Advent v ZŠ Litultovice Koledování u vánočního stromu Letos jsme zahájili advent v neděli 28.listopadu v 17.00 hod. zpíváním u vánočního stromu před.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Zima - Advent Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
Advertisements

ROČNÍ OBDOBÍ Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Kalendář Mgr. Lenka Stará. AutorMgr. Lenka Stará Vytvořeno dne Odpilotováno dne Ve třídě1.C Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Vzdělávací.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová POJĎTE, HONEM, PŘICHÁZEJÍ, UŽ NASTÁVÁ ČAS. KLUCI, HOLKY - KAŽDÝ TO VÍ,
Brigáda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. IVANA BANASINSKÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČAS3 TEMA: VÁNOCE Září 2012.
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM 1.květen - Máj Popis Popis, zvyky,
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Vánoce. Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava na narození Ježíše.
Anna Kvasničková. DEFINICE Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
A School Year Calendar ZŠ Třebíč, Horka-Domky, Václavské nám. 44/12, Česká republika Gymnázium v Kunowie, Polsko.
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„ Ondra pomáhá ptáčkům“
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_07_12_vyjmenovaná slova
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
VÁNOČNÍ OZDOBY – TROCHU JINAK
V_ _ _ _ _ _ _ _E SVÁTKY JARA
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 16_Pád podstatných jmen
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření březen 2012
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_16_ Vánoce Téma: Vánoce
Opakování na 4.písmenou práci 6.ročník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Andrea Kunovjánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_VV_03
VY_32_INOVACE_EV_8A_15M Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Využívání informačních a komunikačních technologií, etická.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Od Adventu ke Třem králům
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
PRÁCE SE SLOVY, SLABIKAMI A PÍSMENKY
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Podstatná jména pomnožná hromadná a látková
Příprava na 1. čtvrtletní písemnou práci
Vánoce
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_20_VÁNOCE Mgr. Petra Kukuczková
AUTOR: Mgr. Erika Hovorková
A d v e n t n í č a s :30.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Opakujeme čísla do 20 2 Druháci a matematika 1 a < 13
Žáci se seznamují se svátky v období adventu.
Bc. Anna Hana Kučeráková
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_1-35_Starověká Čína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
Staň se meteorologem !.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
U sloves rozeznáváme trojí čas:
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_17_12_vyjmenovaná slova
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
A d v e n t n í č a s :24.
Výroba velikonočního košíčku
ZVUKY A TÓNY.
Transkript prezentace:

Advent v ZŠ Litultovice

Koledování u vánočního stromu Letos jsme zahájili advent v neděli 28.listopadu v hod. zpíváním u vánočního stromu před zámkem. Spolu s námi zpívaly také dětí z Mš Litultovice.

Zapálení první adventní svíce Při prvním zapalování adventní svíce pro žáky připravila paní učitelka Dana hádání z kalendáře. Rozdělili jsme se podle tříd do skupin a rozdali si připravené hádanky a křížovky. Z nich si žáci zjistili všechna jména, která v adventním čase jsou považována za významná. Přiřadili pranostiky k těmto jménům a svátky. Paní učitelka Lenka rozstříhala článek o sv. Barboře a skupinky žáků z nich složily si 4 věty a nalepily je do větviček.

Zapálení druhé adventní svíce Druhé adventní zapálení svíce bylo v anglickém stylu. Nejprve jsme zazpívali anglické koledy a potom se rozdělili do skupin. Paní vychovatelka Jana připravila pro 4. a 5. třídu vánoční sešity, do kterých si doplňovali anglické křížovky a věty o tradicích Vánoc v Anglii. Druhá třída vybarvovala vánoční anglické omalovánky.

Třetí zapalování adventní svíce Při třetím adventu žáci zdobili vánoční stromečky z daných geometrických tvarů a poté si je vylepili ve svých třídách na dveře.

Adventní návštěva MŠ Litultovice Pozvali jsme na návštěvu děti z MŠ a s nimi si zasoutěžili o nejdelší vyrobený řetěz. Nakonec jsme společně koledovali.

Čtvrté zapalování svíce Čtvrté posezení u adventního věnce bylo spojeno s oslavou Štědrého dne.

První úkol žáků bylo vyzdobení sváteční tabule ve své třídě a vyrobit ke svému místu jmenovku.

Dodržování vánočních zvyků Žáci byli rozděleni do čtyř skupin. Každá skupina dostala pokyny, podle kterých si připravili vánoční zvyky a předvedli je ostatním žákům. 1.skupina Štědrovečerní předpovědi Foukni do plamene svíčky. Kouř hned zase stoupá nahoru: štěstí Kouř jde hned zase ke dveřím: nedobrý rok Vyrobte „Sčastko“ Za výslužku dávali koledníci hospodáři „sčastko“To přinášelo vše dobré pro nastávající rok. „Sčastko“ je ozdobná jedlová nebo smrková větvička, na kterou připevníte jednoduchou kytičku ze 4 proužků barevných papírů (žlutý, červený, modrý a zelený). Kdo chtěl být příští rok zdravý, musel o Štědrém dnu přejít bosou nohou louku.

Dodržování vánočních zvyků 2. skupina Štědrovečerní předpovědi Lodičky ořechů se nechávají plout po vodě. Nepotopí – dlouhý a šťastný život, při kraji – drží se doma, ke středu – vydá se do světa Vyrobte „Štědrovečerní pokrm - vánočku “ Rozpulte jablko: hvězdička – zdraví, křížek - nemoc Rozloupněte ořech: Zdravé jádro – zdraví, plesnivé jádro - nemoc

Dodržování vánočních zvyků 3. skupina Štědrý den Promíchejte hrnky a jeden odklopte. Peníz – bohatství Chléb – dostatek Sůl – bída Vyrobte „Zlaté prasátko “ Betlémy se vystavovaly už ve středověku. U nás se objevily ve větší míře hlavně od počátku 19. století. Vyráběli je lidoví mistři řezbáři ze dřeva, ale také si je lidé zhotovovali z papíru, kousků látek a přírodnin.

Dodržování vánočních zvyků 4. skupina Štědrovečerní předpovědi Jak předvídat počasí večer rozkrojte cibuli na 12 plátků. Dejte na prkénko, co plátek- to měsíc. Který plátek do druhého dne oschne, ten měsíc bude suchý. Lití olova – nahraďte barevnou svíčkou Hoďte za sebe papuč a říkejte toto čarování : Hažu papučem hažu a tobě papuču kažu. Obrať se mi v tu stranu, z které ja chlopa dostanu!