Stojí lékařská věda na chatrných základech ? Jindřich Fínek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Practice with Numbers Answer the following questions in Czech. Remember to use the correct case of nouns after numbers. Vzor: Kolik minut má hodina?
Advertisements

Online nástroje pro podporu klinického rozhodování
Proč je důležité studovat Principy
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Experiment v medicíně a etické aspekty experimentu na zvířeti MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně.
Klinické doporučené postupy v Německu od roku 1993 MUDr. Michaela Špačková Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní.
VESMÍR.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní škola a mateřská škola Bělá pod Pradědem The Seasons The Comenius Multilateral Project Earth Day.
Témata a výstupy z jednání sekce „Engineering education“ na kongresech CHISA Josef Koubek IA ČR Inženýrská akademie České republiky a VŠCHT Praha Vysoká.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Aktuální trendy při řízení velkých výstavbových projektů
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden 4 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 03 Číslo.
Pracovní list - pro tisk Vloženo z stress.pptx Začátek.
Přednášky z lékařské přístrojové techniky Masarykova univerzita v Brně
Final Oral Exam ZKOUŠKA By Dagmar Machů Škola: SOU Val. Klobouky Ročník: třetí Obor: Kuchař/číšník Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Věková struktura Věkové složky (přirozená reprodukce) –dětská (obyvatelstvo 0-14 let) –reprodukční (obyvatelstvo
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
1 Jak získat nejlepší důkaz: Multizdrojové vyhledávání a kritické hodnocení Merck Manual of Diagnosis and Therapy Scholar Google Medline (PubMed) Cochrane.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Roman Chovanec Název šablonyIII/2.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Roman Chovanec Název šablonyIII/2.
INTEGRATED RESCUE SYSTEM Střední průmyslová škola Hranice Mgr. Radka Vorlová 02_Integrated Rescue System CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_4C_13_London (13) Téma: 4C_Aj 7.tř.
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
Project Imp.Ac.T “Improving Access to HIV/TB testing for marginalized groups ” „Zvýšení dostupnosti testování na HIV a TBC skupinám.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: U lékaře.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
P OPULATION Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast The Czech Republic Datum vytvoření Ročník2. ročník,
Případ Dr. Lewisona (Prog. Clin. Biol. Res. 12, 47-53, 1977)  V roce 1977 publikoval Dr. Lewison z Johns Hopkins University v USA případ pacientky, která.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ V ARNSDORF, E DISONOVA 2821, OKRES D ĚČÍN, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE J AZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE, A NGLICKÝ JAZYK, V ÁNOCE A UTOR : M ICHAELA.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ PROGRAM: HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A SPRÁVA
ICH M3 (R2) preklinické doporučení
Business Inteligence – úvod
Lineární rovnice Druhy řešení.
Karel Roubík, Jakub Ráfl, Thomas Bachman ČVUT FBMI
ČÍM CHCI BÝT, AŽ VYROSTU? Václav Pfleger.
Kasuistika v onkologii
Strukturace učiva Příprava učitelova.
Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1 Ing. Monika Borkovcová, Ph.D.
Diversity management organizace Masarykův ústav vyšších studií Autor: Eliška Jelínková 2016/2017 Vedoucí práce: Ing. Martin Šikýř Ph.D. Oddělení manažerských.
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Lineární rovnice Druhy řešení.
#.
Lineární rovnice Druhy řešení.
Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii - CZ.1.07/2.2.00/
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Hierarchie a hodnocení zdrojů pro získání dat Hierarchy of Evidence
TaHoma 2.0 – Connected Living
Business intelligence shapes security
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_05_Mrakodrapy_v_New_Yorku_zh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Co lze očekávat od intenzivního vývoje léků na CF?
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
Statistika a výpočetní technika
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_02_New_York–memorial_zh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor:
Letní škola slovanských studií Poděbrady 1. –
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Sociologie medicíny Tomáš Doseděl
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_12_Westminster Abbey_zh2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor:
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Stojí lékařská věda na chatrných základech ? Jindřich Fínek

