MAS - rizika a ohrožení Michal Jarolímek, Jihočeská univerzita České Budějovice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
GRANTOVÝ SYSTÉM MČ Praha 21 ZMĚNY ŽÁDOST VYÚČTOVÁNÍ ÚJEZD NAD LESY 7. LEDNA 2012.
CZ / /0390 Posílení role Odborového svazu KOVO při zvyšování adaptability jeho členů Příjemce dotace: OBSLUŽNÁ SPOLEČNOST,a.s. Partner: Odborový.
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Běžné chyby při řízení procesů PPP Maarten Groothuis.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
OP Rybářství 2007 – 2013 Portál farmáře jako nový nástroj v komunikaci mezi žadateli a SZIF v rámci OP Rybářství. Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
Strategie příprav obcí, mikroregionů a dalších subjektů na zpracování projektů Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Řízení a plánování kariéry
Pracovní setkání na téma: Čerpání prostředků realizace SCLLD MAS Sokolovsko v rámci OP Zaměstnanost Datum a místo: , Královské Poříčí.
Specifická pravidla VÝZVA Č. 6 IROP – REŽIJNÍ VÝDAJE MAS Mgr. Helena Kosová , Jince.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
MAS Brdy – Vltava Komunitně vedený místní rozvoj.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Příprava.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Místní plán inkluze + OP VVV
Informace o výzvě pro školy
Didaktické prostředky
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Interní postupy MAS Brdy
Databáze projektů MAS. Výzvy MAS. Úkoly pro partnery
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Seminář pro žadatele o finanční podporu 6. a
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
1. Výzva PRV MAS krajina srdce, z.s.
Registrační číslo projektu: CZ /0.0/0.0/17_047/
Vítejte na třetí místní konferenci
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
I. Setkání se starosty obcí
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
PS Vzdělávání NS MAS ČR – Pardubický kraj 2017
Transkript prezentace:

MAS - rizika a ohrožení Michal Jarolímek, Jihočeská univerzita České Budějovice

MAS - rizika a ohrožení Místní akční skupiny jsou živým organismem, který prochází stálým vývojem ovlivňovaným vnitřními a vnějšími podněty Specifika MAS Setkávají se zde zástupci sektorů, kteří si sice mohou významně pomáhat, ale kteří ve skutečnosti k sobě obtížně hledají cestu Berou na sebe morální odpovědnost za vývoj určitého území Berou na sebe faktickou odpovědnost za přidělování peněz konkrétním subjektům, o kterých jsou přesvědčeni, že dané území rozvíjí

Činnost místní akční skupiny Činnost MAS vyplývá z její role „mikroregionální grantové agentury či nadace“ 1) Období přípravy „grantového“ programu 2) Období přípravy výzvy pro předkládání projektů 3) Období příjmu projektů a žádostí 4) Období hodnocení a výběru projektů 5) Období realizace podpořených projektů 6) Období ukončení projektů 7) Období sledování (monitoringu) výsledků projektů

Období přípravy výzvy Cílem je 1) Propagovat nabídku programu MAS 2) Vyškolit potencionální žadatele v přípravě projektů 3) Vyškolit členy a zaměstnance MAS 4) Připravit srozumitelné informace pro žadatele (příručka pro žadatele, jasná a konkrétní výzva: co, kdo, kdy, kde, kolik)

Období příjmu žádostí a projektů 1) Pokračování propagace nabídky programu MAS (hledat vhodné formy) 2) Pokračování školení potencionálních žadatelů v přípravě projektů 3) Poradenství pro přípravu projektů 4) Příjem projektů (deadline), jejich registrace, prvotní kontrola při jejich předání

Hodnocení a výběr projektů Tři stupně hodnocení 1) Administrativní kontrola (možnost oprav) 2) Hodnocení přijatelnosti projektů ( ano – ne kritéria přijatelnosti, jasné formulace 3) Bodové hodnocení (kritéria, systém hodnocení) Podmínky: transparentnost, odborná zdatnost, jednotný přístup, striktní dodržování předem stanovených pravidel

Období realizace, vyúčtování a monitoringu Cílem je, aby všechny podpořené projekty byly zrealizovány tak, že dosáhnou deklarované výstupy a výsledky Úkolem MAS je 1) Kontrola 2) Poradenství a pomoc 3) Získat informace pro zpětnou vazbu – úprava pravidel, hodnocení programu, plánování dalšího programu

Fáze vývoje MAS Práce v MAS Vznik Příprava na činnost – plánování Realizace plánů Sledování výsledků a další plánování Atmosféra v MAS Nadšení Dobrovolnictví Únava Profesionalizace

Rizika a ohrožení Vznik MAS Motivace pro vznik  společná práce a její výsledek  peníze  osobní ambice zakladatelů Způsob zakládání (organizační struktura, volby, řád, právní forma)  hledání shody a kompromisů  dominance jednoho či více osob  nezájem či nezkušenost a tím snadná možnost manipulace  uzavřenost vůči novým zájemcům a veřejnosti

Rizika a ohrožení Vznik MAS Zdroje  čas  lidi  peníze  informace  know – how

Rizika a ohrožení Plánování Od stolu bez zapojení partnerů a veřejnosti Prosazování partikulárních zájmů Podcenění implementace Všeobecnost (rozvíjet vše, všude a stále) Nedostatečná vazba na bodování Chybí varianta pro případ nevybrání MAS

Rizika a ohrožení Realizace plánu Absorpční kapacita území  nedostatek peněz na spolu- a předfinancování projektů  nedostatek jednoduše podaných informací  nedostatek dovedností při tvorbě projektů  psychické bariéry před „byrokracií“  chybí poptávka po podporovaných tématech  chybně nastavená prováděcí pravidla Nedostatečná propagace programu  Spoléhání se na jeden informační zdroj (např. úřední desky)  Nedostatek osobního kontaktu s možnými žadateli  Snaha, aby konkurence byla co nejmenší  Negativistický přístup poradců

Rizika a ohrožení Realizace plánu Výběr projektů  Nezkušenost hodnotitelů  Neprůhlednost procedur  Příliš velká subjektivita při výběru  Střet zájmů  Málo uspokojených a mnoho zklamaných (1:3) Realizace projektů  Nedostatečné poradenství  Absence zpětné vazby  Kontrolní mechanismy MAS

Základní podmínky udržitelnosti MAS 1) Vzdělávání a kvalifikace členů MAS 2) Profesionalizace 3) Vícezdrojové financování 4) Otevřenost vůči veřejnosti

Děkuji za pozornost Michal Jarolímek Tel: