ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_02_TVORBA MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geodézie.
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Aktuální Státní mapové dílo
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Geometrická podstata map
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Mapa.
Vznik map.
Práce nutné ke vzniku mapy
Tvorba mapy Jan Dušek.
Zpracovala: Kateřina Pipeková
Kartografie.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _627 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _626 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Kartografie a topografie
Člověk a příroda Zeměpis Praktický zeměpis Nakresli topografickou značku 4 VY_32_INOVACE_11 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G.
MAPY (uč.14-15).
Určování zeměpisné polohy – zeměpisná šířka VY_32_INOVACE_18 Sada 4
Jak mapa vzniká v minulosti – ručním zakreslováním
Člověk a příroda Zeměpis Praktický zeměpis Měřítko mapy 4 VY_32_INOVACE_07 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Výškopis, polohopis, popis VY_32_INOVACE_16 Sada 4
Sídla Zeměpis 9. ročník Autor: Eva Trávníčková
Mapové podklady Vyhláška č. 500/2006 Sb. Mapovými podklady pro zpracování územně analytických podkladů a územně plánovací dokumentace (dále jen "mapové.
Určování zeměpisné polohy 3 VY_32_INOVACE_02 Sada 5
Kartografie Láďa Mráz.
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPISNÉ SOUŘADNICE 1 ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_01_TVAR A ROZMĚRY ZEMĚ TEMA:Přírodní.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. David Rohusch NÁZEV:VY_32_INOVACE_02C_20 NUTS 2 – Moravskoslezsko TEMA:Česká.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Státní mapové dílo Petr Dvořáček Plzeň
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_02A_18_LESY MÍRNÉHO PÁSU TEMA:Přírodní obraz.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK ŠKOLA: ZŠ A MŠ J. A. KOMENSKÉHO V NOVÉM STRAŠECÍ AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ATMOSFÉRA ROČNÍK: 6. ročník.
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. David Rohusch NÁZEV:VY_32_INOVACE_02C_15_NUTS 2 - Praha TEMA:Česká republika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-11 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_03_ Vodstvo České republiky TEMA:Česká republika.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Významná pohoří Skandinávie - interaktivní slepá mapa
úvod a kartografická zobrazení
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_07_Topografie
Jak mapa vzniká v minulosti – ručním zakreslováním
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Geografická kartografie
Geografická kartografie
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-11
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE A TOPOGRAFIE
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Předmět: Zeměpis Ročník: 6. Tématický celek: Glóbus a mapa
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_02_TVORBA MAPY TEMA:Přírodní obraz Země a jeho zobrazování na mapách ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

Anotace: Škola: Gymnázium Chomutov, Mostecká 3000, Třída: 2. ročník 6. letého gymnázia, 4. ročník 4. letého gymnázia (viz. ŠVP předmětu Zeměpis/Geografie, Člověk a příroda) Výstup: PowerPointová prezentace Obor: Zeměpis/Geografie Vzdělávací oblast: Přírodní obraz Země a jeho zobrazování na mapách Tematický okruh: Tvorba mapy Využití: Výuka zeměpisu a geografie Pomůcky: PC učitele, tabule, Školní atlas dnešního světa (+ digitální podoba) Inovace: Materiál je určen k doplnění výkladu učitele. Do materiálu jsou vloženy kontrolní otázky k tématu pro zpětnou vazbu učitele. Žáci odpovídají na otázky ústně a doplňují informace digitálním perem do zadání na tabuli(PC). Žáci se tak aktivně podílejí na tvorbě zápisu do sešitu. Materiál je určen k interaktivní výuce.

Tvorba mapy

5 etap – práce astronomické, geodetické, topografické, kartografické a reprodukční. Astronomické práce - určí pro celé mapované území přesnou zeměpisnou polohu několika základních bodů - astronomického měření.

Doplňte: Vyjmenujte etapy prací, které vedou ke vzniku mapy: ………………………………………………………………

Doplňte:Řešení. Vyjmenujte etapy prací, které vedou ke vzniku mapy: Práce astronomické Práce geodetické Práce topografické Práce kartografické Práce reprodukční

Řešte úlohu: Pojmenujte metodu snímkování zemského povrchu znázorněného na obrázku a zařaďte ji do správné etapy prací vedoucích ke vzniku mapy. ………………………………….. ………………………………….

