Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Vaňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_02A_08_ATMOSFÉRA-MAKROKLIMA TEMA: Přírodní obraz Země a jeho zobrazování na mapách ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

2 Anotace: Škola: Gymnázium Chomutov, Mostecká 3000, 430 01
Třída: 2. ročník 6. letého gymnázia , 1. ročník 4. letého gymnázia (viz. ŠVP předmětu Zeměpis/Geografie, Člověk a příroda) Výstup: PowerPointová prezentace Obor: Zeměpis/Geografie Vzdělávací oblast: Přírodní obraz Země a jeho zobrazování na mapách Tematický okruh: Atmosféra-Makroklima Využití: Výuka zeměpisu a geografie Pomůcky: PC učitele, tabule, Školní atlas dnešního světa (+ digitální podoba) Inovace: Materiál je určen k doplnění výkladu učitele. Do materiálu jsou vloženy kontrolní otázky k tématu pro zpětnou vazbu učitele. Žáci odpovídají na otázky ústně a doplňují informace digitálním perem do zadání na tabuli(PC). Žáci se tak aktivně podílejí na tvorbě zápisu do sešitu. Materiál je určen k interaktivní výuce.

3 Atmosféra-Makroklima

4 Atmosféra-Makroklima
podnebí ( makroklima) je ovlivněno : -složením a zvrstvením atmosféry -šířkovou stupňovitostí ( vzdáleností od rovníku) -planetární cirkulací vzduchu -prouděním mořské vody -vzdáleností od oceánu

5 Doplňte do uvedeného schématu jednotlivé vrstvy atmosféry a uveďte jejich charakteristiku:  

6 Doplňte do uvedeného schématu jednotlivé vrstvy atmosféry a uveďte jejich charakteristiku: Řešení.  
Exosféra Termosféra Mezosféra Stratosféra Troposféra

7 Popište princip monzunového proudění :

8 Popište princip monzunového proudění : Řešení.
Monzunové proudění je pod Monzunové proudění je podmíněno nerovnoměrným prohříván Popište princip monzunového proudění : Řešení.   Monzunové proudění je podmíněno nerovnoměrným prohříváním atmosféry, litosféry a hydrosféry v průběhu dne a roku.

9 Klimatické pásy na Zemi
5 podnebných pásů – tropický subtropický mírný subarktický arktický( polární)

10 Doplňte chybějící údaje

11 Doplňte chybějící údaje: Řešení.
mírný ekvatoriální subtropický antarktický

12 Vyjmenujte makro a mikroklimatické činitele a jejich vliv na klima a počasí:
Makro - Podnebí(klima) Mikro – Počasí(mikroklima) …………………………………… ……………………………………….. …………………………………… ………………………………………… …………………………………… ………………………………………….

13 Vyjmenujte makro a mikroklimatické činitele a jejich vliv na klima a počasí: Řešení.
Makro - Podnebí(klima) Mikro – Počasí(mikroklima) Planetární cirkulace vzduchu Reliéf Zeměpisná poloha Činnost člověka Mořské proudy Vzdálenost od oceánu

14 Zdroje Slide SOBOTOVI, Miromila A Karel. Zeměpisný náčrtník. Praha: Česká geografická společnost, 1996, ISBN Slide 7+8- SOBOTOVI, Miromila A Karel. Zeměpisný náčrtník. Praha: Česká geografická společnost, 1996, ISBN Slide SOBOTOVI, Miromila A Karel. Zeměpisný náčrtník. Praha: Česká geografická společnost, 1996, ISBN

15 Zdroje KAREL, Kašparovský. Zeměpis I. v kostce. Praha: Fragment, 2009, ISBN SOBOTOVI, Miromila A Karel. Zeměpisný náčrtník. Praha: Česká geografická společnost, 1996, ISBN Archiv autora.


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google