Inkluze Inkluze je takový systém základního vzdělávání, který umožňuje všem dětem navštěvovat běžné základní školy, ideálně v lokalitě jejich bydliště.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

INTEGRACE A LEGISLATIVA
Kariérové poradenství
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Legislativní podmínky vzdělávání dětí a žáků s mentálním postižením
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Vybrané úpravy dle zákona č. 82/2015 Sb. Karel Bárta
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Individuální vzdělávací plán
Novelizovaná legislativa a určování SVP žáků PhDr. Lenka Felcmanová, Ph.D.
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Informační zdroje     
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Novela vyhlášky č. 73 A PODMÍNKY VZDĚLÁVÁNÍ DÉTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PaedDr. Zuzana Kaprová.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Příprava koordinátorů (výchovných poradců) na zajištění podpory ve vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami ve školách PhDr. Jana Zapletalová.
Formy individuálních vzdělávacích strategií pro žáky
Informovaný souhlas Pracovní setkání pracovníků školních poradenských pracovišť a Zpracovala: PhDr. Hana Plucarová.
9. Tvorba individuálního plánu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Aktuální poznámky ke vzájemné spolupráci poradny a škol
Porada s řediteli škol a školských zařízení
Základní východiska zachování pojmu „speciální vzdělávací potřeby“
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI – PŘÍPRAVA A REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PODLE IVP Mgr. Jiřina Bednářová.
Jak zacházet s Doporučením ve škole
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
Seminář PPP Brno informace ze setkání VP 5/2018 Brno – město, Brno - venkov květen 2018.
Analýza implementace společného vzdělávání –
Co může škola udělat pro mimořádně nadaného žáka
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Novinky v předškolním vzdělávání
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Inkluze Inkluze je takový systém základního vzdělávání, který umožňuje všem dětem navštěvovat běžné základní školy, ideálně v lokalitě jejich bydliště. Cílem inkluze je zajistit optimální podmínky pro sociální i kognitivní rozvoj všech žáků a podpořit vzdělávací úspěšnost všech žáků vzhledem k jejich individuálním možnostem Inkluze není stav, ale proces

Integrace Integrace bývá definována jako oboustranný psychosociální proces sbližování minority znevýhodněných a majority intaktních

Nejlepší zájem dítěte Ačkoliv je ve vyhlášce s tímto pojmem často operováno, není vůbec uveden ve školském zákoně a není definován jeho obsah Tato situace představuje dle našeho mínění značný problém, který se týká různorodého výkladu jednotlivých postupů a opatření

Podpůrná opatření Přehled podpůrných opatření v příloze vyhlášky se člení na dvě části. Část A popisuje jednotlivé stupně podpůrných opatření a jejich obsah Část B obsahuje výčet speciálních učebnic, pomůcek a kompenzačních pomůcek.

Podpůrná opatření podpůrná opatření, která vymezují metody výuky, organizaci výuky a hodnocení žáka u vyšších stupňů podpůrných opatření vždy zahrnují současně obsah nižších stupňů podpůrných opatření.

Podpůrná opatření Podpůrná opatření všech stupňů se vztahují na všechny druhy vzdělání dle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů.

Podpůrná opatření Druhy podpůrných opatření pak odpovídají specifickým vzdělávacím potřebám žáka, s ohledem k jeho věku a stupni vzdělání (od předškolního až k vyššímu odbornému vzdělávání) Adekvátně tomu se navrhují také formy vzdělávání žáka, které vždy zohledňují i požadavky na organizaci vzdělávání žáka v kontextu jeho speciálních vzdělávacích potřeb

Podpůrná opatření Podpůrná opatření spočívají: – v poradenské podpoře školou a ŠPZ, – v úpravě organizace, obsahu, hodnocení, forem a metod vzdělávání, – v úpravě podmínek přijímání a ukončování vzdělávání, – ve využití kompenzačních pomůcek, – v úpravě očekávaných výstupů ve vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu,

– ve využití asistenta pedagoga, – ve využití dalšího pedagogického pracovníka, – v poskytování vzdělávání nebo školských služeb v prostorách stavebně nebo technicky upravených,

Podpůrná opatření K jejich zavedení je nutný předchozí písemný informovaný souhlas zákonného zástupce nebo zletilého žáka (od II. stupně výš)

Podpůrná opatření Podpůrná opatření ke vzdělávání žáků lze nově uplatňovat také pro vzdělávání žáka ve školských zařízeních – školní družina, školní klub……

Podpůrná opatření Podpůrná opatření v sobě zahrnují princip normované finanční náročnosti (od 2. stupně) Jsou členěna na pět stupňů podpory Výběr podpůrných opatření musí respektovat nejen nejlepší zájem žáka, ale musí současně respektovat i pravidla účelnosti a hospodárnosti zvolených opatření. Z těchto důvodů je umožněno volit jak stupeň podpůrného opatření, tak také jeho možnou kombinaci s případně vyšším nebo naopak nižším stupněm podpůrných opatření.

