F YZIKA Vzájemné působení těles. Síla. Vypracoval: Lukáš Karlík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla – procvičení příkladů 1.Některé věty jsou chybné. Urči, které to jsou a navrhni jejich opravu. a) Gravitační síla působí pouze na živé organismy,
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
F YZIKA Měření síly. Vypracoval: Lukáš Karlík. Z ÁVAŽÍ NA PRUŽINĚ Co nastane, pokud zavěsíme na pružinu postupně jedno, dvě, tři a čtyři stejná závaží.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_01_ Vzájemné působení těles Číslo projektu:
Magnety přírodní a umělé
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Leden Ročník 6.
K o u l e Popis tělesa Výpočet povrchu Výpočet objemu Části koule
Grafické znázornění síly
Měření síly.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síla
Ovládání prezentace: Enter, space, mouse
7.ROČNÍK Hydraulická zařízení VY_32_INOVACE_ Název školy
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Obsah úvod povrch Měsíce pohyby Měsíce polokoule Měsíce
Elektromotor a jeho využití
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Magnetické vlastnosti látek Vypracoval: Lukáš Karlík
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Fyzikální síly.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Znázornění síly. Skládání sil. Vypracoval: Lukáš Karlík
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Vlastnosti plynných látek Vypracoval: Lukáš Karlík
Fyzika Účinek síly na těleso otáčené kolem pevné osy. Páka.
Zákon akce a reakce VY_32_INOVACE_FYZ_1_30
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Měsíční fáze Vypracoval: Lukáš Karlík
Těžiště a stabilita těles
Fyzika 7.ročník ZŠ S í l a, Skládání sil, Těžiště. Creation IP&RK.
Fyzika – Magnetická síla
Skupenství látek.
Magnetické vlastnosti látek
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzájemné silové působení těles
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
VLASTNOSTI KAPALIN
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Vzájemné silové působení částic
ELEKTROSKOP = zařízení, které zjišťuje, zda má těleso el. náboj.
SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Vztlaková síla.
Siločáry elektrického pole
2. Centrální gravitační pole
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Fyzika
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnety
Transkript prezentace:

F YZIKA Vzájemné působení těles. Síla. Vypracoval: Lukáš Karlík

V ZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ PRUŽIN Co nastane, pokud natáhneme pružinu mezi dvě židle? Pružina se natáhne a naklání jednu nebo druhou židli. Židle na sebe působí vzájemnou silou. Tato síla se nazývá mechanická.

V ZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ VZDUCHU A PRSTU Co nastane při stlačení pístu injekční stříkačky se vzduchem a po opětovném uvolnění? Píst se stlačí a po uvolnění opět vrátí do původní polohy. Prst působí na píst a stlačený vzduch na píst také.

V ZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ MAGNETU A KOVOVÉHO VÁLEČKU Co nastane pokud položíme na stůl ocelový váleček a blízko něj magnet na dvou kulatých tužkách? Váleček i magnet se k sobě přitahují magnetickou silou.

V ZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ PAPÍRU A OBALU Co nastane, pokud přetřeme tenkým listem papíru několikrát plastový obal učebnice a dáváme je pomalu od sebe? Papír se lepí k obalu a obal k papíru. Vzájemně se přitahují elektrickou silou.

V ZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ Z EMĚ A PŘEDMĚTŮ Co nastane pokud jakýkoliv předmět pustíme z ruky? Spadne na zem. Země ho přitahuje gravitační silou. Ač to není patrné, i tento předmět přitahuje Zemi. Země ho ovšem přitahuje o tolik více, že působení předmětu na Zemi není patrné. Co přitahuje Zemi tak, že je to patrné? Slunce.

P ŮSOBÍ - LI JEDNO TĚLESO NA DRUHÉ, PŮSOBÍ I DRUHÉ TĚLESO NA PRVNÍ. P ŮSOBENÍ TĚLES JE VŽDY VZÁJEMNÉ. P RO PŘESNĚJŠÍ POPIS VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ TĚLES UŽÍVÁME VE FYZICE SLOVO SÍLA.

V ZÁJEMNÝM SILOVÝM PŮSOBENÍM SE MŮŽE ZMĚNIV TVAR TĚLESA NEBO POHYB TĚLESA. T ĚLESA NA SEBE MOHOU PŮSOBIT PŘI DOTYKU NEBO „ NA DÁLKU “.

D RUHY SIL Jaká síla působí při vzájemném působení dvou těles? (například propojených pružinou jako židle v první ukázce) Mechanická síla Jaká síla působí při vzájemném působení magnetu a kovových předmětů? Magnetická síla Jaká síla působí při vzájemném působení papíru a plastového obalu po vzájemném tření? Elektrická síla Jaká síla působí na veškeré předměty na Zemi? Gravitační síla