličky na dně 1966 Ostře sledované vlaky 1969 Skřivánci na niti 1980 Postřižiny 1983 Slavnosti sněženek 2006 Obsluhoval jsem anglického krále

Ostře sledované vlaky ve filmu film natočil roku 1966 Jiří Menzel hlavní postavu Miloše Hrmu ztvárnil Václav Neckář kniha byla napsána podle skutečné události a vlastních zážitků B. Hrabala film získal v roce 1968 Oscara týdeník Time ho zařadil mezi 100 nejlepších filmů všech dob Jiří Menzel a Václav Neckář

Zajímavosti Hrabal je považován za nejpřekládanějšího českého autora 20. století (překlady do 29 jazyků) svou první knihu vydává Hrabal až v roce 1963 (49 let) velice rád navštěvoval pivnici U Zlatého tygra, kde se setkával s řadou osobností U Zlatého tygra: Bohumil Hrabal, Václav Havel, Bill Clinton a Madeleine Albrightová

Úmrtí „krále Pábitelů“ Hrabal zahynul nešťastnou náhodou pádem z okna z 5. patra ortopedické kliniky nemocnice Na Bulovce patrně podlehl své slabůstce – krmení ptáků v závěru policie stojí, že šlo o nešťastnou náhodu v době smrti nebyl Hrabal pod vlivem alkoholu ani léků nad jeho smrtí visí však dodnes otazník – jen on sám věděl, jestli byla vše jen nešťastná náhoda Hrabal Na Bulovce pár dnů před svou smrtí

Současníci Bohumila Hrabala

Zdroje obrázků: Titulní strana: Strana 4: Strana 5: Strana 6: Strana 7: Strana 8: Strana 9: Strana 10: Strana 11: Strana 12: Strana 13: Strana 14:vlastní tvorba autora Youtube Internet explorer‘n‘Mozilla Firefox