ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_118 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
Advertisements

Druhá světová válka Společný postup Spojenců – str Spojenci = ? 2. O čem jednali v Moskvě (1943)? 3. O čem jednali na konferenci v.
 Vynikající stratég  Bojoval proti Japoncům a ve Finské válce  Byl náčelníkem Generálního štábu Rudé armády  1942 byl jmenován zástupcem Stalina 
Konec I. Světové války a vznik Československa.
Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: říjen 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:První světová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Norman Mailer Norman Mailer 2. světová válka válečné operace v Tichomoří.
Sovětský svaz Sověti odstoupili z I. Světové války již v roce 1917, ale ještě pár let probíhala v zemi občanská válka ze které vyšli úspěšně komunisté.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.2 Doba pobělohorská I. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK: 9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE _ D.9.A.31_kvetnove_povstani_zide_v_protektoratu
Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945 Druhá světová válka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Druhá světová válka – úvod Název sady: Moderní dějiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.2 Důsledky I. světové války, poválečné uspořádání Evropy.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
STUDENÁ VÁLKA 1. FÁZE POČÁTKY STUDENÉ VÁLKY ZA POČÁTEK SE POKLÁDÁ PROJEV WINSTONA CHURCHILLA V AMERICKÉM FULTONU 1946 – EVROPA ROZDĚLENA NA.
Diktatury ve světě.
DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství.
Řecko-perské války Nejslavnější hodina Řecka. Perská říše Peršané v 5. stol. př.n.l. vytvořili obrovskou veleříši. Šáh-in-šáh Dareios I. Chtěl dobýt i.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
Z poraženého Německa se po válce stává republika, Výmarská republika Situace v hospodářství byla velice špatná a navíc musela země platit válečné.
Digitální učební materiál:
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_17_20
Matyáš Fornůsek 5. ročník ZŠ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Člověk a jeho svět - Dějiny ČR
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
2. světová válka v Československu
Německo a Japonsko poraženi – nedokáží čelit materiální převaze
zápas demokracie s totalitními diktaturami
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_219_Pařížská mírová konference
Třicetiletá válka
Moderní dějiny.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Válka v Koreji.
SOUDY S VÁLEČNÝMI ZLOČINCI
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Česká poválečná literatura I.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Severní Korea    .
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Období vlády jedné strany
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
OSVOBOZENÍ ČSR Autor: Lenka Mulačová
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Svět vstupuje do války. Svět vstupuje do války.
zpracovaný v rámci projektu
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška.
DĚJINY PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
válka se Sovětským svazem NAPADENÍ SSSR válka se Sovětským svazem průběh bojů.
POČÁTEK 2. SvětovÉ válkY VY_32_INOVACE_53_POČÁTEK 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
Člověk a jeho svět Vlastivěda Prezentace EU peníze školám
První berlínská krize
  ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
VÁLKA V TICHOMOŘÍ.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
1. světová válka.
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Směřujeme k samostatnosti 2
Svět vstupuje do války.
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Transkript prezentace:

ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY

V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela postavení na všech frontách (Sovětský svaz, Afrika, Tichomoří) O situaci na bojištích i o budoucnosti rokovali zástupci spojenců na konferenci v Teheránu

Vylodění spojenců v Normandii Bylo plánováno dlouho dopředu a bylo plně utajené (nazýváno také Den D, operace Overlord) Proběhlo na pobřeží Francie Stálo spousty lidských životů, ale bylo nezbytné pro další vývoj – spojenci pak dále postupovali k Německu

Situace na východě Po vítězství Sovětů u Stalingradu se Němci už jen stahovali a prohráli další velké bitvy o města Charkov a Kursk V srpnu 1944 proběhlo Slovenské národní povstání, jehož úkolem bylo navázat na sebe německé jednotky a ulehčit tak postupu Sovětů Sovětské a Československé jednotky se po tuhých bojích u Dukelského průsmyku přibližovali ku Praze ( osvobozeno Brno)

Závěr války Poslední větší odpor vyvinuli Němci v Ardenských horách v Belgii v zimě 1945 Americké a Sovětské jednotky se setkaly na řece Labi v dubnu spáchal Adolf Hitler sebevraždu

Pražské povstání Vypuklo 5.května 1945 Pražané obsadili strategicky důležitou budovu rozhlasu a svolávali občany na pomoc Lidé stavěli barikády a v ulicích probíhaly boje Velmi pomohla i armáda generála Vlasova složená ze Sovětů, kteří bojovali za Hitlera Tanky Rudé armády vjely do prahy 9. května, ale Američané byli schopni Prahu osvobodit dřív. Stalin si vymyslel linii na které se Američané musí zastavit a Prahu tak osvobodí Sověti.

Válka v Evropě oficiálně skončila V Tichomoří se bojovalo déle Američané byli nuceni svrhnout dvě atomové bomby na japonská města Hirošima a Nagasaki. Poté válka končí i zde.

Důsledky války 1.Ztráty - kolem 60 milionů padlých vojáků - zničené ekonomiky a zdevastovaná města 2.Politické změny - supervelmoci USA a SSSR 3.Vznik OSN v San Franciscu 4. Postupný rozpad koloniální soustavy

Vysvětli pojmy: OverlordArdenySNPDukelský průsmykGenerál VlasovOSNNagasaki

Použité odkazy a literatura J. Kuklík, J.Kocian, Dějepis pro 9. ročník ZŠ, SPN Všechna data stažena ke dni Vypracoval: Mgr. Jakub Hradil