ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 | czso.cz1/15 Ing. Vítězslav Ondruš, CSc. Odbor ročních národních účtů HISTORICKÁ ROČENKA NÁRODNÍCH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz Téma D9 REINVESTOVANÉ ZISKY INVESTIČNÍCH FONDŮ, POJIŠŤOVACÍCH SPOL. A PENZIJNÍCH FONDŮ.
Advertisements

Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Mikroekonomie I Domácí produkt
Platební bilance, zahraniční zadluženost
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz NEŽIVOTNÍ ZAJIŠTĚNÍ Téma C26.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ekonomická výkonnost krajů Makroekonomické agregáty s regionálním aspektem Ing. Miloslav Chlad, Ph.D.
19. říjen 2011 ČSÚ České Budějovice České Budějovice, 19. říjen 2011 Ing. Jiří Kotek Zdroje a využití statistických údajů pro zachycení.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Finanční statistika v národním účetnictví (makroekonomická analýza, 5HP501) Václav Rybáček kontakt: katedra institucionální ekonomie konzultace:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sezonní očišťování čtvrtletních národních účtů Michal Široký Odbor.
Úvod do podnikových financí
Agregátní poptávka a nabídka
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Čtvrtletní finanční účty v ČR Motivace / Metodický rámec / Stavová statistika / Transakce / Zdroje dat / Kompilace / Publikace / Odvozená data / Využití.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Naturální výsledky výroby
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 1 Iva Ritschelová Data územně samosprávných celků v agendách ČSÚ (výkaznictví, statistiky,
Využití národních účtů pro ekonomickou analýzu
Základní makroekonomické ukazatele
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Mimořádná revize HDP (říjen 2003 ). Proč mimořádná revize ? Evropská politika revizí Běžné revize Příležitostné revize = společné x národní Před vstupem.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
HDP= hrubý domácí produkt
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Dopady změn směnných kurzů
Zadání případové studie
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Národní účty - aplikace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
CZECH STATISTICAL OFFICE Tvorba hrubého fixního kapitálu za sektor vládních institucí Jaroslav Sixta ČSÚ Odbor ročních národních účtů.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
1. HDP.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Role komoditních toků v národních účtech Ing. Marek Rojíček, Ph.D.
1.HDP 1. HDP.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Rozpočtová a fiskální politika
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Dopady změn směnných kurzů
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Příloha k prezentaci Vítězslav Ondruš.
Národní účty Implementace ESA 2010 Vladimír Kermiet
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Rozpočtová a fiskální politika
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Transkript prezentace:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/15 Ing. Vítězslav Ondruš, CSc. Odbor ročních národních účtů HISTORICKÁ ROČENKA NÁRODNÍCH ÚČTŮ 1990– dubna 2012

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz2/15 ZÁKLADNÍ INFORMACE O PUBLIKACI  Důvod zpracování - 20 let od zahájení prací na sestavování národních účtů v České republice (Československu)  Dlouhé časové řady ukazatelů (od roku 1990/1993/1995/1999  Komentáře k metodice i k významným změnám  Zcela nové, dosud nepublikované údaje za roky 1990 až 1992 (Československo, ČR, SR)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz3/15 OBSAH PUBLIKACE Publikace zahrnuje metodicky srovnatelné ukazatele téměř všech částí českého systému národních účtů. Je rozčleněna do 14 kapitol: 1Úvod 2Makroekonomické ukazatele národního hospodářství 3Věcná struktura užití HDP a národního bohatství 4Odvětvová struktura národního hospodářství 5Sektorová struktura národního hospodářství 6Vztah národního hospodářství k nerezidentům

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz4/15 OBSAH PUBLIKACE (POKRAČOVÁNÍ) 7Sektor nefinančních podniků 8Sektor finančních institucí 9Sektor vládních institucí 10Sektor domácností 11Sektor neziskových institucí sloužících domácnostem 12Regiony a mezinárodní srovnání 13Čtvrtletní národní účty 14Československo, Česká republika a Slovenská republika

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz5/15 1. KAPITOLA – ÚVOD  Jsou zde představeny české národní účty jako ucelená soustava – upozornění na to, co v publikaci není zachyceno  Základní vazby v soustavě, základní definice a vysvětlivky – metodický úvod k národním účtům  Historie sestavování národních účtů v České republice

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz6/15 2. KAPITOLA – MAKROEKONOMICKÉ UKAZATELE NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ  Poskytuje souhrnné informace o vývoji české ekonomiky, o rovnovážnosti tohoto vývoje ve vztahu k zahraničí až po výsledný stav ve formě národního bohatství  HDP a jeho výrobní, výdajové a důchodové složky - od roku 1990  Důchodové a kapitálové transakce se zahraničím, vč. změny čisté finanční pozice ČR vůči nerezidentům - od roku 1990  Vývoj národního bohatství – od roku 1993  Vývoj vládního dluhu a deficitu počítaných za účelem kontroly plnění maastrichtských kritérií – od roku 1995

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz7/15 3. KAPITOLA – VĚCNÁ STRUKTURA UŽITÍ HDP A NÁRODNÍHO BOHATSTVÍ  Poskytuje informace o věcné struktuře hrubého domácího produktu a národní bohatství:  Výdajové složky HDP (konečná spotřeba, THK, vývoz, dovoz) - od roku 1990  Složky národního bohatství (nefinanční aktiva, finanční aktiva, finanční závazky) - od roku 1993  Čistá fixní aktiva – od roku 1990

