ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„Pivo, cigarety, marihuana a spol.“
Advertisements

Marihuana a zákon seminář PS PČR Mgr. Josef Radimecký ředitel sekretariátu Meziresortní protidrogové komise vlády ČR.
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
Alkohol a mladiství situace v Plzni
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Co je a k čemu slouží benchmarking?
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Výroční zpráva za rok 2010: stav drogové problematiky v Evropě
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
Evaluace a kvalita služeb v programech prevence, léčby a resocializace drogových závislostí (propojení se systémem sběru dat) Mgr. Lenka Šťastná.
Využití výsledků PISA ve školách PhDr. Josef Basl, Ph.D., Mgr. Radek Blažek Oddělení zjišťování výsledků vzdělávání.
Programy dlouhodobé primární prevence Agentura pro občany Sídliště Za Stadionem 1358, Kyjov.
Volební preference a jejich místo ve výzkumu veřejného mínění
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy.
Studium pro školní metodiky prevence
Strategický marketingový proces: plánovací etapa
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
KORPUSY A KVANTITATIVNÍ DATA Úvod do korpusové lingvistiky 11.
Základy pedagogické metodologie
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Health Behavior of School-Aged Children
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
Spotřební daň z cigaret Mgr. Jan Kvaček. Struktura Stručná informace o populaci kuřáků Spotřeba cigaret, dostupnost cigaret Spotřební daň Poptávka po.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
 Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách  16-ti letí žáci 9-tých tříd, víceletých gymnázií, studenti a učni I ročníků různých středních škol.
Normální je nekouřit Program podpory zdraví a prevence kouření pro mladší školní věk (7 – 11 let) Autorky projektu: Mgr. Iva Žaloudíková Prof. MUDr. Drahoslava.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
1 Životní styl školních dětí - studie HBSC 2010 MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Hygienická stanice hl. m. Prahy Národní síť podpory zdraví, o. s.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
CZECH STATISTICAL OFFICE Na padesátém 81, CZ Praha 10, Czech Republic STATISTIKA CIZINCŮ V REGIONECH ČR Tisková konference ČSÚ 11.
- 4. AT seminář Libereckého kraje Malá Skála 22 – 23/ Alkohol – legální závislost.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
1 Šetření dekubitů na národní úrovni 20. září 2011 Kajetána Ternbachová.
Prameny demografických dat Všechny prameny běžné demografické statistiky i výsledky speciálních výběrových šetření Poskytují údaje pro analýzu procesu.
Rizika ohrožující zdraví
Ukládání dat biodiverzity a jejich vizualizace
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Problematika návykových látek u žáků středních škol
- váhy jednotlivých studií
Protidrogová politika České republiky a pozice ČR v rámci Valného shromáždění OSN o globální protidrogové politice
Alkoholem a tabákem vše začíná
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Hazard Alkohol a Děti 2018.
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Prezentace projektu SMART_watch
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Transkript prezentace:

ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice v roce 2011

Význam studie Popis rozsahu a forem užívání drog v populaci mládeže je informací, která má zásadní význam pro celospolečenskou diskusi o drogách a drogové politice. Analýzy hlubších kontextových souvislostí staví na spolehlivých deskriptivních poznatcích. Poznatky z dotazových šetření jsou sice pouze jedním zdrojem informací nutných pro koncipování politické strategie. Jsou ale také jednou z informací o tom, jak se politické cíle podařilo uskutečnit.

Cíle studie ESPAD získat spolehlivé informace o rozsahu užívání návykových látek mezi českou mládeží; sledovat trendy, k nimž došlo od roku 1995; analyzovat základní kontextové vztahy u vybraných indikátorů návykového chování; porovnat situaci v ČR se situací v Evropě.

Metoda Standardizovaný postup se týká Výzkumného instrumentu Konstrukce výběru Sběru dat Organizace datového souboru Uspořádání výsledků ve standardní sadě tabulek

Výzkumný vzorek Velikost českého souboru v mezinárodní databázi: jedinců v roce v roce v roce v roce v roce Pro účely porovnání regionálních rozdílů bylo celkem dotázáno více než studentů. Mezinárodní databáze zahrnuje jen studenty narozené v roce Výsledky uváděné v tomto přehledu vycházejí ze vzorku použitého v mezinárodní studii.

Přehled výsledků

Kouření cigaret 75 % dotázaných zkoušelo kouřit; 42 % kouřilo v posledních 30 dnech; denně kouří 25 % šestnáctiletých; z nich je 8 % silných kuřáků (vykouří denně více než 11 cigaret). Podíl denních kuřáků mezi r a 2011 se celkově nezměnil, mezi chlapci vzrostl z 7,9 % na 10,1 % a mezi děvčaty poklesl z 8,4 % na 6,4 %.

Užívání alkoholu V užívání alkoholických nápojů je patrný nárůst v porovnání s daty roku Vzhledem k relativně vysoké spotřebě alkoholu mezi mladými lidmi v ČR jde o varující údaj. Nadměrné dávky alkoholu (5 a více sklenic při jedné příležitosti) více než 3krát v posledním měsíci konzumovala pětina studentů.

Postoje, rizika

Odhad počtu mladých lidí v kontaktu s drogou

Mezinárodní srovnání Bude možné až po uvolnění mezinárodní zprávy (plánuje se na červen 2012). Ukázky z roku 2007.

Pití alkoholu v posledních 30 dnech (ESPAD 2007)

Užívání konopných látek (celoživotní prevalence, ESPAD 2007)

Užívání jiných než konopných drog (ESPAD 2007)

Děkuji za pozornost Další informace poskytují: PhDr. L. Csémy - Psychiatrické centrum Praha MUDr. Viktor Mravčík - Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Mgr. Pavla Chomynová - Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti