Testování matematické gramotnosti CERMAT, CZVV Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání - CERMAT, Jeruzalémská 957/12,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce gymnázií a fakult vzdělávajících učitele Jana Coufalová Konference Asociace ředitelů gymnázií ČR 3. – 5. dubna 2013 Přerov.
Advertisements

PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Gymnázium, Český Krumlov, Chvalšinská 112
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Plošné testování 5. a 9. tříd v kontextu stavu českého školství Senát Parlamentu ČR
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Výstupy z Úvodního semináře
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
CERMAT 2007 Celostátní hodnocení výsledků vzdělávání žáků 9. tříd a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií.
Výsledky přijímacího řízení ve školním roce 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Gymnázia v kontextu systému středního školství v ČR Jana Straková, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK
Metodika šetření PISA PhDr. Josef Basl, Ph.D.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Vybrané statistické údaje zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Maturita 2011 Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
PISA 2012 Matematická gramotnost patnáctiletých žáků
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Informace pro maturanty ve školním roce 2015/2016
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Odbor 10 mezinárodních vztahů INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Kompetence I Příprava a realizace mezinárodních výzkumů.
Září 2014 Setkání učitelů matematiky SŠ září 2014 Dobrý den!
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
VÝSLEDKY MATURITNÍ ZKOUŠKY V OBOU TERMÍNECH 2011 Signální výsledky a základní poznatky.
 Zapojení všech zainteresovaných subjektů formou realizace setkání v rámci tzv. „kulatých stolů“  „Kulatý stůl“ v oblasti vzdělávání se uskutečnil 25.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
Přijímací řízení pro školní rok 2016/2017 Rámcová kritéria 1. kola Mgr. Jiří Fresser - zástupce ředitele Mgr. Ivan Váňa - výchovný poradce.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projekt VEKTOR Jihlava, Scio v oblasti českého školství a vzdělávání od roku na státu nezávislá a státem nefinancovaná společnost do.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
PŘIŘAZENÍ HLAVNÍCH PROBLÉMŮ K JEDNOTLIVÝM PLATFORMÁM.
SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.
Přijímací řízení
přijímací řízení Na STŘEDNÍ ŠKOLY
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ Kritéria přijímacího řízení v 1. kole pro šk. r /18
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Tisková konference zahájení školního roku 2009/2010
dotazníkové šetření KLIMA ŠKOLY
KVALITA rozvojový program kraje
Tisková konference
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ Kritéria přijímacího řízení v 1. kole pro šk. r
Klíčová role zástupce ředitele při zkvalitňování pedagogického vedení školy Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha,
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Analýza vzdělávání na českých SŠ
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Testování matematické gramotnosti CERMAT, CZVV Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání - CERMAT, Jeruzalémská 957/12, Praha 1 tel.:

 Maturity  Projekt Kvalita I - 5. a 9. třídy  Evaluační testy pro SŠ a ZŠ  Projekt MAGMA  Výzkumná šetření Didaktické testy z matematiky - CERMAT

V r se testování účastnilo 73 % žáků ze všech krajů ČR kromě Prahy Projekt Kvalita I

Testování  z českého jazyka  z matematiky  z obecných dovedností Dotazníky Projekt Kvalita I Výstupy  závěrečné zprávy o výstupech absolventů ZŠ  souhrnné výsledky pro školu  osvědčení pro žáka Skóre žáka Úspěšnost žáka Percentilové umístění

Průměrná úspěšnost v testu podle známek (M) Projekt Kvalita I r. 2007

Průměrná úspěšnost v testu podle zájmu o studium na SŠ Projekt Kvalita I r. 2007

V základní úrovni obtížnosti mají žáci problémy i s učivem ZŠ Maturita nanečisto

Výzkumné šetření Sonda MAGMA r Informace o vývoji či stagnaci matematické gramotnosti žáků na ZŠ a v průběhu SŠ studia se podařilo získat v rámci "Projektu technické pomoci Studie a analýzy OP VK I" Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání - CERMAT, Jeruzalémská 957/12, Praha 1 tel.:

