Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Portál jihočeských knihoven Jihočeská vědecká knihovna PhDr. Zuzana Hájková
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 30. a 31. říjen 2013 Bibliotheca academica 2013 Nová témata – nové výzvy.
Dům dětí a mládeže Valašské Klobouky, okres Zlín.
1 PUBLIC RELATIONS 1 Případové studie UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ.
Architektura knihoven KIC FAST
Internet - historie.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Studijní pobyt Mgr. Jiří Mazal Knihovna Univerzity Palackého srpen 2008 Státní berlínská knihovna (Staatsbibliothek zu Berlin)
Aneb důvod, proč chodit do Městské knihovny v Praze !
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Pět let existence Zvukové knihovny v KPBO Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.
KNIHOVNA FAKULTY TĚLESNÉ KULTURY
M ÍSTNÍ KNIHOVNA P ASOHLÁVKY Knihovnice Alena Kratochvílová
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Městská knihovna v Orlové. Současnost Období 60. až 90. let Období 20. až 50. let Obecná veřejná knihovna Čtenářský spolek Historie knihovny.
Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace.
STATISTIKA Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_14 Název materiálu:Knihovny a jejich služby Tematická oblast:Český jazyk 1. ročník Anotace:Prezentace.
Problematika oddělení pro dospělé čtenáře” v rámci projektu „Blíže k sobě i knihám – místo knihoven ve sjednocené Evropě Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
 knihovny se výrazně podílejí na snížení dopadu digitální propasti (digital divide), který existuje mezi těmi, kteří mají, a těmi, kteří nemají přístup.
Základní dokumenty knihovny Zřizovatel knihovny: právní subjekt – obec – schvaluje zastupitelstvo jako organizační složku obce nebo je knihovna součástí.
Gymnázium Horní Počenice
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Metody zpracování informací - 2
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
Knihovna v obci Rohov. Místní knihovna ROHOV Adresa: Hlavní 180, Rohov Adresa: Hlavní 180, Rohov Knihovník: Markéta Kretková a Adéla Komárková.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
MARKETINGOVÝ MIX.
Marketingová strategie veřejné a univerzitní knihovny
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Středočeská vědecká knihovna Kladno představujeme.
Týden knihoven až 7. října Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
Pobočka Knihovny Jiřího Mahena v Brně-Černovicích, Charbulova 38 Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
CENTRUM CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ S KNIHOVNOU MANŽELŮ TOMANOVÝCH ROŽMITÁL POD TŘEMŠÍNEM Dana Súlovcová.
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907 Kamýk nad Vltavou a Velká nad Vltavou zdravotní středisko, poštovní úřad, mateřská škola, základní škola spojená.
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Knihovnické systémy. Knihovnické systémy Kombinovaná forma výuky PhDr. Miloslava Faitová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni tel.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Problémy výpůjčního protokolu v „nejlepší knihovně na světě“
Internet - historie.
Základní informace Škola: Gymnázium a SOŠ Jaroměř, P12
Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci
Procházka po knihovnách
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty MU
Waldorfská škola Olomouc.
Living Lab, ScienceShop, RRI
Seminář pro dílčí knihovníky ústavů fakult MENDELU
Transkript prezentace:

Městská knihovna Čelákovice a její historie

Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví, vydaného v roce Knihovna měla již dva předchůdce, knihovny založené z podnětu spolků a soukromých osob. První z nich byla založena roku 1864, ale o ní se nám nedochovalo mnoho zpráv. Předpokládáme, že její činnost byla značně úzká v tehdejších poměrech. Druhá byla založena roku 1886 tehdejšími veřejnými spolky, především Občanskou besedou, spolkem se silným vlasteneckým zaměřením. Byla to veřejná knihovna, která shromáždila na 300 knih. Lze tedy právem prohlásit, že Čelákovice mají bohatou knihovnickou tradici.

Od roku 1920 můžeme sledovat činnost naší Městské knihovny soustavně. Byla spravována Knihovní radou a zápisy z jejích jednání nám podávají informace o jejím vývoji. V roce 1930 měla knihovna již asi 1500 knih. Byla umístěna v Obecním domě, později pak v budově Měšťanské školy.

Během druhé světové války byla velice omezena ve své činnosti.

Knihovna v číslech

Knihovna v Sedláčkově ulici Od roku 1945 byla knihovna umístěna v budově uprostřed města, vedle bývalé pošty, kde setrvala až do roku V roce 1952 nastoupila do knihovny první profesionální knihovnice. Město se značně rozrůstalo a počet čtenářů knihovny také. Ta se stala od roku 1973 střediskovou knihovnou pro knihovny v přilehlých obcích. V průběhu druhé poloviny 70. let se stala prostorová situace Městské knihovny neudržitelná. Knihovna půjčila ročně knih a časopisů, výpůjčky byly vyřizovány u jednoho výpůjčního pultu, který byl společný pro děti i dospělé. V roce 1979 rozhodli představitelé města, že knihovna dostane k užívání novou budovu.

-v roce 1960 a 1970 neevidován Činnost knihovny v číslech a grafech

Byl zakoupen soukromý dům a v roce 1980 zahájena jeho přestavba.

Městská knihovna Čelákovice Na Hrádku únor 1983 – nová knihovna připravena k otevření. l.března 1983 byla nová knihovna slavnostně otevřena veřejnosti.

jaro 1983

Nové podmínky umožnily a umožňují knihovně poskytovat uživatelům různé formy knihovnické činnosti. Od roku 1984 pracuje v knihovně 5 profesionálních knihovnic. Se změnami v politickém a ekonomickém vývoji v naší zemi se změnily i podmínky práce Městské knihovny, a to především v akvizici, vlivem transformace knižního obchodu a trhu. Od roku 1992 se stala Městská knihovna samostatným právním subjektem. Byla otevřena druhá pobočka Městské knihovny. pobočka V Prokopě

Činnost knihovny je úspěšná, jednak pro dobré podmínky, které jí vytváří její zřizovatel, město Čelákovice, jednak pro vysoké pracovní nasazení i nadšení celého kolektivu Městské knihovny. Spokojenost čtenářů a uživatelů se službami Městské knihovny dokazuje jejich neustále vzrůstající zájem o knihovnické a informační služby.

V roce 1994 byl zakoupen do knihovny první počítač. Započalo elektronické zpracování knih do knihovního systému LANius. V roce 2000 bylo slavnostně zahájeno elektronické půjčování dokumentů.

Knihovna poskytuje elektronické výpůjční a informační služby.

V letech byla v knihovně provedena rozsáhlá rekonstrukce s rozšířením dětského oddělení knihovny.