Prosperita a konkurenceschopnost František Laudát.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Advertisements

Rozhodování výrobce a spotřebitele o vhodných bankovních produktech a službách v podmínkách hospodářské krize Ing. Tomáš Krajíček.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
Podnikatelské prostředí: Mikroprostředí
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rozpočtové deficity a dluhové krytí Rozpočtové deficity jsou běžné, přebytky vyjímečné. Chyby v minulosti podporují nezodpovědnost v současnosti. Za co.
Rizikový kapitál jako zdroj financí Jindřich Šimeček Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816.
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice. Proč znalostní ekonomika ? silná konkurence ekonomická krize efektivní výroba a prodej.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
PŘÍLOHA A: SCHÉMA INTEGRACE DOHLEDU NA FINANČNÍM TRHEM V ČR.
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Soudobé trendy a perspektivy kolektivního investování prostřednictvím podílových fondů v České republice 2008 Jan Svoboda.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Měnový kurz.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Základy investování TEMA: Matematika.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Kvalita v sociálních službách jako proces
Soustava veřejných rozpočtů
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Fiskální politika Pavel Seknička.
Příjmy a výdaje SR.
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Společensky odpovědné podnikání
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Plán investic pro Evropu
Velvyslanectví Bulharské republiky
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Prosperita a konkurenceschopnost František Laudát

Rizika udržitelného růstu ・ Demografický vývoj ・ Vytěsňování soukromého kapitálu ・ Neatraktivita pro rizikový kapitál ・ Nedostatečná motivace jednotlivců ・ Nepružný trh práce 22/10/2011

Rizika udržitelného růstu ・ Nedostatečné množství a kvalita „lidského“ kapitálu ・ Nevýkonná státní správa a soudnictví ・ Nedostatečné investice do dopravní infrastruktury ・ Etická infrastruktura - korupce, klientelismus, kolaps morálky 22/10/2011

Nutnost přilákat rizikový kapitál ・ Především ve formě „seed“ fondů ・ Vyhledává perspektivní projekty ・ Podporuje inovační aktivity ・ Nejde jen o finanční prostředky, ale také poskytují odbornou pomoc a kontakty ・ Zajišťuje nízko úročený úvěr, za to obdrží podíl na zisku a prostředky při prodeji úspěšného projektu ・ Průkopníkem se stal Izrael 22/10/2011

Izrael a rizikový kapitál 22/10/2011

Soukromý kapitál a veřejné finance ・ Veřejný dluh vede ke ztrátě motivace ・ Investoři raději nakupují státní dluhopisy ・ Úspory obyvatel nejsou efektivně využity ・ Nutnost co nejdříve dosáhnout vyrovnaných veřejných rozpočtů ・ V dlouhém období pak veřejný dluh snižovat ・ Penzijní reforma by měla také přispět k prorůstovým investicím 22/10/2011

Dopravní infrastruktura ・ Veřejných prostředků bude ubývat, nutnost snižovat deficity ・ Prostředky z fondů EU taktéž, ČR bude do EU odvádět více než získávat ・ Nutnost zapojit soukromé prostředky ・ Možná forma tzv. rakouského modelu nebo fondu kvalifikovaných investorů 22/10/2011

Dopravní infrastruktura ・ Schéma fondu kvalifikovaných investorů 22/10/2011

Etická infrastruktura Tomáš Baťa: „Ekonomická krize je především krizí morální.“ ・ Stát musí vytvářet rovné podmínky a férové prostředí ・ Sebevětší regulace není schopna zabránit ekonomickým kolapsům, které mají příčinu v etickém selhání jednotlivců či korporací 22/10/2011

Etická infrastruktura Tomáš Baťa: „Ekonomická krize je především krizí morální.“ ・ Sebelepší zákony nezmění myšlení lidí a nezmění jejich morálku, např. zákon o veřejných zakázkách může pomoci při boji s korupcí, při nefungující etické infrastruktuře nebude účinný 22/10/2011

23/2/2010 Je třeba se vrátit k malému a výkonnému státu, který bude tvořit pravidla, kontrolovat jejich dodržování a efektivně vynucovat jejich plnění. Motorem růstu mají být soukromé investice a iniciativa jednotlivce. Stát se musí zbavit zbytné agendy, a snížit tak svou zranitelnost vůči korupci a zájmovým skupinám. Závěr