CD „Compact Disc“ CD „Compact Disc“,,Cédéčko“ Jana Dubová 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Petr Luzar I/IT3 2006/2007.
Advertisements

Bc. David Škaroupka Počítače a mikroprocesorová technika
zařízení pro ukládání dat
Tomáš Lipovský Jan Suchánek
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Optická paměťová média
Zařízení pro trvalé uchování dat
Záznamová média.
Tato prezentace byla vytvořena
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Informační a komunikační technologie
DVD disk Jako konkurence CD ROM se prosadil DVD – má podstatně vyšší kapacitu, až 17 GB, díky vyšší hustotě záznamu a jeho ukládáním po obou stranách disku.
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
David Šimek, Katka Vystrčilová
Zařízení pro trvalé uchování dat
Základní experimenty s lasery
CD, CD-R, CD-RW (DVD).
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Hardware Přenosná média 1
Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) zesilování světla stimulovanou emisí záření Tadeáš Trunkát 2.U.
Disky Martin Klejch 3.B.
MiSe 03 Pevné disky Médium je tvořeno vrstvou feromagnetického materiálu Informace jsou zapisovány pomocí změn mag- netického toku (v médiu se vytvářejí.
Porovnání technologie CD a DVD
Paměťová média.
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Cyklické kódy Přednáška 6. Perfektní kód A.Opravuje největší množství chyb B.Má nejvíce kódových slov C.Má nejlepší poměr počet chyb/délka kódu.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HARDWARE_S1.
Paměťová média.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informatika akademický rok 2013/2014 Optická média.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Analogově digitální převodník
Optická média.
MÉDIA.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Blue-Ray vs. HD-DVD Zbrusu nová technologie Zbrusu nová technologie Nové velkokapacitní multimedia Nové velkokapacitní multimedia Rychlejší čtení a zápis.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) zesilování světla stimulovanou emisí záření.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Optické čočky.
CD mechanika Simona Kužmová 7.A.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
2.4 DVD digital versatile disc Fyzická struktura  DVD funguje jako CD  vyšší kapacity je dosaženo zmenšením pitu zhuštěním spirály dvě vrstvy.
2.5 BluRay a HD DVD BluRay  rozměrově stejné jako CD  vlnová délka 405 nm – modrý laser umožňuje zmenšit pit a rozteč stop  záznamová vrstva.
DVD DVD (anglicky Digital Versatile Disc nebo Digital Video Disc) je formát digitálního optického datového nosiče, který může obsahovat filmy ve vysoké.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 5.1 CD/DVD PŘEHRÁVAČE.
Optická média a mechaniky
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Compact Disc CD Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Blu-ray.  celý název formátu zní "Blu-ray disk, odtud zkratka BD  Název disku pochází z anglického Blue ray, tj. modrý paprsek, označení související.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technika počítačů 6. Optická média
Vnější paměti počítače
Záznamová média.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
UKLADANIE DÁT NA CD, DVD Lucia Senková 3.A.
Princip optických mechanik
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optická mechanika
Paměťová média Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Záverečný projekt
INFORMATIKA – záznamová media
Optické disky Čtení z optického disku je prováděno lasero-vým paprskem, který dopadá na médium a odráží se od něj. Následně jsou snímány jeho vlastnosti.
Transkript prezentace:

CD „Compact Disc“ CD „Compact Disc“,,Cédéčko“ Jana Dubová 2006

Co to je CD? Optický disk určený k ukládání digitálních datOptický disk určený k ukládání digitálních dat Optický disk je paměťové médium diskového tvaru, které k záznamu nebo adresaci používá světelný paprsek laseru Optický disk je paměťové médium diskového tvaru, které k záznamu nebo adresaci používá světelný paprsek laseru.

Laser 1958 (z angl. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, tj. „zesilování světla pomocí stimulované emise záření“) je optický zdroj elektromagnetického záření tj. světla v širším smyslu. Světlo je z laseru vyzařováno ve formě úzkého svazku.

HISTORIE CD 1978 Philips (+ Sony) – materiál CD z polykarbonátu, spirála od středu k okraji, stanovil průměr disku 115mm 1979 průměr 120mm 1982 na trhu v Japonsku 1983 specializované obchody v Evropě a USA 1997 první DVD (formáty + a -) 2001 BluRay a HD-DVD

Stručně o CD Data ve spirále, od středu k okraji Stopa obsahuje digitální zvukovou nahrávku (tzv. audio CD) nebo data (CD-ROM). Příčný odstup stop je 1,6 μm. Pro čtení kompaktních disků se používá červené laserové světlo s vlnovou délkou 785 nm.