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz8/15 4. KAPITOLA – ODVĚTVOVÁ STRUKTURA NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ  Poskytuje informace o ukazatelích národních účtů, které jsou sestavovány v odvětvové struktuře  Výrobní, výdajové a důchodové složky HDP (produkce, mezispotřeba, THK, náhrady zaměstnancům, provozní přebytek) – od roku 1990  Zaměstnanost – od roku 1990  Stavy fixních aktiv – od roku 1990  Všechny ukazatele jsou převedeny do současné odvětvové klasifikace CZ-NACE (rok 2010 byl již přímo sestavován v CZ-NACE, údaje za roky 1993–2009 vycházejí z původní klasifikace OKEČ, údaje za rok 1990 jsou získány převodem z původní klasifikace odvětví JKONH a údaje za roky 1991–1992 vznikly kombinací údajů obou klasifikací JKONH a OKEČ)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz9/15 5. KAPITOLA – SEKTOROVÁ STRUKTURA NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ  Poskytuje informace o sektorové struktuře národního hospodářství  Údaje za pět základních institucionálních sektorů jsou zde uspořádány do celé sekvence účtů, počínaje účtem výroby, konče konečnou rozvahou ke konci běžného roku  Pro přehlednost jsou transakce a toky v této kapitole maximálně agregovány (podrobnější nebo specifické údaje za jednotlivé institucionální sektory jsou uvedeny v samostatných kapitolách 7 až 11, a souhrnný vztah k zahraničí, resp. údaje za nerezidenty jsou v samostatné kapitole 6)  Je zde navíc zachycen účet reálných zisků z držby (zachycuje dopad inflace na jednotlivé sektory, tj. který sektor na inflaci vydělává/prodělává z hlediska hodnoty majetku v důsledku různé struktury vlastnictví nefinančních aktiv a finančních aktiv a závazků)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz10/15 6. KAPITOLA – VZTAH NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ K NEREZIDENTŮM  Poskytuje informace o ekonomických vztazích národního hospodářství k zahraničí, resp. k nerezidentům  Účelem této kapitoly je podrobnější specifikace transakcí a vlastnických vztahů s nerezidenty  Sektor nerezidentů představuje souhrn jednotek, které uskutečňují transakce s rezidentskými jednotkami, nebo mají jiné ekonomické vztahy s rezidentskými jednotkami. Nerezident je ten, jehož ekonomický zájem je mimo území ČR  Do sektoru nerezidentů se nezahrnují jednotky (právnické a fyzické osoby) pod zahraniční kontrolou, resp. tyto jednotky se zahrnují do jednotlivých sektorů národního hospodářství

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz11/15 KAPITOLY 7 AŽ 11 – ÚČTY ZA JEDNOTLIVÉ INSTITUCIONÁLNÍ SEKTORY  Poskytují informace za každý institucionální sektor od roku 1993, a to v celé sekvenci účtů a v podrobnosti položek významných pro daný sektor a v sub-sektorové struktuře  Sektor nefinančních podniků – členěn do tří sub-sektorů, včetně účtu podnikatelských důchodů  Sektor finančních institucí – členěn do pěti sub-sektorů, včetně účtu podnikatelských důchodů  Sektor vládních institucí – členěn do tří sub-sektorů, podrobnější členění důchodových transakcí  Sektor domácností – bez členění do sub-sektorů, včetně účtu podnikatelských důchodů, podrobnější členění druhotných důchodů  Sektor neziskových institucí sloužících domácnostem

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz12/ KAPITOLA REGIONY A MEZINÁRODNÍ SROVNÁNÍ  Poskytuje informace o vývoji regionálně členěných ukazatelů národních účtů a o mezinárodním srovnání HDP od roku 1995  Regionální účty  Regionálně členěné ukazatele: HPH podle odvětví, HDP, THFK, zaměstnanost a sektorové účty domácností (účet rozdělení prvotních důchodů, účet druhotného rozdělení důchodů  Regionální celky: NUTS 3 – kraje (14 celků) a úroveň NUTS 2 – oblasti (8celků)  Mezinárodní srovnání  HDP přepočten do standardu kupní síly (PPS), srovnání regionů ČR s průměrem EU, srovnání úrovně národního HDP na obyvatele, porovnání úrovně cenové hladiny

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz13/ KAPITOLA ČTVRTLETNÍ NÁRODNÍ ÚČTY  Poskytuje informace o vývoji tvorby a užití HDP a jeho složek ve čtvrtletní periodicitě od roku 1995  Metodicky i objemově sladěné s ročními účty  Sezonně neočištěné i sezonně očištěné čtvrtletní ukazatele (sezonní očištění umožňuje eliminovat krátkodobé kolísání kvůli počasí, zvykům, zákonodárství atd.)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz14/ KAPITOLA – ČESKOSLOVENSKO, ČESKÁ REPUBLIKA A SLOVENSKÁ REPUBLIKA  Poskytuje informace metodicky srovnatelné údaje o vývoji tvorby a užití HDP a jeho složek za Československo, Českou republiku a Slovenskou republiku za roky 1990 až 1992  Za rok 1990 byl proveden zcela nový propočet tvorby a užití HDP, tak aby byl metodicky zcela srovnatelný s údaji publikovanými v časových řadách od roku 1995  Odhad za rok 1992 vycházel z tehdy sestavených národních účtů a aplikací metodických korekcí na ESA 1995, za rok 1991 byl proveden odhad kombinací informací o trendech a s přihlédnutím k úrovni roku 1990 a 1992  Poskytuje také porovnání vývoje České republiky a Slovenské republiky za celé období 1990 až 2010

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz15/15 ZVEŘEJNĚNÍ PUBLIKACE 24. dubna 2012  Informace o publikaci pro veřejnost na webu ČSÚ  Aktualizace/rozšíření databázové prezentace ročních národních účtů adresa: 4. května 2012  Zveřejnění internetové české verze publikace a následné zveřejnění tištěné publikace 31. července 2012  Zveřejnění internetové anglické verze publikace a následné zveřejnění tištěné publikace