Membranofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HV-1 Hudební výchova DUM č. 6 Prima – kvarta osmiletého studia
Advertisements

Hudební nástroje Vypracovala: Nikola Doleželová
HV-1 Hudební výchova DUM č. 3 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 4 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 8 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 1 Prima – kvarta osmiletého studia
HUDEBNÍ SOUBORY.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Hudební nástroje ve vážné hudbě
HV-1 Hudební výchova DUM č. 2 Prima – kvarta osmiletého studia
Indická hudba Anna Hájková.
Tympány Kristýna Vyčítalová.
Klára Motlíčková, KVARTA
Cimbál Václav Konvalinka.
HV-1 Hudební výchova DUM č. 5 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření6.
Bohdan Chrastil sekunda.  Název má nepřímý původ v antické řečtině  Jsou to membranofony s tónem přesné výšky, který se dá přeladit pedálovým mechanismem.
HV-1 Hudební výchova DUM č. 7 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu.
Akustika.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Osvícenství - Francie Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
Eva Ventrubová Sekunda
BASKYTARA Elias Decastelo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdroje zvuku Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Zvukové jevy (8. ročník)
Bicí Žesťové Dřevěné dechové Dřevěné smyčcové Test Dřevěné drnkací
HUDEBNÍ NÁSTROJE NÁSTROJOVÉ SKUPINY
A KUSTICKÉ VLASTNOSTI KLAVÍRU Jan Máca FJFI ČVUT v Praze Fyzikální seminář ZS
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_848_6TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Elektronická učebnice - II
Zvuk a hudba.
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_15NE-8.
Aerofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a.
Idiofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a.
Hudba - úvod Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
Hudba - intervaly Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Posunovací pravidla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník.
Chordofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Elektrofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Zvuk a jeho vlastnosti Tematická oblast
Obvod trojúhelníku Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPlanimetrie Datum vytvoření Ročník2. ročník.
Konstrukce rovnoběžníku Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – Planimetrie Datum vytvoření
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Člověk a příroda Fyzika Zvukové děje VII. ročník ZŠ (praktická) Zvuk a zdroje zvuku Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská.
Vynálezy přírody Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
Užití Pythagorovy věty Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPlanimetrie Datum vytvoření Ročník2.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6A_04 TÉMA: HUDEBNÍ.
Fyziologie hlasového ústrojí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými.
Konstrukce lichoběžníku
Výtvarné umění I. Tematická oblast
Konstrukce trojúhelníku II
Zvuk a hudba.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Hudební výchova Bicí nástroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
Můj koníček Marek Osoba.
Stupnice Tematická oblast
Bonjour Monsieur Courbet
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6A_01
Rozdělení hudebních nástrojů
Konstrukce trojúhelníku I
Cimbál Denisa Zpěváková Sekunda
DENÍK Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Životní zájmy Tematická oblast
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Orchestrální hudba Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Tóniny Tematická oblast
Hudba - notace Tematická oblast
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Transkript prezentace:

Membranofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a společenských oborů Datum vytvoření20. března 2013 Ročník1. ročník čtyřletého gymnázia 5. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsahPřehled blanozvučných nástrojů Způsob využitíProcházíme prezentaci a vyřešíme úkoly na snímku 6 AutorIng. Karel Dvořáček KódVY_32_INOVACE_36_EDVO08

Membranofony membrána (z řečtiny, kůže), z pergamenu, kůže, plastu, rozeznívá se úderem, třením nebo proudem vzduchu výška tónu většinou neurčitá podíl hluku se zvýší strunovým potahem

Kotlové membranofony tympány, kotle z mědi nebo mosazi, s malým ozvučným otvorem, nyní s pedálovým ovládáním, hraje se plstěnými nebo koženými paličkami. hluboký kotel D – A velký kotel F – d malý kotel B – fis vysoký kotel e – c 1

Dvoublánové membranofony provensálský buben (tambourin de Provence): věší se kolem těla, hraje se jednou rukou, druhou hráč ovládá píšťalu jednoručku vířivý buben basový nebo tenorový, ostrunění malý buben (snare): luby cm, struny velký buben: od 18. stol. v janičářské hudbě, údery paličkou (těžká doba) nebo metlou (lehká doba) tomtom: v celých tónových řadách

Jednoblánové membranofony většinou z Lat. Ameriky, hraje se rukama bongos: kónické luby, vždy po dvou, laděné do kvarty, výška cca 15 cm congas: výška cca 75 cm, původem z Afriky timbales: kotlíky, dvojice nebo trojice

Otázky a úkoly Kotle (tympány) se používají ke hře rytmu? Nejen, jsou laděné, mohou hrát i melodii. Příklad: J. S. Bach – Vánoční oratorium, 1. věta Jauchzet, frohlocket! Ve které oblasti populární hudby se využívají conga a bonga? V jazzu, bossa nova, hudba Latinské Ameriky. Zjistěte ladění bicí soupravy!

Použitá literatura Michels Ulrich: Encyklopedický atlas hudby Nakladatelství Lidové noviny 2000, ISBN Modr Antonín: Hudební nástroje Editio Supraphon Praha 1977, šesté vydání 1997 ISBN Oling Bert, Wallisch Heinz: Encyklopedie hudebních nástrojů Rebo productions 2004, Čestlice, první vydání ISBN