Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/21.1538:III/2 VY_32_INOVACE_02- 01 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: VÝCHODNÍ A ZÁPADNÍ AFRIKA Vzdělávací.
Advertisements

Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Slunce, Země, Střídání dne a noci, ročních období
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co všechno najdeme ve vesmíru? HVĚZDY GALAXIE SLUNCE PLANETY MLHOVINU.
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-15 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-19 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-13 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_32_SOUHVĚZDÍ, GALAXIE, SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda Název: VY_ 32_INOVACE_1809_V.tělesa Téma: Vesmírná tělesa Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Lutín příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dostálová Název: EU_32_DOS_PR45_011 Téma: Přírodověda 4. a.
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_FAZE_MESICE Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Speciálnízákladníškola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_04_IV_Z6_pohyby_země.
VY_32_INOVACE_03_STRIDANI_ROCNICH_OBDOBI
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_27_VESMÍR TÉMA:VESMÍR
Autor: Andrea Kolářová
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Kartografie Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s orientací na Zemi, zeměpisnými souřadnicemi a používáním.
Saturn Sluneční soustava Název školy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
Planeta Země má přibližně tvar koule
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Čas Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země, počítáním času a časovými pásmy.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Souhrnné opakování-VESMÍR
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
EU_32_sada 2_04_PV_Sluneční soustava_Duch
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_03_ZEMĚPIS
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
4. Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Neživá příroda - vzduch
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Proč se střídají roční období
VI. ročník ZŠ (praktická)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Otáčení Země + Poledník.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma: PLANETA ZEMĚ (Přírodní obraz Země a její zobrazení) Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Ročník: 6. Jméno autora: Mgr. Lucie Marková Vytvořeno dne:

Anotace: Žák by měl : Uvést pohyby, které Země vykonává Objasnit důsledky pohybů Země Znát základní údaje o přirozené družici Země – Měsíci Vysvětlit pojmy globus, mapa Vysvětlit pojmy rovnoběžky, poledník, polokoule Znát světové strany – na mapě, podle růžice Podporuje aktivitu žáka a schopnost vyhledávání informací a práce s digitálními technologiemi. Metodický popis: Materiál slouží jako výkladová prezentace. Učitel vyloží žákům učivo, žáci si pozorně prostudují text a obrázky, vyhledají doplňující informace. Na závěr vyplní pracovní list. (Vytištěný pracovní list lze použít rovněž samostatně, jako opakování a prověřování vědomostí žáků.) Správné řešení lze vyhledat v prezentaci. Snímek MĚSÍC obsahuje hypertextový odkaz na video. Klíčová slova: Vesmír, sluneční soustava, Země, Měsíc, globus, mapa, Materiál má návaznost na: Průřezové téma Environmentální výchova Učivo 8. ročníku Přírodní obraz Země

VESMÍR Vesmír je obrovský prostor, kde se nacházejí všechny hvězdy, planety, meteority a mnoho a mnoho dalších vesmírných těles. Člověk může Vesmír pozorovat v noci, když nesvítí Slunce.

SLUNEČNÍ SOUSTAVA Nejznámější místo ve Vesmíru je sluneční soustava. Je to prostor, kterému vládne hvězda jménem Slunce. Tuto hvězdu může člověk pozorovat přes den na obloze. Okolo Slunce obíhá 8 hlavních planet. Každá planeta má jinou velikost, složení i dráhu a čas oběhu kolem Slunce. Ve sluneční soustavě, v pořadí 3. od Slunce, se nachází planeta, na které žijeme my lidé. Je to planeta Země.

PLANETA ZEMĚ Planeta Země se také nazývá MODRÁ PLANETA kvůli její převažující barvě. Země se každých 24hodin (1 den) stihne otočit kolem své osy, člověk toto otočení vnímá jako střídání dne a noci. Země se každých 365 dní (1 rok) stihne otočit kolem Slunce, člověk toto otočení vnímá jako střídání ročních období (jaro, léto, podzim, zima).

MĚSÍC Měsíc je jediné známé vesmírné těleso, které obíhá naši Zemi. Měsíc je také nazýván jako jediná přirozená družice Země, nebo také satelit Země. Měsíc oběhne Zemi každých 29 dní, z tohoto důvodu je rok rozdělen na 12 měsíců. Měsíc také ovlivňuje Zemi svou gravitací (přitažlivostí), ta způsobuje příliv a odliv oceánských vod.

Globus je zmenšený prostorový model planety Země. Je to pomůcka, která slouží pro lepší představu jejího vzhledu a práci s informacemi, které nelze jinak vnímat. Mapa má stejnou funkci jako globus, ale je znázorněna na papíře, nebo na plátně - v rovině. Mapy jsou různého druhu podle informací, které podávají. GLOBUS A MAPA

Orientaci na mapě i na globusu určují 4 základní světové strany. SEVER – nahoře ZÁPAD - vlevo VÝCHOD – vpravo JIH – dole Země ale nemá tvar dokonalé koule. Kvůli její rotaci je na nejsevernějším bodu (severní pól) a na nejjižnějším bodu (jižní pól) trochu zploštělá. Pomyslná osa, okolo které se Země otáčí, je mírně odkloněná od Slunce. SVĚTOVÉ STRANY

K určení jednotlivých bodů na mapě nebo na globusu slouží pomyslné čáry spojující SEVER a JIH = poledníky a ZÁPAD a VÝCHOD = rovnoběžky. Díky této síti můžeme určit jakýkoliv bod na mapě s přesnými souřadnicemi. Nejznámější a nejdelší rovnoběžka je ROVNÍK, ten se prochází středem Zeměkoule kolmo na zemskou osu a rozděluje tak Zemi na dvě polokoule. POLEDNÍKY, ROVNOBĚŽKY

OTÁZKY A PROCVIČOVÁNÍ DOPLŇOVAČKA V tajence se skrývá jméno druhé největší (ŠESTÉ V POŘADÍ) planety ze sluneční soustavy. 1. Středem sluneční soustavy je _ _ _ _ _ _ 2. Zmenšený model Země znázorněný v rovině se nazývá _ _ _ _ 3. Jak se nazývá nejznámější planetární systém, jehož středem je Slunce, a kde se nachází i naše planeta Země _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 4. Zmenšený prostorový model Země se nazývá _ _ _ _ _ _ 5. Jak se také nazývá měsíc v souvislosti se Zemí _ _ _ _ _ _ _ 6. Nejdelší rovnoběžka, která dělí Zemi na dvě polokoule, je _ _ _ _ _ _ Pořadí planet ve sluneční soustavě: MERKUR - VENUŠE - ZEMĚ - MARS - JUPITER _ _ _ _ _ _ URAN - NEPTUN

POUŽITÁ LITERATURA A ZDROJE Text Poznámky autora Obrázky NASA AND THE EUROPEAN SPACE AGENCY. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. POWER. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. NASA. PHOTO TAKEN BY EITHER HARRISON SCHMITT OR RON EVANS (OF THE APOLLO 17 CREW). Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. PHENOMENICA. Phenomenica [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. NEZNÁMÝ. Typy krajín, kontinenty, svetadiely, oceány, planéty... [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. WIKIMEDIA COMMONS USER THEBERNFILES. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. LACEN LOCALIZED THIS IMAGE:BROSEN WINDROSE.SVG PICTURE. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Klipard – galerie Microsoft Office DÖRRBECKER, Maximilian. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. THESEVENSEAS. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Odkaz