Duševní poruchy Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
Advertisements

Sabina Vaňková.  Duševní hygiena - obor zabývající se rozvojem a podporou duševního zdraví  psychohygiena je zaměřena na vytváření optimálních podmínek.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
Klimakterium Menopauza B. Trojanová. Menopauzální syndrom  Menopauza je přirozený proces, nastává mezi 40 – 60 lety ženy  Ztráta funkčnosti ženských.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
CANISTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Schizofrenie. Psychóza = nemoc duše Schizofrenie se řadí do jedné ze tří skupin psychóz - funkční psychózy. Realita se stává cizí. Mění způsob, jakým.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Volba budoucího povolání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Dostupné z Metodického portálu
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
FOBIE KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ, C3B ZÁKLADNÍ INFORMACE  Z řeckého „fobos“  = úzkostná porucha - chorobný, bezdůvodný strach z věcí, situací nebo.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Poruchy spánku MUDr. Helena Reguli. Spánek Fázický, periodicky se opakující stav určitého aktivačního stupně CNS Fázický, periodicky se opakující stav.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_11_test, osobnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluZáklady.
Specifické poruchy učení a chovánÍ (SPU/SPCH)
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
Číslo v digitálním archivu školy
Duševní poruchy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Pracovní list k procvičení znalostí o jednoduchých strojích Autor
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Utváření osobnosti v náročných životních situacích Stres
Syndrom vyhoření Burn-out
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
City DUM_15.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
KOČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Psychopatologie – základní psychické funkce Češková E.
Vývojová psychologie Prenatální období.
SPECIFICKY NARUŠENÝ VÝVOJ ŘEČI
Speciální psychiatrie – MKN 10
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Panická porucha.
Hyperoskulační kružnice elipsy
Výchova k občanství 8.ročník
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.03
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Organické duševní poruchy
Návykové látky Alkohol
Když vás potká vyhoření
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ruský obrázkový slovník XXV Přídavná jména A
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Duševní poruchy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Duševní poruchy projevují se v chování a prožívání narušují vztahy člověka a okolí vyjadřují změny některých psychických jevů

Příčiny duševních poruch Biogenní faktory: dědičné zatížení poškození plodu v těhotenství nebo při porodu (např. oligofrenie) vývojové a funkční změny v oblasti pohlavního života (puberta, klimakterium) vrozená citlivost CNS

Somatogenní faktory: poškození mozku např. úrazem, infekčními chorobami a dalšími fyziologickými změnami (narkomanie, stařecká demence) Psychogenní faktory: dlouhodobé frustrační a stresové vztahy, konflikty a traumata Sociogenní faktory: disharmonické a nepříznivé sociální prostředí (rodinné, pracovní, školní)

Druhy psychických poruch 1.Postihující jednotlivé funkce 2.Postihující celou osobnost: a) neurózy b) psychopatie c) psychózy d) slabomyslnost

Psychické poruchy postihující jednotlivé funkce poruchy vnímání: iluze, halucinace poruchy pozornosti: neschopnost soustředit se poruchy myšlení: odtržení od reality, bludy poruchy příjmu potravy: anorexie, bulimie dyslexie (porucha čtení) dysgrafie (porucha psaní) dyskalkulie (porucha počítání) amnézie (ztráta paměti)

Psychické poruchy postihující celou osobnost Projevy těchto poruch: abnormální odpovědi regresivní chování u dospělých reaktivní stavy (např. pláč, strach, bušení předměty) afektivní krize (např. zmodrání, zastavení dechu) nával zlosti, deprese, vztahovačnost, žárlivost…

Neurózy nejběžnější a nejčastější vznik onemocnění: psychogenní a sociogenní příčiny postižená osoba si svoji poruchu uvědomuje narušení běžných mezilidských vztahů léčí se ambulantně projevy: bolení hlavy, únava, tiky, deprese, fobie, koktavost, noční děsy, zlozvyky…

Druhy neuróz 1.Neurastenie Příznaky: labilita, nespavost, chronická únava, bolesti hlavy, tiky, zlozvyky (okusování nehtů), zvýšené červenání se, třes rukou… 2. Psychastenie -méně časté Příznaky: hypochondrie, přehnaný strach o svoji osobu, citová zranitelnost, obsedantně kompulzivní jednání… 1.Hysterie Příznaky: výkyvy v emocionální oblasti, egoismus, zvýšená činnost fantazie, afektovanost, nepřiměřené reakce…

Psychopatie porucha osobnosti (v populaci 5 – 15 %) těžší a trvalejší porucha nápadné, rušivé až asociální chování postižená osoba si poruchu uvědomuje, ale nepokouší se ji překonat, naopak ji využívá nebo dobře skrývá některé povahové vlastnosti jsou vystupňované, některé úplně chybí jeví se ostatním lidem jako podivíni narušený hodnotový systém reality příznaky: touží po moci, po slávě, dobrodružství, sexuálních zážitcích, lákají je nevšední zážitky

Psychózy nejzávažnější duševní choroby osoba si onemocnění neuvědomuje – ztrácí kontakt s realitou těžko léčitelná nebo neléčitelná Druhy psychóz: 1.Schizofrenie - jde o rozštěpení různých psychických funkcí. Projevy: ztráta kontaktů s realitou, halucinace, bludy, ztráta zájmů, nepřiměřené reakce

1.Autismus – uzavřenost vůči okolnímu světu, minimální komunikace s okolím, mají rádi stereotyp, vyhýbají se očnímu a tělesnému kontaktu, vyžadují samotu. 3. Maniodepresivní psychóza – projevuje se chorobnou náladovostí, střídání manické (euforie, nadměrná podnikavost, nereálné plány, veselost, rychlá řeč, extrémní mimika a gestikulace) a depresivní (nezájem, vyčerpanost, snížená aktivita, smutek, zoufalství, touha po smrti) fáze. 4. Paranoia – chorobná vztahovačnost, blud pronásledování, žárlivost, halucinace, zveličování negativních zážitků.

Slabomyslnost projevuje se v intelektové oblasti druhy: a) oligofrenie b) demence

Oligofrenie mentální méněcennost vzniká před narozením, nebo při porodu, příčinou mohou být i dědičné faktory vyskytuje se ve všech pásmech snížené inteligence (lehká, středně těžká, těžká a hluboká mentální retardace)

Demence postupná ztráta intelektuálních vědomostí, úpadek psychických funkcí dostavuje se porucha myšlení a paměti, později i chování vyvolána buď mozkovými chorobami, úrazem nebo procesem stárnutí

Prevence a léčení duševních poruch Prevence založena na dodržování zásad duševní hygieny, předcházení a včasná léčba i fyzického onemocnění

Léčba medikamentózní (sedativa, léky) psychoterapie (autogenní trénink, sugesce, psychodrama) psychodezinfekce (úprava sociálního prostředí pacienta) alternativní terapie (arteterapie, muzikoterapie, hippoterapie)

Léčebné instituce poradny duševního zdraví (tzv. linky důvěry) psychologické a psychiatrické ambulance speciální psychiatrické léčebny

Literatura: Říčan, P.: Psychologie. 1. vyd. Praha: Portál, ISBN 80 – 7178 – 923 – 2. Fürst, M.: Psychologie. Votobia, ISBN 80 – 7198 – 199 – 0.