Průmyslová výroba CD 1.PREMASTERING – výroba, obvykle vypálení, prvního kusu cd 2.MASTERING -,,skleněný master“ – potřeba vyrobit lisovací formu (master) I. Pokrytí skla – 6mm skla + fotocitlivá vrstva 150 – 160 mikronů II. Exponování laserem - prosvětlení III. Vyvolání – vytvoření prohlubní IV. Pokovení – povrch pokryt zinkem či zinkovou slitinou V. Elektronické tvoření,,otce“ (negativu) – ze stříbra a dalších kovů VI. Elektronické vytvoření několika,,matek“ (pozitivů) VII. Elektronické vytvoření několik,,raznic“ (pozitivů) 3.LISOVÁNÍ – vstřikování plastikové vrstvy, centrální díry (doposud průhledné) 4.POKOVENÍ CÉDÉČKA – tenká vrstva kovu, odrážející světelné paprsky 5.KRYCÍ LAK A POTISK – ochranná funkce, design

,,Stopa“ LAND – plocha PIT – výčnělek,,díra“

Čtení Hloubka prohlubně činí ¼ délky vlnového záření (0,11 – 0,13mikrometru) Vlivem půl fázového posunutí dochází na hranách ke střetnutí světla a k přerušení.

Čtecí senzor zaznamenává,,světlo a tmu“, přeloží si to do podoby jedniček a nul Jedničky jsou na hranách mezi pitem a landem, zbytek jsou nuly.

Audio CD Vznikl kolem roku 1980 Compact Disc – Digital Audio CD, Red Book Záznamový prostor disku: Lead-in (zaváděcí stopa) 000+1/2s Prostor pro data Lead-out (ukončovací stopa)1/2s+010 CD – ROM,,Read-Only Memory“, Yellow Book Vznikl roku 1985 rozšířením CD Nutné korekční systémy

CD - R Na discích CD-R nejsou mechanické pity, pouze vodící drážka, po které je veden laser. Obsahuje další barevnou vrstvičku (organické barvivo), na které zahřátím vystoupají,,kopečky“ – pity.

CD - R Polykarbonátový základ disku – barviva: cyanin, pthalocyanin a azo Reflexní fólie – odrazná vrstva Ochranný lak proti fyzickému poškrábání Nepovinné vrsty kvalitnějších disků

CD – RW ReWritable - přepisovatelný Složena z látek (In, Te, Sb, Au), které se mohou měnit z krystalického skupenství do amorfního a naopak. Pouze za pomocí vysoké teploty. Zahřátím vrstvy vzniká amorfní místo, které má jiné optické vlastnosti. Disky mají menší čitelnost.

Různé formáty CD : červená kniha (red book) - Audio CD žlutá kniha (yellow book) - CD-ROM - pro záznam dat, pouze pro čtení zelená kniha (green book) - CD-I - interaktivní CD oranžová kniha (orange book) - CD-R a CD- RW bílá kniha (white book) - Video CD modrá kniha (blue book) - Enhanced CD, CD plus a CD-G béžová kniha (beige book) - PhotoCD šarlatová kniha (scarlet book) - SACD

CD x DVD x HD DVD x BD „Compact Disc“ Typy – CD-ROM, CD-R, CD-RW Kapacita 650 MB, 700 MB, některé i více (overburn) Pro čtení dat se používá červené laserové světlo s vlnovou délkou 785 nm  Příčný odstup stop je 1,6 μm

CD x DVD x HD DVD x BD „Digital Versatile Disc“ Typy – DVD-ROM, DVD-R, DVD-RW, DVD-R DL, DVD+R, DVD+RW, DVD+R DL, DVD RAM Kapacita 4,7 GB jednovrstvě, dvouvrstvě 8,5 GB Pro čtení dat se používá červené laserové světlo s vlnovou délkou 660 nm → důvod jejich vyšší kapacity. Záznamová vrstva 0,6 mm pod povrchem disku  Stejně tak příčný odstup stop je menší - 0,74 μm oproti 1,6 μm u CD.

CD x DVD x HD DVD x BD „High Definition Digital Versatile Disc“ Typy – HD DVD-ROM, HD DVD-R, HD DVD-RW, a jejich DL a oboustranné varianty Kapacita 15 GB SL, 30 GB DL, (přepisovatelné disky 20 GB SL a 32 GB DL), disky budou i oboustranné Pro čtení dat se používá modré laserové světlo s vlnovou délkou 405 nm Záznamová vrstva 0,6 mm pod povrchem disku  Příčný odstup stop je menší - 0,4 μm, délka pitu nově 204 nm a šířka 250 nm  Toshiba, NEC, Sanyo → HD DVD Consortium  Zpětná kompatibilita s DVD

CD x DVD x HD DVD x BD „Blu-Ray Disc“ Typy – BD-RE (REwritable), BD-R, BD-ROM, a jejich DL a oboustranné varianty Kapacita 23,3 GB, 25 GB nebo 27 GB SL, disky budou i dvojvrstvé (nedávno FSC vyrobila i šestivrstvé! Médium o kapacitě neuvěřitelných 200 GB) a oboustranné Pro čtení dat se používá modré laserové světlo s vlnovou délkou 405 nm Záznamová vrstva 0,1 mm pod povrchem disku  Příčný odstup stop je menší - 0,32 μm, délka pitu 160, 149 nebo 138 nm  Sony, Matsushita → Blu-ray Disc Association  Zpětně nekompatibilní s DVD

CD → BD

Dual Layer

DVD x BD

KONEC Zdroje:     Velká kniha vypalování CD a DVD ▪ Vláďa Sobota a Ondra Hornig