Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/02.0039 Průmyslové zóny v Ústecké kraji a jejich dopady na regionální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Revitalizace brownfield jako inteligentní volba růstu v USA
Advertisements

Současný systém podpory
Ústecký kraj Lázeňská oblast Ústecký kraj Znak kraje
MĚSTSKÉ PRŮMYSLOVÉ ZÓNY – SEVERNÍ A JIŽNÍ PŘEDLICE
Očekávané změny v oblasti investičních pobídek
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Jak doprava zatěžuje životní prostředí
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.
CzechInvest - Regionální kanceláře - představení produktů a služeb, aktuální dotační příležitosti Regionální kancelář pro Královéhradecký a Pardubický.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
BROWNFIELDS vs. GREENFIELDS Dr. Ing. Vávra Přemysl, MBA
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Prezentace podnikatelských ploch pro investory 1 Prezentace průmyslových ploch pro investory STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV Propojení dálnice D1 a propojení Přerova.
UK Regeneration Experience CzechInvest a jeho role v oblasti regenerace Brownfields Ing. Lenka Jarkovská Oddělení rozvoje trhu nemovitostí.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Statutární město Ostrava
ÚSTECKÝ KRAJ.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
PRŮMYSLOVÁ ZÓNA nad OEZ Letohrad
Ústecký kraj, člen evropské sítě chemických regionů Ing. Petr Fiala, Zastupitel Ústeckého kraje, předseda finančního výboru Mezinárodní rok chemie 2011.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Václav Novák Mikroregiony kraje Vysočina Václav Novák.
Krušné hory Smrčiny Chebská pánev Sokolovská pánev Doupovské hory Slavkovský les Český les.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
CzechInvest - Problémy investorů v Ústeckém kraji 14. ledna 2016.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Priority dopravních staveb na území Ústeckého kraje a dopravní obslužnost PZ Kulatý stůl Ing. Jakub Jeřábek, vedoucí oddělení dopravní obslužnosti.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
2. setkání pracovní skupiny „Život v obcích“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Výhodná geografická poloha.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CHARAKTERISTIKA A VÝVOJ PLZEŇSKÉHO KRAJE Tisková konference,
Ústecký kraj. Základní informace Sídlo: Ústí nad Labem Hejtman: Oldřich Bubeníček Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 155 obyvatel/km.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Ústecký kraj. Rozloha km² 8. největší kraj ČR krajské město : Ústí nad Labem.
Situace na trhu práce Pardubický kraj.
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
ÚSTECKÝ KRAJ AUTORKY: Laura Šebelová a adela bajačeková
Regionální projekty krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
Jak dále s duálním vzděláváním v MSK?
Strategie rozvoje animačního průmyslu
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_11_Ústecký_kraj
a jejich role v české ekonomice
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
…jsou rozvojové zóny měst vznikající na „zelené louce“.
Nezaměstnanost VY_32_INOVACE_44_894
Podnikání na venkově.
Příliv investic do České republiky
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Proč potřebujeme zadání od místních autorit pro lokalizaci investic?
Krajský akční plán vzdělávání 1 ÚK
Odprodej pozemků ulice Lipská v Chomutově
Systémové řešení – Motivace a vzdělávání pedagogů aktivita Společně na trhu práce CZ /0.0/0.0/16_034/
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Ústecký Kraj Krajské město: Ústí nad Labem Rozloha: 5´300 km2
Přírodní krásy i tragédie na území jednoho kraje
Transkript prezentace:

Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Průmyslové zóny v Ústecké kraji a jejich dopady na regionální trh

Charakteristika Ústeckého kraje Rozloha: km 2, počet okresů: 7 Počet obyvatel ke konci roku 2012: muži: , ženy: Nezaměstnanost k činila 11,33 %. Průmysl v kraji: chemický, těžařský, zpracovatelský, a automobilový.

Charakteristika průmyslových zón Rozsáhlá průmyslová plocha v blízkosti měst a dopravní komunikace, která je určena zahraničním i českým investorům k výstavbě nových výrobních i nevýrobních podniků. Slouží také jako logistická centra. Převažuje lehký až středně těžký průmysl. Převažuje hromadná výroba, práce na montážních linkách. Převažují zaměstnanci s nižší kvalifikací. Vznik automobilového průmyslu jako nové odvětví v Ústeckém kraji.

Podpora průmyslových zón v Ústeckém kraji Důvod : Útlum těžebního průmyslu, snížení pracovních míst a nárůst nezaměstnanosti v kraji. Formy podpory: 1.Sleva na dani z příjmu právnických osob. 2.Převod pozemků za zvýhodněnou cenu. 3.Hmotná podpora na vytváření pracovních míst. 4.Hmotná podpora na školení a rekvalifikaci zaměstnanců. 5.Hmotná podpora na pořízení majetku.

Pojem „greenfields“ Výstavba průmyslové zóny na zelené louce ( na orné půdě). Typická průmyslová zóna na zelené louce je PZ Joseph – Havraň u Mostu.

Pojem „brownfields“ Výstavba průmyslové zóny na již dříve využívaných průmyslových areálech. většinou jsou to opuštěná území,která ztratila funkční využití. Typická průmyslová zóna: Žatec – Triangle.

Důležité průmyslové zóny v Ústeckém kraji 1. Průmyslová zóna Žatec – Triangle. 2. Průmyslová zóna Havraň u Mostu – Joseph. 3. Průmyslová zóna Verne – Klášterec nad Ohří. 4. Průmyslová zóna Lovosice. 5. Průmyslová zóna CT Park Krupka. 6. Průmyslová zóna Ústí nad Labem Předlice.

Průmyslová zóna Žatec - Triangle Firma Gestamp Automobilový průmysl

Triangle Strategická zóna. Vybudována na vojenském letišti u Žatce (brownfield). Pracovní místa pro oblast Žatec, Most, Louny, Chomutov. Převažuje automobilový průmysl.

Průmyslová zóna Havraň – Joseph u Mostu Firma Nemak Automobilový průmysl

Joseph Strategická zóna. Vybudována na zelené louce vládou ČR a městem Mostem. Pracovní místa pro oblast Most a okolí. Převažuje automobilový průmysl. Velký investor: Firma NEMAK.

Pozitivní stránka průmyslových zón Tvorba nových pracovních míst. Rozvoj nového průmyslu – automobilového. Sekundární zaměstnanost – vznik dodavatelských firem dodávajících do zón. Pro zaměstnance u zahraničních firem: získání praktických zkušeností v zahraniční firmě a získání stabilního zaměstnání, využití cizího jazyka, lepší platové podmínky, průběžné školení a vzdělávání. Využijí starých opuštěných objektů.

Negativní stránka průmyslových zón Zábory půdy – výstavba na zelené louce. Koncentrace výroby a intenzita dopravy – znečištění ovzduší, smog, zápach. Měnící se vzhled měst. Pro zaměstnance průmyslových zónách: dojíždění za prací, směnový provoz, špatná doprava do zón,špatná adaptace na zahraniční prostředí, jednotvárnost práce. Odliv zkušených kvalifikovaných obyvatel za jinou prací (vyšší mzdy, lepší bydlení…). Dočasná zaměstnanost po dobu projektů. Odliv kapitálu do zahraničních mateřských firem.

Kontaktní údaje AC Innovation s.r.o. Lisabonská 2394/ Praha 9 Tel.: Prezentaci zpracovala: Ing. Jana Tomíčková Odborník z praxe Tel.: +420 Tel.:

Děkuji za pozornost !