GPS  Navigace nám slouží k orientaci na našich silnicích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Advertisements

Bezdrátové technologie
G lobal P ositioning S ystem © Peter H. Dana 9/22/98.
Aplikace GNSS v IG Grečnár Jiří.
Způsoby přesné družicové navigace
Orientujeme se na planetě Zemi
Jak funguje GPS VY_32_INOVACE_GPS_BU_02 Sada: GPS ve výuce
PŘEDNÁŠKA 8 Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
GPS.
PŘEDNÁŠKA 0. Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
Satelitní navigační systémy a ionosféra.
Elektronické dálkoměry
GPS.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektromagnetické vlnění
Inerciální měřící systémy
ŠÍŘENÍ A PŘENÁŠENÍ CHYB A VAH
Registrační číslo projektu
Měření fyzikální veličiny
Global Positioning Sytem
HYDRAULICKÉ PARAMETRY ZVODNĚNÝCH SYSTÉMŮ
Tato prezentace byla vytvořena
Jirous spol. s r.o. Vývoj a výroba wifi antén a příslušenství
Lokační a identifikační technologie David Bauer. GPS Global Positioning Systém lze určit polohu(i na několik cm) a přesný čas 24 družic (životnost 10let)
GPS – Global Positioning System
Jméno a příjmení: Marek Janoušek Téma: GPS Třída: 5.A
Systémy rozšíření GNSS na palubě letadla.  Rozšíření GNSS jsou způsoby zlepšení a zpřesnění navigačních schopností GNSS, za použití dodatečných informací,
servis v postřikové technice. NAVIGACE G lobal P ositioning S ystem.
Elektromagnetické záření 2. část
Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. GNSS Globální navigační satelitní systémy.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Datová fúze satelitní navigace a kompasu
Navigační systémy pro určení polohy na Zemi
Radioreleové spoje.
Komunikace MOS s externími informačními systémy Lucie Steinocherová Vedoucí práce: Ing. Václav Novák, CSc.
EKO/GISO – GPS. 2 The Global Positioning System (GPS) navigační systém pro určení polohy kdekoliv na zemském povrchu, bez ohledu na počasí a na dobu měření.
Tomáš Vambera. Přístroje  Mobilní telefony  Přenosné počítače (Pda)  GPS Přístroje.
Řešitel: Fialík Ondřej Vedoucí práce: Ing. Stankovič Jan Ph.D.
Globální družicové polohové systémy Galileo a GLONASS
Pavel Středa 1.ME. -GPS je družicový navigační systém -Systém NAVSTAR GPS.
ZÁKLADY NAVIGACE.
Princip určování polohy pomocí satelitu
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Satelitní měření polohy
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
Globální polohovací systémy Global Position Systém (GPS)
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII ANTÉNY Obor:Elektrikář.
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
HISTORIE NAVIGACE. Vývoj navigačních systémů ► rozvoj lodní dopravy – ekonomická nutnost  příbřežní plavby – navigace dle orientačních bodů  plavba.
Navigační technologie Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Zapalování – 11 Stupně odrušení Ing. Jiří Špička.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Navigační systémy Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 GPS a Geocaching - teorie Kde se GPS využívá? START.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
Chyby měření / nejistoty měření
Elektromagnetická slučitelnost
AIRCRAFT BASED AUGMENTATION SYSTEMS
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ VLASTNOSTI MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ.
Přijímače pro příjem AM signálu
Úvod do Globálních Navigačních Satelitních Systémů
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Transkript prezentace:

GPS  Navigace nám slouží k orientaci na našich silnicích.

 Global Positioning System, zkráceně GPS, je vojenský globální družicový polohový systém provozovaný Ministerstvem obrany Spojených států amerických, s jehož pomocí je možno určit polohu a přesný čas kdekoliv na Zemi nebo nad Zemí s přesností do deseti metrů. Přesnost GPS lze s použitím dalších metod ještě zvýšit až na jednotky centimetrů. Část služeb tohoto systému s omezenou přesností je volně k dispozici i civilním uživatelům.vojenskýglobální družicový polohový systém Ministerstvem obranySpojených států americkýchpolohu Zemi mmons/thumb/8/8d/GPS_Satellite_NASA _art-iif.jpg/220px- GPS_Satellite_NASA_art-iif.jpg

Bez satelitů nelze použít GPS  Satelity které obíhají ve vesmíru vysílají vlny které zachycují GPS navigace, proto fungují tak spolehlivě.

Navigační funkce Jde o funkce přístroje, které přímo usnadňují navigaci s přístrojem

 Přesnost výpočtu polohy přijímače podléhá vlivům, které vnáší do výpočtu chyby a jsou náhodné veličiny. Velikost chyby popisujeme statistickým parametrem efektivní hodnota chyby (RMS, Root Mean Square), což je odmocnina z průměru kvadrátu chyby

Doplňkové funkce  Jsou funkce vyloženě suplující a nikterak nezbytné pro navigaci samotnou

 Vícecestné šíření signálu a přijímač  Pokud je anténa přijímače částečně zastíněna nebo jsou v blízkosti odrazivé materiály existuje možnost, že přijímá také signály odražené a tedy opožděné. Velikost této chyby je závislá na vlastnostech okolí a míře zastínění. V profesionálních aparaturách ji lze eliminovat vhodně polarizovanou anténou, protože signál původně polarizovaný pravotočivě RHCP po odrazu mění polarizaci na levotočivý LHCP[27]. Další technikou je nastavení elevační masky na oblast, odkud není možný příjem signálu, nebo filtrace Narrow correlator spacing.RHCPLHCP[27]  Konstrukce přijímače dříve výrazně ovlivňovala měření díky malému počtu kanálů, snížené přesnosti u 8-bitových procesorů, malé citlivosti na vstupu. Dnes má vliv především metodika výpočtu, kdy jsou do algoritmu vnášeny předpoklady podle způsobu využití přijímače (doprava, letectví, turistika) a vlastnosti antény, její konstrukce a umístění. e6/Map _ gif/220px- Map _ gif

Graf vlivu relativistických efektů na čas v blízkosti gravitačního pole Země a při rychlosti obvyklých u umělých družic Země. Vojenská zbraň mes.png/200px-Orbit_times.png commons/thumb/5/55/Tomahawk_Bloc k_IV_cruise_missile.jpg/220px- Tomahawk_Block_IV_cruise_missile.j pg

Výrobci navigačních přístrojů  Na světě je již celá řada výrobců automobilových navigačních přístrojů z nichž nejznámější jsou:  Tom Tom  Tom Tom WORK- specifická oblast pro fleet management a kamionovou navigaci  Garmin  Navigon  Mio  Navon  Blaupunkt