Steroidy Fyziologicky velmi účinné látky – vitaminy, hormony, alkaloidy Strukturním základem je steran – cyklopentanoperhydrofenanthren Z chemického hlediska.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Fyziologie zažívacího systému
HORMONY RNDr. Jitka Šedivá.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Žlázy s vnitřní sekrecí
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Lipidy.
IZOPRENOIDY organické sloučeniny rostlinného (i živočišného) původu
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy

BIOLOGIE ČLOVĚKA ENDOKRINNÍ SOUSTAVA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Metabolismus steroidů
Izoprenoidy.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
ISOPRENOIDY terpeny steroidy.
STEROIDY RNDr. Jitka Šedivá.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Steroidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hormonální řízení.
Obecná endokrinologie
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_338 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Další přírodní látky.
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_418.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Steroidy Anabolický steroid ropucha Žlučový kámen (500x)
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Hormonální soustava tercie.
Hormonální řízení.
Steroidy Hana Chodounská
LIPIDY.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Nadledvina - glandula suprarenalis
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_445.
Metabolismus steroidů
LIPIDY jednoduché složené ISOPRENOIDY.
PRODUKCE ŽLUČI, FUNKCE ŽLUČNÍKU, JEJICH REGULACE
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_ŘÍZENÍ.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Trávení lipidů. VSTŘEBÁVÁNÍ A TRANSPORT PRODUKTŮ TRÁVENÍ LIPIDŮ.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Metabolismus tuků. Tuky jsou nepostradatelnou složkou naší výživy. Představují palivo pro biologické oxidační děje v buňce. V tělech živočichů představují.
Sacharidy - procvičení. D - fruktóza D - galaktóza D - glukóza D - manóza D - ribóza 2 – deoxy –D -ribóza Do vyznačených polí nakresli Fischerovy vzorce.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
VY_32_INOVACE_14_PR_SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Funkce = spolupodílí se na řízení organismu
Žlázy s vnitřní sekrecí II.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
Hormony.
Žlázy s vnitřní sekrecí
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECI
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Žlázy s vnitřní sekrecí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Izoprenoidy.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Izoprenoidy.
Hormony Tělu vlastní látky
Transkript prezentace:

Steroidy Fyziologicky velmi účinné látky – vitaminy, hormony, alkaloidy Strukturním základem je steran – cyklopentanoperhydrofenanthren Z chemického hlediska – alkoholy,aldehydy, ketony, karboxylové kyseliny sterancholan

Biosyntéza steroidů – přes triterpenický skvalen Podle výskytu a fyziologického účinku je dělíme na: steroly, steroidní hormony, žlučové kyseliny, steroidní glykosidy

Cholesterol

Steroly Zoosteroly poprvé izolovaný ze žluče (chole) Je to nejdůležitější steroidní látka v našem těle. Je základní strukturní součástí membrán všech buněk a je výchozí látkou pro syntézu ostatních steroidních látek. v živočišných tkáních - mozek, mícha obratlovců, téměř čistá forma - žlučové kameny vstřebává se z potravy v tenkém střevě, ale větší podíl se syntetizuje v játrech. V krvi je hladina cholesterolu udržována v blízkosti 5 mmol/l, ale s věkem se postupně hladina zvyšuje.Cholesterol je přenášen lipoproteinem s malou hustotou( low density lipoprotein - LDL ). HDL cholesterol je vysokohustotní a je zastoupen přibližně jednou třetinou celkového zastoupení cholesterolu v organismu. Velmi rychle metabolisuje a podílí se na odstraňování přebytečného LDL cholesterolu. Cholesterol obsažený v potravě je částečně vstřebáván spolu stuky, větší část je degradována střevními bakteriemi. Cholesterol je částečně vylučován žlučí jako takový, může vykrystalizovat ve žlučníku jako žlučníkové konkrementy. Podstatná část cholesterolu je zpracována na žlučové kyseliny(hlavní produkt metabolismu steroidních látek).Ukládání cholesterolu v cévních stěnách je průvodním znakem aterosklerozy( zúžení cévy až ucpání cévy vyživující srdce – infarkt myokardu). základem pro syntézu dalších látek - žlučových kyselin, steroidních hormonů, 7-dehydrocholesterolu, který působením UV záření na pokožku přechází na vitamín D3. Cholesterol

Fytosteroly - steroly rostlinného původu ergosterol – ve velkém množství v kvasnicích působením UV záření - vitamin D 2. Ergosterol

Steroidní hormony Pohlavní: mužské a ženské pohlavní hormony progesteron estradiol testosteron Mužský pohlavní hormon – vývoj sekundárních znaků pohlavních a pohlavních orgánů Vylučován žlutým tělískem, udržuje těhotenstvi v počátcích – zahnízdění vajíčka a řídí těhotenství - gestageny Estrogen,, vylučuje vaječník, řídí menstruační cyklus a vývoj sekundárních znaků pohlavních.

Kortikoidní hormony V kůře nadlevinek vzniká velké množství kortikoidních hormonů.Podle převažujícího účinku je dělíme na glukokortikoidy a mineralokortikoidy. Glukokortikoidy – podporují vznik sacharidů z proteinů.Tlumí proteosyntetické pochody. Stimuluje oxidaci tuků a zodpovídají za hospodaření organismu s glukózou. Jeden z účinků je i zvýšení jaterního glykogenu a protizánětlivé účinky. Terapeutické účinky při léčení revmatu. Zástupce – kortisol. Derivátem těchto hormonů je prednison(syntetický a účinnější). Mineralokortikoidy – hospodaření organismu s minerály,pomáhají udržovat iontovou rovnováhu. V ledvinách výrazně stimulují resorpci kationtů sodíku z vody z primární moči a nepřímo tak napomáhají k eliminaci kationtů draslíku. Zástupce aldosteron.

Žlučové kyseliny Vznikají v játrech z cholesterolu a jsou vylučovány do střeva žlučí.Obsahují jednu nebo více karboxylových skupin. součástí žluče Emulgují tuky obsažené v potravě a umožňují tak jejich strávení. Příkladem je kyselina cholová. Všechny žlučové kyseliny jsou slabé, ve vodě špatně rozpustné. Steroidní glykosidy obsahují glykosidicky vázaný zbytek sacharidu významné srdeční glykosidy ovlivňující srdeční činnost – digitoxin – v malém množství – lék – podporuje srdeční stahy při zástavách – semena a plody náprstníku nachového Bufodienolidy – ze žláz ropuch – 3 krát účinnější než digitoxin

Zdroje Obrázky: Vzorce tvořeny v programu ACD/ ChemSketch – chemický náčrtník By Jensflorian; Digitalis purpurea; lis_Purpurea.jpg Literatura: Čársky, J a kol. Chemie pro III. ročník gymnázií. 1. české vyd. Praha: SPN, Kolář, K. a kol. Chemie (organická a biochemie) II. pro gymnázia. 1. vyd.Praha: SPN, 1997 Svoboda, J., Kratochvíl, B. Chemie pro střední školy 2b. 1.vyd. Praha: Scientia,spol.sr.o., pedagogické nakladatelství Vlastimil Haberman Základy organické chemie pro studující mediciny, Praha, 1993, vydavatelství Karolinum