EBM Moderní medicína si zakládá na tom, že je medicínou založenou na důkazech (Evidence- based medicine). Stovky publikovaných studií, jejichž výsledky se nedaří zopakovat, jsou však špatným důkazem o jejich pravdivosti. (New Scientist, September 12, 2882, 2012)

Autorita Lékařská věda“ je pojem stejně nesmyslný jako „zemědělská věda“ nebo „krejčovská věda“. To, že jak kliničtí učitelé,tak klinické zkušenosti jsou nespolehliví, otevřelo dveře pro EBM. Tzv. EBM je distribuována do praxe opět autoritami. Lékaři se spoléhají na výsledky nejrůznějších populačních studií a meta-analýz, opět ale prostřednictvím autorit profese. Všichni se spoléháme na autority.

Potvrzení neexistuje V září 2012 zveřejnila ředitelka americké společnosti Science Exchange znepokojivou zprávu: Více než polovina publikovaných výsledků z oblasti biomedicínského výzkumu je takového charakteru, že nemůže být reprodukována. Opakování studie v jiné laboratoři a jinými pracovníky nevede ke stejným výsledkům! Farmaceutická společnost Bayer například nedávno ukázala, že nedokáže zopakovat asi dvě třetiny publikovaných studií identifikujících možná cílová místa léčiv (Nature Reviews Drug Discovery, 10, 712, 2011, doi: /nrd3439-c1) /nrd3439-c1

11% výsledků potvrzeno !!! Společnost Amgen ohlásila ještě vyšší míru selhání – v posledním desetiletí se jim nepodařilo reprodukovat 47 z 53 velice slibných výsledků z oboru onkologie a hematologie (Nature 483, 531–533, 2012, doi: /483531a) /483531a Jestliže většina výsledků biomedicínského výzkumu nemůže být reprodukována, je to velmi znepokojivé zjištění.

Rychle, rychle, rychle Přirozený svět je složitý a experimentální metody nejsou vždy schopny zachytit všechny možné varianty. Existuje množství lidských faktorů, které na to mají vliv. Financování je omezené a výsledky je třeba zveřejnit rychle, aby je nezveřejnil někdo jiný. Získání výsledku může znamenat měsíce či roky tvrdé práce a žádný z experimentátorů nemůže být znalcem všech pokusných technik,

Samooprava ? Farmaceutické společnosti stráví obrovské množství času a utratí mnoho peněz, když se snaží o reprodukci výsledků, které by vedly k registraci léku. Negativní pokusy jsou většinou nepublikovatelné, což odrazuje ostatní opakovat stejné experimenty. V moderním uspěchaném světě je normálně fungující samoopravný proces příliš pomalý a málo efektivní.

Inteligentní lidé sami sebe dokážou líp zblbnout (racionalizace). Fixujeme se na výsledky, přebíráme je, zvlášť, když se nám hodí do krámu, a nemáme čas studovat metodiky (mnohdy jim nejsme ani schopni porozumět), abychom mohli výsledky kriticky interpretovat… Myslím, že největší průšvih je právě nekorektní interpretování výsledků. Interpretování výsledků je dnes specializovaná kompetence.

Alexander M. Castellino, PhD N Engl J Med. Published online October 28, 2015 PSA Tests Cut Metastatic Prostate Cancer Rate by 50%

Máme komparativní data ? The incidence of metastatic prostate cancer fell by approximately 50% within 7 years of the start of widespread PSA use in years and older, the median age at diagnosis has fallen from 71.8 years to 69.8 years for advanced prostate cancer

Nemáme, ale věříme Halsteadian paradigm of cancer development ― a dynamic in which a "cancer arises at a single location, grows there, and eventually migrates to local lymph nodes and then to more distant organs," Fisher paradigm believe that in some men, microscopic metastasis may develop early in the disease course, making it a systemic disease

Vítejte a hezký den