Sonda MAGMA – účast v testování Stejné testy pro  studenty 9. třídy ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií  první, třetí a čtvrté ročníky SŠ (SOU), SOŠ, gymnázií a odpovídající ročníky víceletých gymnázií  studující pedagogických fakult

Účast žáků ZŠSŠ (SOU)SOŠGymn.Víceleté Počet osob 9.tř(kvarta)

Výběr 28 úloh předpokládajících znalost učiva ZŠ Sonda MAGMA – didaktické testy Rozdělení úloh do dvojic testových sešitů  varianty A,B a C,D Sestavení dotazníků pro  žáky  vyučující matematiky  ředitele škol

Úlohy testu matematické gramotnosti Typické školské úlohy  znalost s porozuměním  aplikace v typových situacích Nestandardní situace  práce s informacemi  aplikace matematických znalostí

otevřené úlohy Testy z matematiky obsahovaly otevřené úlohy a uzavřené úlohy v menším počtu uzavřené úlohy podobně jako mezinárodní projekty TIMSS, PISA. CERMAT vyvinul elektronický systém k posuzování otevřených úloh. Otevřené úlohy mají nezastupitelnou roli při hodnocení výsledků ve vzdělávání v matematice.

Výsledky v testech (bez VG) Úspěšnost (v %)

Výstupy z testů po ročnících Úspěšnost (v %)

Výsledky Úspěšnost (v %)

Výsledky Úspěšnost (v %)

Výsledky Úspěšnost (v %)

Výsledky Úspěšnost (v %)

Výsledky Úspěšnost (v %)

ne40 % pedagogů Na polovinu testu nedosáhne přes 40 % budoucích pedagogů na 1. stupni na 1. stupni ZŠ

Úloha 1 Upravte výrazy: ZŠ 1. SŠ(U) 3. SŠ(U) 4. SŠ(U) 1. SOŠ 3. SOŠ 4. SOŠ 1. G3. G4. G K4 VG K5 VG S7 VG S8 VG

Úloha 2 Doplňte chybějící čísla. 1. Částku 1600 Kč musíme zvýšit o …………… %, abychom dostali Kč. 2. Loňský příspěvek Kč byl 1,25krát vyšší než letošní částka. Takže letos dostaneme pouze ………………… korun. 3. Ve skupině 225 studentů je poměr počtu zahraničních a českých studentů 2 : 7. Zahraničních studentů je celkem …………….. ZŠ 1. SŠ(U) 3. SŠ(U) 4. SŠ(U) 1. SOŠ 3. SOŠ 4. SOŠ 1. G3. G4. G K4 VG K5 VG S7 VG S8 VG

Úloha 3 Je dán rovnoramenný pravoúhlý trojúhelník ABC s pravým úhlem při vrcholu C a stranou BC délky 4 cm (viz obrázek). 1. Určete velikost úhlu CAB. 2. Určete obsah trojúhelníka ABC. 3. Určete délku strany c trojúhelníka ABC. B A C c 4 cm ZŠ 1. SŠ(U) 3. SŠ(U) 4. SŠ(U) 1. SOŠ 3. SOŠ 4. SOŠ 1. G3. G4. G K4 VG K5 VG S7 VG S8 VG

Vývoj matematické gramotnosti v průběhu studia podle známek

Vývoj gramotnosti v průběhu studia na SOŠ

Dotazníky Názory učitelů na znalosti maturantů a vysokoškoláků Alespoň polovinu testu zvládneAnoNeNemá názor každý maturant z matematiky98,5%1,5% kterýkoliv budoucí vysokoškolák90,1%8,5%1,4% jakýkoliv maturant77,5%15,5%7,0%

