AnotacePrezentace k finanční gramotnosti. Seznámení se vznikem a vývojem peněz. AutorČekalová Sylva JazykČeština Očekávaný výstupSeznámit žáky proč vznikly.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Advertisements

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu
Vznik a vývoj peněz Funkce peněz Současné peníze
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, kvíz finančních pojmů AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Zopakování finančních pojmů.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vlastivědných vědomostí o kulturních památkách. Je určeno pro práci na interaktivní tabuli.
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
AnotacePrezentace pro 5. třídu ZŠ speciální k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vlastivědných vědomostí o bydlení dříve a dnes. Je určeno pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Přírodopis – Neživá příroda Koloběh vody Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o neživé přírodě. Jejím obsahem je koloběh vody. Jednoduchými.
EU_62_A_sada 1_03_M_Vznik peněz_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Materiál.
AnotacePracovní list k procvičení znalostí o jednoduchých strojích AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou Eurobankovek. AutorČekalová Sylva JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_69 Vzdělávací.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Obchod, trh Základy hospodaření.
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
Pracovní list k procvičení znalostí o jednoduchých strojích Autor
Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma klid a pohyb
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Výroba špalíku na broušení
Poznej bankovky a mince
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Finanční gramotnost Základní pojmy
Název projektu: Moderní škola
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - vypuklá
Název projektu: Moderní škola
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Závěrečné opakování VY_32_Inovace_20TK-1 Mgr
Přírodní vědy DUM 23 HOUBY - TEST
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Rovnice s absolutními hodnotami
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Jednotky délky VY_32_Inovace_16 TK-1 Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.14_objevne_plavby Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

AnotacePrezentace k finanční gramotnosti. Seznámení se vznikem a vývojem peněz. AutorČekalová Sylva JazykČeština Očekávaný výstupSeznámit žáky proč vznikly peníze a jak se vyvíjely. Speciální vzdělávací potřebyžádné Klíčová slovaPeníze, směna, výměnný obchod, první mince a bankovky, měna. Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityAktivita Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníZákladní škola – praktická ( lehké mentální postižení ) Typická věková skupina13 – 16 let Celková velikost586 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

VZNIK A VÝVOJ PENĚZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

CO TO JSOU VLASTNĚ PENÍZE? PENÍZE představují všeobecně přijímaný prostředek směny – PLATIDLO Určitě jste se s penězi již setkali, a proto víte, že se používají hlavně v obchodech jako prostředek k výměně různého zboží. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

CO JE TO SMĚNA ? Směna mezi lidmi existovala odjakživa zcela přirozeně. Lidé si mezi sebou vyměňovali zboží za jiné zboží podobné hodnoty.  Ulovené zvíře za oheň  Pytlík soli za med  Krávu za ovci  Boty za nádobí Této směně zboží říkáme VÝMĚNNÝ OBCHOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

PROČ UŽ DNES NEOBCHODUJEME VÝMĚNNÝM OBCHODEM ? Často se stávalo, že zboží, které nabízel někdo k výměně, nebylo vhodné pro jiného. Např. Nějaký člověk potřeboval kožešinu, ale sám mohl nabídnout pouze něco, co majitel kožešiny vůbec nepotřeboval. Takže výměnný obchod nemohl proběhnout. Proto se začala užívat JEDNODUCHÁ PLATIDLA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

CO TO BYLA JEDNODUCHÁ PLATIDLA Byly to takové věci, které byly vzácné a o které měl každý zájem. dobytek ( krávy )sůl kamenná mušlezbraně zlaté kroužkyobilí stříbroPLÁTNO Na našem území v polovině 10. století se platilo plátnem. Od slova plátno je i slovo platit a platidlo. Některá plátýnka se při obchodování trhala na menší kousky, od toho je vyvozené slovo TRH. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

UKÁZKY JEDNODUCHÝCH PLATIDEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). V Egyptě se k platbám využívaly zlaté kroužky, jak dokazuje malba jejich vážení ze 14. stol. př. n. l.

UKÁZKY JEDNODUCHÝCH PLATIDEL Nejznámějšími předmincovními platidly jsou nejspíše ulity kauri. Nejstarší zmínky o jejich použití se datují let zpátky a pocházejí z Číny.Číny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

UKÁZKY JEDNODUCHÝCH PLATIDEL Dobytek hlavně krávy měly velkou hodnotu v obchodování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

UKÁZKY JEDNODUCHÝCH PLATIDEL Na ostrově Yap v Tichém oceánu se například při urovnávání sporů využívala obrovská aragonitová kola, přičemž největší z nich dosahovala průměru až čtyři metry. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

UKÁZKY JEDNODUCHÝCH PLATIDEL stříbrné prutysůl kamenná Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

UKÁZKY JEDNODUCHÝCH PLATIDEL plátnohedvábné platidla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

PROČ DNES NEPLATÍME JEDNODUCHÝMI PLATIDLY ? Jednoduchá platidla byla většinou velká a neskladná, špatně se převážela, často se nedala dělit. Proto začali lidé používat zlato a stříbro, kovy, které se nedaly zničit, dobře se odměřovaly a všichni znali jejich hodnotu. Ze zlata a stříbra se začaly vyrábět různé plíšky a mince. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

JAKÉ BYLY PRVNÍ PENÍZE V ČECHÁCH DUHOVKY první drobné zlaté penízky razily Keltové PLECHÁČE byly ze stříbrného plechu, zavedl je král Přemysl Otakar I. Byly raženy jen po jedné straně, takže vypadaly jako malé mističky. STŘÍBRŇÁK – zvaný PRAŽSKÝ GROŠ Král Václav II. nechal otevřít doly v Kutné Hoře a povolal výrobce mincí ( mincmistry ). Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

PROČ VZNIKALY PAPÍROVÉ PENÍZE ? Když lidé nepotřebovali k obstarávání věcí nic jiného než mince, začali jich velké množství shromažďovat. Snažili se je uchovávat v bezpečí, což k objemnosti mincí bylo obtížné. Tak obchodníci nabídli řešení – první papírové směnky ( peníze ), které byly kryty mincemi. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

MAJÍ VŠICHNY ZEMĚ STEJNÉ PENÍZE ? Nemají. Jistě jste si všimli, že lidé si na cestu do zahraničí mění české peníze na cizí. Je to proto, že v každém státě světa se používají jiné peníze – MĚNA MĚNA – je konkrétní peněžní jednotka daného státu. Například :  Měna ČR je koruna česká (mezinárodní označení CZK)  Měna USA je americký dolar (mezinárodní označení USD)  Měna Švýcarska je švýcarský frank (mezinárodní označení CHF)  Společná měna řady států Evropské unie je euro (mezinárodní označení EUR) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

ZDROJE ŠKODA, Eduard a kol. Dějepis pro sedmý ročník zvláštní školy. Praha: PARTA, 2004, ISBN NAVRÁTILOVÁ, Petra. Finanční gramotnost - učebnice učitele. Kralice na Hané: Computer Media, 2012, ISBN JAKEŠ, Petr a kol. Finanční gramotnost pro první stupeň základní školy. Praha: Fortuna, 2011, ISBN AUTOR NEUVEDEN. p-numismatika.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. Mušle Kauri [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. PETER GRIFFIN. Krávy Stock [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

ZDROJE AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. xstimenie.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).