Řešte úlohu: Řešení. Pojmenujte metodu snímkování zemského povrchu znázorněného na obrázku a zařaďte ji do správné etapy prací vedoucích ke vzniku mapy. družicové (satelitní) snímkování astronomické práce

Řešte úlohy: Určete použití scanneru, sextantu a přístroje globálního polohového systému (GPS): …………………………………. Letecké snímky používané při mapování: A) se překrývají ze 60% a zpracovávají se pomocí stereoskopu, zakreslí se výškopis B) dotýkají se a pomocí planimetru se kreslí vrstevnice C) částečně se překrývají a pomocí stereoskopu se kreslí polohopis a vzniká tak asymetrická mapa D) musí se překrývat nanejvýš z poloviny, aby byl obraz viděn plasticky a mohl se tak zakreslit polohopis a výškopis

Řešte úlohy: Řešení. Určete použití scanneru, sextantu a přístroje globálního polohového systému (GPS): Scanner – převádění snímků z fyzické do digitální podoby Sextant – přístroj k měření úhlové vzdálenosti bodů GPS – globální družicový polohový systém Letecké snímky používané při mapování: A) se překrývají ze 60% a zpracovávají se pomocí stereoskopu, zakreslí se výškopis B) dotýkají se a pomocí planimetru se kreslí vrstevnice C) částečně se překrývají a pomocí stereoskopu se kreslí polohopis a vzniká tak asymetrická mapa D) musí se překrývat nanejvýš z poloviny, aby byl obraz viděn plasticky a mohl se tak zakreslit polohopis a výškopis

Geodetické práce - výškopis a polohopis mapy -základní geodetická metoda- trigonometrie ( vytvoří se hustá síť bodů, z nichž nejdůležitější jsou v terénu vyznačeny měřickými věžemi) Trigonometrická síť vzniká měřením teodolitem a je podkladem pro polohopis mapy. Metodou pro měření nadmořských výšek je nivelace. Nivelačním přístrojem jsou přesně změřeny nadmořské výšky vybraných bodů od hladiny moře (základní nivelační bod č.1 pro Českou republiku leží v Líšově v Jihočeském kraji (nadmořská výška 564,7597 m n. m. se vztahuje na hladinu Baltského moře).

Topografické, kartografické a reprodukční práce Topografické práce se týkají podrobného polohopisného a výškopisného měření v terénu, případně vyhodnocování leteckých snímků. Topografové dávají mapě podrobný obsah, který zanášejí do mapových listů. Kartografické práce zpracovávají výsledky topografických měření do formy kartografického díla. Topografický obsah je nutné zjednodušit, upravit a zvolit vhodné vyjadřovací prostředky, neboli značkový klíč, Výsledkem práce kartografů je čistokresba výsledné mapy, tzv. autorský originál. Reprodukční práce jsou závěrečnou fází procesu tvorby map. Zabývají se reprodukcí a tiskem map. Reprodukčními pracemi se zabývá obor kartografická polygrafie.

Tvorba mapy Které dílčí práce tvoří etapu geodetických prací při vzniku mapy : ……………………………………………….

Tvorba mapy : Řešení. Které dílčí práce tvoří etapu geodetických prací při vzniku mapy : Trigonometrické práce Nivelační práce Měření tíhového zrychlení

Zdroje Slide SOBOTOVI, Miromila A Karel. Zeměpisný náčrtník. Praha: Česká geografická společnost, 1996, ISBN

Zdroje KAREL, Kašparovský. Zeměpis I. v kostce. Praha: Fragment, 2009, ISBN SOBOTOVI, Miromila A Karel. Zeměpisný náčrtník. Praha: Česká geografická společnost, 1996, ISBN JOSEF, Herink; IVAN, Mališ; KAREL, Zahradník. Otázky a úkoly ze zeměpisu. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, s.r.o., 1995, ISBN Archiv autora.