Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přijímače pro příjem AM signálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přijímače pro příjem AM signálu"— Transkript prezentace:

1

2 Přijímače pro příjem AM signálu
OB21-OP-EL-ELN-NEL-M-3-008

3 Rozhlasová pásma dlouhé vlny DV, LW 148,5 - 283,5 kHz
střední vlny SV, MW ,5 kHz krátké vlny KV, SW MHz

4 Základní vlastnosti přijímačů
Maximální citlivost napěťová úroveň Ua signálu měrného generátoru, AM signálem s kmitočtem fm= 400 Hz a s hloubkou modulace m=30 % (tzv. normální modulace), která je nutná k tomu, aby přijímač odevzdával do standardní zátěže výstupní výkon odpovídající střední pokojové hlasitosti (50 mW pro střední přijímače, 5 mW pro malé kapesní přijímače a 500 mW pro velké kvalitní přijímače). Přitom všechny ovládací prvky přijímače musí být nastaveny na maximální zesílení. Citlivost se vyjadřuje v jednotkách μV nebo dB/V.

5 Základní vlastnosti přijímačů
Selektivita schopnost oddělit požadovaný signál od nežádoucího. Blízká selektivita charakterizuje potlačení rušivých signálů nacházejících se v bezprostředním okolí žádaného signálu. Vzdálená selektivita vyjadřuje potlačení signálů ze vzdálenějších parazitních příjmových kanálů.

6 Základní vlastnosti přijímačů
Zkreslení - změna přenosových vlastností dvojbranu s kmitočtem nebo s okamžitou hodnotou (amplitudou) přenášené veličiny. - kmitočtová zkreslení - nelineární zkreslení Stabilita - schopnost udržovat stálý výstupní signál při stálém vstupním signálu a při měnících se vnějších podmínkách činnosti.

7 Přijímač AM VFZ … vysokofrekvenční zesilovač
LO … ladicí obvod S … směšovač O … oscilátor MFZ … mezifrekvenční zesilovač D … demodulátor NFZ … nízkofrekvenční zesilovač KS … koncový stupeň AVC … automatické vyrovnání citlivosti

8 Princip směšování v přijímači AM
mezifrekvenční kmitočet (intermediate frequency, IF) fm = f0 - fva Mezifrekvenční kmitočet pro AM fm = 455 kHz

9 Demodulátor pro AM 1) Asynchronní demodulátor AM
- mezifrekvenční modulovaný signál se přivádí na detekční obvod. Na výstupu detektoru je celá řada kmitočtových složek. Jednou z nich je i požadovaný modulační signál v základním pásmu(rozdílový kmitočet nosné vlny a obou postranních pásem). Tento signál projde nezeslabený následující dolní propustí, ale nežádoucí vyšší kmitočtové složky propust potlačí.

10 Demodulátor pro AM 2) Synchronní demodulátor AM
- mezifrekvenční modulovaný signál se přivádí na detekční obvod. Na výstupu detektoru je celá řada kmitočtových složek. Jednou z nich je i požadovaný modulační signál v základním pásmu (rozdílový kmitočet nosné vlny a obou postranních pásem). Tento signál projde nezeslabený následující dolní propustí, ale nežádoucí vyšší kmitočtové složky propust potlačí.

11 Demodulátor pro AM Základní parametry demodulátorů:
- účinnost demodulace poměr úrovně výstupního a vstupního signálu vyjádřený v % - linearita schopnost demodulátoru obnovit modulační signál bez zkreslení - přetížitelnost schopnost zpracovat vstupní signál vysoké úrovně bez zkreslení Synchronní detektory jsou obecně složitější než asynchronní, protože musí navíc obsahovat ještě obvod pro regeneraci referenční nosné vlny, ale u moderních přijímačů jim dáváme přednost.

12 Obvody automatického vyrovnávání citlivosti AVC
- automaticky mění zesílení zesilovačů v závislosti na velikosti vstupního napětí. Řídícím napětím se ovládají polohy pracovních bodů aktivních prvků. Tím se mění zesílení zesilovačů. Řídící napětí se získává z demodulátoru (ss složka výstupního nf signálu demodulátoru, která se vyhladí filtry RC a přivede na řídící vstup zesilovače). Tato ss složka je úměrná velikosti vf napětí na anténě.

13 Kmitočtové spektrum Modulovaný vf průběh se skládá:
ze složky základní (nosného kmitočtu fn) ze dvou postranních kmitočtů fm, vzdálených od nosného kmitočtu o kmitočet modulačního signálu . Oba postranní kmitočty mají stejné amplitudy. Nosná vlna není nositelem sdělované informace a energeticky značně zatěžuje vysílač.

14 Antény pro AM Vnitřní feritová anténa (přijímá mg složku vln)
- má menší účinnost než dobrá drátová anténa Vnější drátová anténa přijímá elektrickou složku elmg. vlnění. Drát antény nesmí být nikde veden v těsné blízkosti zdí, kovových konstrukcí apod.

15 Děkuji za pozornost Ing. Ludmila Nevařilová

16 Použitá literatura: Miloslav Bezděk: Elektronika II


Stáhnout ppt "Přijímače pro příjem AM signálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google