Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Příroda ovlivňuje člověka
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Globální klimatické změny
Globální oteplování Marek tecl 2L.
Změny klimatu vliv člověka 2.část RNDr.M. Starostová.
Globální oteplovaní.
Globální změny Zpracoval: Jakub Mach. Osnova prezentace 1.Úvod 2.Osnova prezentace 3.Skleníkový efekt 4.Globální klimatické změny 5.Konec.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Záleží na tom, že dochází ke změně klimatu? Martin Hedberg, meteorolog Švédské meteorologické středisko.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Globální environmentální problémy (stručný přehled vybraných témat)
Významné oxidy 1 Chemie VY_32_INOVACE_227, 12. sada, CH ANOTACE
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Skleníkový efekt je proces, p ř i kterém atmosféra zp ů sobuje oh ř ívání planety tím, že absorbuje dopadající slune č ní zá ř ení a zárove ň brání jeho.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Ohrožování základních složek biosféry
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Oxid uhličitý
Globální oteplování Klima, věda a politika Vývoj průměrných teplot
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
Krajina a životní prostředí
Krajina a životní prostředí
Narušení ozónové vrstvy
UDRŽITELNOST PLASTŮ A OBĚHOVÁ EKONOMIKA
Globální oteplování VY_32_INOVACE_ 09 Globální oteplování.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
Co je to model a jak se dá použít
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana ovzduší – globální oteplování Globální oteplování.
OCEÁNY.
Hydrosféra Vodní obal země.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Hydráty methanu příslib nebo hrozba?. Hydráty methanu 1. Úvod 2. Vlastnosti 3. Výskyt a původ 4. Energetické využití methanu 5. Skleníkový efekt a hydráty.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Podnebí, podnebné pásy.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Granici Olga Pařík Radim. Klimatické změny - změny v klimatické charakteristice jako je teplota, srážky, atmosférický tlak, nebo vítr.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Koloběh látek v ekosystému Tematická oblast: Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Znečištění vzduchu dopravou
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Ekonomika životního prostředí
Klimatická změna v reálném světě
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Globální oteplování Martina Červenková.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
VY_32_INOVACE_C9-013 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Fakta o klimatických změnách
Environmentální problémy
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
PODNEBÍ.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

Jak učit o změně klimatu?

 Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí, projekt nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP. 

 Obecné informace o klimatické změně  Skleníkový efekt a skleníkové plyny  Vědecké spory  Vliv člověka na klima  Důsledky změny klimatu

 Co je klima?  Vývoj průměrných teplot ▪ Středověké teplé období ▪ Malá doba ledová ▪ Nárůst průměrných teplot během průmyslové revoluce  Faktory způsobující změny klimatu ▪ Vesmírné ▪ Vlastnosti zemského povrchu ▪ Ostatní

Zdroj: Le Treut a kol. (2007).

 Vlastnosti, množství, trvání a podíl na skleníkovém efektu Zdroj: IPCC

Rezervoáry uhlíku Hluboký oceán GtC Vrchní oceán900 GtC Atmosféra750 GtC Zemský povrch GtC Zdroj:

 Shoda ▪ Spojitost mezi koncentrací CO 2 a skleníkovým efektem  Spor ▪ Citlivost klimatu  Potřeba dalšího výzkumu ▪ Sluneční cykly  Nejasnosti ▪ Regionální dopady ▪ Vliv člověka na oblačnost ▪ Změna absorpčních schopností zemského povrchu a oceánů

 Vzrůstání koncentrací oxidu uhličitého ▪ Polovina 19. století 280 ppm  v roce 2009 již 388 ppm ▪ Narušení přirozeného cyklu uhlíku  Fosilní paliva ▪ Ropa a uhlí (40 %) ▪ Zemní plyn (20 %)  Kontroverze ▪ Přeceňování významu člověka a možná absence výkyvů teplot ve starších dobách

A1 – Velký ekonomický a populační růst. Rychlý rozvoj vědy a techniky a jejich rozšiřování po celém světě. Nerovnosti mezi regiony se snižují, Různé energetické mixy. A2 – Svět je více rozdělen, státy fungují v regionech, globální výměna zboží a informací není velká. Ekonomický růst je pomalejší a stejně tak technologické změny. B1 – Svět je více integrován a zároveň šetrnější k životnímu prostředí. Důraz je kladen na úspory a nízkou energetickou náročnost. Populační růst je rychlý. Státy kladou důraz na společné řešení globálních problémů. B2 – Svět je rozdělen do regionů, ale je šetrný k životnímu prostředí. Populace roste pomaleji než v ostatních scénářích. Důraz je kladen na lokální řešení problémů, ne globální spolupráci. Technologie se nepřenáší snadno z jedné části světa do druhé a jejich vývoj je pomalý.

Zdroj: SkepticalScience.com

 Četnost extrémních výkyvů počasí  Mořské proudění  Ledovce  Stoupající hladina oceánů  Zemský povrch  Ekosystémy  Pitná a hospodářsky využitelná voda  Produkce potravin  Lidské zdraví

 60 % HDP tvořeno zemědělstvím  Pouze 1 % teritoria obděláváno  Změna klimatu ▪ Úbytek srážek ▪ Delší období sucha ▪ Rozšiřování malárie  Nutnost adaptace ▪ Komplikace Obrázek: Wikipedia

 Tání ledu  výhody i nevýhody  Příležitosti ▪ „Severní cesta“ ▪ Nerostné suroviny ▪ Polární turismus  Hrozby ▪ Ohrožení fauny ▪ Další emise ▪ Bezpečnostní dopady Zdroj: Wikipedia

 Databáze zdrojů na  Děkujeme za pozornost!