Podpůrná opatření Podpůrná opatření 1. stupně – žáci mají ve vzdělávání řadu drobných obtíží, které mohou mít významný dopad na průběh vzdělávání, pokud pedagogové s touto skutečností nepracují včas Podrobněji se vrátíme v dalším příspěvku

Podpůrná opatření Podpůrná opatření druhého stupně – charakter vzdělávacích potřeb žáka vyžaduje využívání individuálního přístupu, úpravy v organizaci a metodách výuky, v hodnocení žáka, ve stanovení postupu i forem nápravy a případného opatření v podobě IVP – nutnost doporučení školským poradenským zařízením – jde o opatření s normovanou finanční náročností

Podpůrná opatření – nepředpokládá se zde úprava očekávaných výstupů vzdělávání – z oblasti klientů poradny sem budou s velkou pravděpodobností patřit žáci, kteří jsou v současné době integrováni, či zařazeni do skupiny zdravotně či sociálně znevýhodněných a nemají doporučenou asistenční službu žáci nadaní žáci s opožděným vývojem

Podpůrná opatření Podpůrná opatření třetího stupně – charakter speciálních vzdělávacích potřeb vyžaduje již znatelné úpravy v metodách práce, v organizaci a průběhu vzdělávání, v úpravě ŠVP, v hodnocení žáka – vychází se z vyhodnocení uplatnění nižšího stupně – v odůvodněných případech úpravy obsahů vzdělávání a výstupů (žáci s diagnostikovaným LMP)

Podpůrná opatření – nutnost doporučení školským poradenským zařízením – jde o opatření s normovanou finanční náročností – výčet možných podpůrných opatření obsahuje kromě jiného možnost využití asistenta pedagoga, i přeřazení žáka do speciální třídy – z oblasti klientů poradny sem budou s velkou pravděpodobností patřit Žáci, kteří jsou v současné době integrováni pro závažné poruchy chování a mají asistenta pedagoga

Podpůrná opatření Podpůrná opatření čtvrtého stupně – charakter SVP vyžaduje významné úpravy v metodách a v organizaci vzdělávání, úpravy v obsahu vzdělávání a úpravy výstupů – nutnost doporučení školským poradenským zařízením (většinou SPC) – jde o opatření s normovanou finanční náročností

Podpůrná opatření Podpůrná opatření pátého stupně – vzdělávací potřeby žáka vyžadují nejvyšší míru přizpůsobené organizace, průběhu a obsahu vzdělávání – tento stupeň je určen žákům s nejtěžšími stupni zdravotního postižení, často souběžným postižením více vadami, což vyžaduje kromě jiného zásadní úpravu pracovního prostředí

Písemné výstupy z poradenské služby u dětí se SVP Zpráva Doporučení

Zpráva Zpráva je určena především zákonným zástupcům, či zletilému klientovi Je zpracovávána do 30 dnů od ukončení posuzování SVP Struktura zprávy je určena přílohou vyhlášky 27/2016 (chybí oddíl, který by se věnoval doporučení dítěti a rodičům pro domácí přípravu!) Rodiči bude zpráva vydána po předchozím projednání jejího obsahu, a podepsání, součástí informace bude i seznámení s doporučením

Doporučení Vyhotovuje se za účelem stanovení podpůrných opatření pro vzdělávání žáka se SVP Škola ho obdrží přímo od ŠPZ Vychází ze závěrů vyšetření a z případného posouzení podstatných skutečností ke stanovení podpůrných opatření jiným odborníkem

Doporučení Podstatnou je skutečnost, že navrhovaná podpůrná opatření poradenským pracovníkem musí být předem projednána nejen se zákonným zástupcem, ale i školou (mělo by dojít k vzájemné dohodě a řešení, které sleduje nejen potřeby žáka, ale i hospodárnost)

Děkuji za pozornost

Proces tvorby podpůrných opatření II. až V. stupně pro konkrétní dítě žádost vyšetření (diagnostický proces) první návrh podpůrných opatření II. až V. stupně kompletace dalších podkladů z jiných pracovišť informace ze školy (situace ve třídě, již uplatňovaná PO, další možnosti školy, posouzení navrhovaných PO)

vyhodnocení všech shromážděných informací zpracování Zprávy a Doporučení další jednání s rodičem – sjednání informovaného souhlasu se Zprávou a seznámení s Doporučením předání Zprávy a Doporučení rodičům předání Doporučení škole škola sjedná informovaný souhlas s Doporučením