Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Advertisements

13.1 Pedosféra Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Autor: Mgr. Lenka Hrdá Pedosféra.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Ekosystém – pole Polní plodiny název: VY_32_INOVACE_02_Ekosystem_poleI škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Snímače teploty Pavel Kovařík Rozdělení snímačů teploty Elektrické Elektrické odporové kovové odporové kovové odporové polovodičové odporové polovodičové.
1 Technologie Kinze – setí s klasickou (0,75m) nebo úzkořádkovou (0,375m) roztečí řádků. Co může řešit změna rozteče řádků, v čem jsou výhody? a)Technologie.
Poradce pro energetiku: Karel Jonák Hopfgartenweg 10 Waldkirchen Mobil
PŮDY Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Sobotka. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Zamyšlení nad současnou zemědělskou produkcí a potřebou Václav Vaněk,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 5 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Přírodověda – 5. ročník, Půda
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
VY_52_INOVACE_70_Rostliny polí - učební text
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
KOŘEN ROSTLINY - založen již v zárodku semene, při klíčení vyrůstá
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Minerální látky jako podmínka života
KOŘEN FUNKCE - roste jako první ze semene - upevňuje rostlinu v půdě
Olomoucký kraj 8 největší kraj v ČR.
Vzdělávací akce s názvem
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zemědělství.
Vzdělávací akce s názvem
Hnojení minerálními hnojivy
Tvoří pedosféru, studuje ji pedologie
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Chemie pomáhá Ve stavebnictví
Komposty a kompostování
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Program rozvoje venkova
Využití potenciálu českého zemědělství po roce 2020
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Pedologie = půdoznalství
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Transkript prezentace:

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

Zpracování půdy Ing. Pavel Bednář Modul č. 5 Technologie – zemědělská prvovýroba rostlinných produktů

Význam zpracování půdy a) Vztah k půdě: - nakypření půdy - zapravení organické hmoty - regulace škodlivých činitelů - optimalizace procesů v půdě

Význam zpracování půdy b) Vztah k rostlině: - příprava seťového lůžka - ničení plevelů, chorob a škůdců - zapravení průmyslových hnojiv - přivedení živin ke kořenům rostlin - rozvoj kořenové soustavy rostlin

Základní zpracování půdy Cíle: - zajištění úrodnosti půdy - obnova a udržení struktury půdy - zrušení drnoviny - zapravení organické hmoty do půdy - ničení plevelů, chorob a škůdců - regulace množství vody a vzduchu v půdě

Podmítka Účel: - snížení vypařování - vyšší vsak srážkové vody obr. č. 1 - lepší hromadění živin podmítací pluh - ničení plevelů, chorob - usnadnění orby

Podmítka Požadavky: - do 3 dnů po sklizni plodiny - hloubka 8 až 15 cm - ošetření podmítky = válení obr. č. 1 smykování, válení podmítací pluh - stroje = talířové nebo radlič- né podmítače, kypřiče

Orba Účel: - přemístění strukturní vrstvy - zaorání rostlinných zbytků obr. č. 2 - zaorání ostatní org. hmoty jednoradličný pluh - ničení plevelů, chorob - usnadnění vsaku vody

Orba Rozdělení: A. hloubka: - mělká = cm - střední = 18 – 24 cm - hluboká = 24 – 30 cm obr. č. 2 - velmi hluboká = nad 30 cm jednoradličný pluh - rigolování = nad 60 cm - podrývání, prohlubování

Orba Rozdělení: B. termín: - podzimní = seťová - zimní = hlavní obr. č. 2 - jarní = hlavní jednoradličný pluh - letní = strnisková

Předseťová příprava půdy Cíle: - příprava seťového lůžka - odstranění nerovností půdy - rozdrobení hrud - zapravení průmyslových hnojiv a pesticidů - ničení plevelů, chorob a škůdců - regulace množství vody a vzduchu v půdě

Smykování Charakteristika: - urovnání povrchu půdy - rozbití hrud - omezení výparu vody obr. č. 3 - ničení plevelů smyky - stroje = smyky – kovové, dřevěné

Vláčení Charakteristika: - prokypření a urovnání vrchní vrstvy půdy (5 – 10 cm) - snížení hrudovitosti obr. č. 4 - ničení plevelů brány - zapravení hnojiv, pesticidů - stroje = brány

Kypření Charakteristika: - prokypření a urovnání vrchní vrstvy půdy ( cm) - snížení hrudovitosti obr. č. 5 - brambory, kukuřice, řepa kypřič - ničení plevelů - stroje = kypřiče

Válení Charakteristika: - utužení vrchní vrstvy půdy - snížení hrudovitosti (drcení) - zvýšení kapilarity v půdě obr. č. 6 - zlepšení styku osiva k půdě vály - urychlí slehnutí půdy - stroje = vály

Seznam obrázků:  Obr á zek č. 1: podm í tac í pluh (foto – archiv autora)  Obr á zek č. 2: jednoradličný pluh (foto – archiv autora)  Obr á zek č. 3: 7V%20velky.jpg ( ) 7V%20velky.jpg  Obr á zek č. 4: br á ny (foto – archiv autora)  Obr á zek č. 5: kypřič – ší pov é radličky (foto – archiv autora)  Obrázek č. 6: alce%201%20velky.jpg alce%201%20velky.jpg