Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Budoucnost česko-polské přeshraniční spolupráce“ Ostrava, Prioritní oblast 2. – Hospodářská spolupráce Projekt Spolupráce.
Advertisements

Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
POSTAVENÍ REVIZNÍHO LÉKAŘE V SOUČASNÉM SYSTÉMU VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ (zpracováno podle Calta,J.: Co ovlivňuje postavení RL v ČR, 5. Slovensko.česká.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Úvod do výuky lékárenství
Zapojení pacientů a veřejnosti MUDr. Tomáš Kuhn Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky LF UP v Olomouci.
Medicínské informační centrum pro evropské projekty Medical Information Centre for European Projects.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
Domácí péče Home care.
Péče o nemocné s diabetem v ČR
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
CZ / /0022 – Lidské zdroje a inovativní postupy pro dentální implantologickou praxi LASAK, spol. s r.o., 1.LF UK, VŠCHT Kontakt: Jan Riedl,
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Kvalita v českém zdravotnictví
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Etický kodex Komory auditorů
Postavení pedagogiky mezi vědami
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
(Praktický) lékař a eHealth MUDr. Cyril MUCHA, SVL ČLS JEP,ÚVL 1.LF UK, praktický lékař Praha
1 Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o. Vítězslav Burda,
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
KONTAKTNÍ SEMINÁŘ Programu CZ11 Public Health Inititatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Fond bilaterální spolupráce Opatření A.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Z. Mrozek viceprezident ČLK. Možná korupce - lékaři Léky a zdravotnické prostředky: Indikace léků či léčebně – diagnostických postupů a jejich propagace.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Kvalita pracovních sil v cestovním ruchu. Trošku statistiky  Celkový počet pracovních úvazků v cestovním ruchu: *  Celková návštěvnost ubytovacích.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
ABECEDA MEDICÍNSKÉHO PRÁVA
Ministerstva zdravotnictví ČR
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
NDP aneb Národní akční plán
Standardizace odborné zdravotní péče
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Pedagogika jako vědecká disciplína
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
SOUHRN NÁKLADů na diabetologii
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Národní diabetologický program (NDP)
Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Zjišťování kvality poskytovaných sociálních služeb
IP Alena Kopáčková (DFP)
Ekonomika českého zdravotnictví
Obor zdravotních služeb MZ
10. seminář Zdravotnictví.
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Transkript prezentace:

Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha

Co je etika?  Teorie morálky je filosofickou disciplínou, která zkoumá morálku nebo morální rozhodování. (wikipedie)  Ideály lékařského poslání se stále častěji dostávají do konfliktu s všeobecně respektovaným žebříčkem hodnot konzumní společnosti  Co je a co není motivem morálního rozhodování?

Význam tématu  V současné atmosféře přehodnocování a oceňování lidských zdrojů se zkoumají náklady ve zdravotnictví (léky, přístroje )  Kritický pohled veřejnosti - „ nepřiměřené / neetické vztahy lékařů a FF „  Rozdíl v konání Přirozený zájem Je nám to nařízeno autoritou Motivací je možný budoucí prospěch

Lékař v praxi  Vývoj technologií, nových léků a nových postupů  Znalost terapeutických postupů,racionální používání nové ( drahé léčby )  Informovanost a tlak pacientů na moderní léčbu - nová kvalita léčby v souladu s poznatky vědy  Tlak zástupců FF na předepisující lékaře je vysoký

Realita  Kontinuální vzdělávání – podpora FF !  Lékaři potřebují FF a FF potřebují lékaře !  Stát si je toho vědom a spoléhá na to  MZ ČR ( nepokryje ani metodiku )  Na vzdělávání není žádný příspěvek (mzda,kapitace )  Vzdělání je drahé – kontinuální vzdělávání je nákladné ( SVL tvorba a implementace DP )

Lékař v praxi - příjemce daru  Vzdělaný odborník – sebevědomý,hrdý,nezávislý  Dar je lze přijmout podle zásad etiky.  Nesmí být přijat jako protislužba za preskripci nebo poskytování péče ( ani z veřejných zdrojů, ani z prostředků pacienta )

Lékař expert/vědec – ústav, instituce Dar na podporu plnění výzkumného úkolu, publikace, projektu - všichni, kdo se na práci podílejí musí uvést tuto skutečnost při výstupu těchto činností ( disclosure ) ( článek, prezentace, poster )

Poskytovatel daru  Musí se řídit etickými principy.  Za dar nevyžadovat nepřijatelné služby,činnosti  Dary by měly být poskytovány účelově.  Účel by měl být definován ve smlouvě.  Dary - přiměřené a zdůvodnitelné.

Obvyklá praxe  Administrativní úkony ( PM studie )  Sběr obecných epidemiologických dat  Expertní názor  Klinické vyzkoušení ( registrovaných )léků Co je a co už není etické ?

Dar / prospěch Spíše přirozenost než samozřejmost  Pokud lékař, instituce poskytuje službu (plní výzkumný úkol) náklady musí být zaplaceny ( funkční praxe VPLv Praze je 20Kč/ min.)  Pojišťovny nezohledňují potřebu vzdělávání !  Odmítnutí podpory FF na vzdělávání ( účasti na seminářích, kongresech) nelze přijmout  Spolupráce může fungovat na výše uvedených principech ( projekty ÚVL 1.LF UK )

Wonca 2013  Světový kongres rodinných lékařů v Praze  Aktivní účast a mezinárodní spolupráce  Ocenění práce SVL ČLS JEP a zapojení českých lékařů do evropských i světových aktivit  Podpora české ekonomiky – kongresová turistika  Společný zájem všech ( FF i lékařů)

Děkuji Vám za pozornost