Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zdravotnickÉ ProstředkY Aktualní témata Pohled VZP ČR
Advertisements

Léková politika MUDr. Milan Cabrnoch
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Darja Hrabánková Navrátilová
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Lékárenství před a po transformaci zdravotnictví RNDr. Božena Macešková, CSc
1 NASKL v roce 2007 Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Lékárna a léčba závislosti na tabáku
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Úvod do výuky lékárenství
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Lékárny v současném systému zdravotní péče RNDr. Božena Macešková, CSc
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Pohled samosprávy na eHealth
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Kvalita v českém zdravotnictví
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
16. BESKYDSKÝ SLET LÉKÁRNÍKŮ, PHARMDR. LUBOMÍR CHUDOBA
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Ekonomika ošetřovatelské péče v sociálních službách – rok 2015 Jiří Procházka únor 2015.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Standardy ve zdravotnictví „Nadstandard“ (x) spoluúčast Leoš Heger, PSP,
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Novela seznamu zdravotních výkonů
Přínosy inovativní léčby seminář
Ministerstva zdravotnictví ČR
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
NDP aneb Národní akční plán
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Standardizace odborné zdravotní péče
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
INTERAKTIVNÍ DISPENZAČNÍ SEMINÁŘE: O projektu
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
SOUHRN NÁKLADů na diabetologii
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Poskytovatelé ambulantní hemodialyzační péče Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
V. VÝROČNÍ KONGRES POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
Transkript prezentace:

Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK

Geneze „výkonu“ Podzim farmaceut jako nositel výkonu – Možnost připravovat a jednat o výkonech ve standardním procesu – Pracovní skupina k Seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami Poradní skupina ministra zdravotnictví Doplnění zástupce za Českou farmaceutickou společnost JEP

Proč je potřeba změny způsobu financování?

Důvody pro změnu Degresivní obchodní přirážka („marže“) je: – Rigidní – Nemotivační – Nespravedlivý nástroj odměny farmaceuta Výše odměny nezávisí na přidané hodnotě Klesá se snižující se cenou, ale práce a náklady zůstávají Financuje křížově další činnosti lékárny zdravotní pojišťovnou nehrazené (platí pro VL i NL) Neexistence motivace pro výdej z PL pojišťovny – Vedle taxy laborum jediný zdroj příjmů z PVZP

Aktuálně navržené či připravované výkony farmaceuta: 1.Aseptická příprava cytostatik 2.Klinickofarmaceutická péče (hospitalizace)

Aseptická příprava cytostatik 4 výkony (náhrada stávajícího způsobu financování) Materiálová, investiční a personální náročnost pracovišť – k 31/12/2014 celkem 41pracovišť Nedílná součást lege artis poskytované péče o onkologické pacienty Předloženo k projednání – květen 2015

Klinickofarmaceutická péče Činnost klinických farmaceutů – = farmaceuti se specializací v oboru Klinická farmacie x Klinická farmakologie – Návrh 3-4 výkonů – „konziliární činnost“ v rámci ústavní péče – Základ úspěchu – spolupráce lékař - farmaceut

Otazníky při přípravě výkonů Chybí – nutno dořešit: – Technické záležitosti: Autorská odbornost – nositel výkonu – Mzdový index Režie pracoviště – Finální projednání a schválení registračních listů (září) – Dohadovací řízení o podmínkách úhrady na 2016

Další výkony lékárenské péče Odvykání kouření – Vazba na Garantovaný kurz ČLnK – Logická součást strategie boje proti kouření Dispenzace léčiv – Prvotní úvahy 2008 – Redistribuce nákladů ZP na lékárenskou péči – Cíl: dlouhodobá stabilizace ohodnocení lékárenské péče – Aktuální krok = definice standardu výdeje

Doporučený postup pro výdej na lékařský předpis Dispenzace = základní odborná činnost lékáren Cíl dispenzace – Maximalizace účinku a minimalizace rizika spojeného s užívání léčiv – Podpora compliance (adherence pacienta s léčbou) – Důraz na srozumitelnost poskytovaných informací

Doporučený postup pro výdej na lékařský předpis Struktura: – Výdej nové medikace – Výdej chronické medikace – Výdej pro pediatrického pacienta – Výdej 3. osobě – Dokumentační činnost – Legislativní požadavky Plnohodnotný přístup do registrů

Závazné stanovisko stanovující postup pro výdej léčivých přípravků vázaných na lékařský předpis pacientům zařízení sociální péče Výdej léčivých přípravků vázaných na lékařský předpis pacientům zařízení sociální péče je možný pouze za splnění těchto podmínek: – léčivé přípravky balit každému pacientovi jednotlivě – poskytnout informací o dávkování, případné doplnění o časový rozvrh terapie: ČLnK doporučuje doplnit identifikaci léčivých přípravků o kontrolu medikace farmaceutem, edukaci sester/ošetřovatelek, informační materiály pro pacienty, např. lékový záznamník.

Děkuji Vám za pozornost