Příčiny nezájmu některých žáků o matematikuočima učitelůočima ředitelů Silný až zásadní vliv Nepodsta tný nebo malý vliv Silný až zásadní vliv Nepodsta tný nebo malý vliv Vysoké nároky vzhledem k očekávané profesi 49% 70%26% Vysoké nároky vzhledem ke schopnostem žáků 59%33%70%26% Vysoké požadavky na přesnost a soustavnost 79%21%74%22% Neochota studentů pracovat 90%8%81%15% Nedostatek přitažlivých činností v hodinách 37%59%48% Rodinné zázemí, vzory v rodině 56%38%66%30% Devalvace hodnocení žáka, postup bez přijímacích zkoušek 90%8%74%22% Nedostatečné možnosti školy diferencovat žáky podle schopností 26%68%55%41% Nedostatečná informovanost žáků o potřebě matematických znalostí 56%34%30%67% Odtažitost novodobých matematických objevů od školní výuky 7%84%19%78% Negativní názor prezentovaný známými osobnostmi 36%59%48% Devalvace vzdělání ve společnosti 92%8%81%15%

S kterými problémy se potýká při výuce učitel matematiky?AnoNe Nezájem velkého počtu žáků38%62% Nízká úroveň a mezery v učivu56%44% Velké rozdíly ve schopnostech žáků58%42% Neochota učit se zpaměti (např. vzorce)55%45% Nedostatky v počítání zpaměti55%45% Liknavost k domácí přípravě79%21% Ztráta motivace žáků vzdělávat se61%39% Nekázeň některých žáků21%79% Vysoká absence žáků21%79%

Pracuji se zájmem, občas mám z vlastní práce dobrý pocit. Která žákovská výpověď nejvíce koreluje s úspěšností v testu? AnoNe Úspěšnost na ZŠ 42 % ± 21 %25 % ± 16 %

Náměty k zamyšlení, nedostatky, rozpory Žádný výzkum v ČR se v posledních desetiletích nezabýval důsledky absence plošné kontroly výstupů vzdělávání (snížení vnitřní profesní motivace žáka, změna přístupu ke vzdělávání ze strany některých rodičů, učitelů a ředitelů škol). V zahraničí: V některých zemích je kladen větší důraz na kvalitu výstupů žáků (jedno z kritérií kariérního růstu učitelů, resp. ředitelů škol), systém plošného testování. V ČR: Stát v maturitních oborech přiděluje finanční prostředky na žáky bez rozdílu, a to i školám, které přijímají žáky bez jakýchkoli předpokladů ke zdárnému studiu. Nepřeceňujme výhradně metody výuky na úkor ostatních složek ovlivňujících kvalitu školského systému.

Náměty k zamyšlení, nedostatky, rozpory Není garantována požadovaná úroveň osvojení matematiky při přechodu na vyšší typ školy. (Středoškolští učitelé nemohou doplnit mezery žáků v učivu ZŠ a probrat beze zbytku předepsané učivo SŠ, učitelé na VŠ konstatují stálý pokles úrovně ve výuce matematiky.) Jak vyplývá i z dotazníků, žáci na 2. stupni ZŠ a ani středoškoláci nejsou profesně motivováni k výuce matematiky - nedostatečná informovanost ze strany středních a vysokých škol (nedostatečná součinnost navazujících škol). Důsledkem je laxnost žáků v přístupu ke vzdělávání v matematice, nedostatek uchazečů o technické obory.

Náměty k zamyšlení – nedostatky, rozpory Konkurenceschopnost má být zajištěna masivním nárůstem vysokoškoláků. Nejsme schopni podchytit vztah žáků k matematice na základní škole. Nedokážeme získat dostatečný počet kvalitních zájemců o učitelskou profesi na 1. stupni ZŠ.

Náměty k zamyšlení, nedostatky, rozpory Nepodceňujme Nepodceňujme naše děti, nejsou jiné než v okolním civilizovaném světě! Na rozdíl od mnohých států je česká společnost udržována v povědomí, že matematická negramotnost není společenským problémem.

Děkujeme za pozornost a těšíme se na další společné setkání Eva Řídká, Eva Lesáková,, Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání - CERMAT, Jeruzalémská 957/12, Praha 1 tel.: