Slovní zásoba Osnova pro studenty středních pedagogických škol.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Název DUM: VY_32_INOVACE_XVII_1_3_Úvod do nauky o slovní zásobě
Digitální učební materiál
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Pojem / koncept Homonymie Ondřej Diblík – Simona Kukučová | |
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Elektronická učebnice - I
VÝZNAM SLOVA Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na obohacování slovní zásoby slovy jednoznačnými, mnohoznačnými a citově zabarvenými. V závěru.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Předmět: Český jazyk - mluvnice Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_10
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_07_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Slovo a pojmenování Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jazykověda a její disciplíny
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Risk - lexikologie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Zpracováno: Autor: Mgr. Petra Adamovská
SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY
Slovní druhy přehled.
Hrátky s češtinou.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
JAZYKOVĚDA JAZYKOVÉ PŘÍRUČKY
NAUKA O SLOVĚ Význam slov 7. ročník.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
Slovní zásoba PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Dagmar Strejčková Kapitoly z lexikologie současné češtiny Kapitoly z lexikologie českého jazyka Dagmar Strejčková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
VY_32_INOVACE_05_01 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_01 Zpracovala:Mgr.
Přísudek. Přísudek = predikát  základem věty  slovo nebo spojení ve funkci přísudku vyjadřuje  děj (Učitel bedlivě zkoumal výrazy studentů.)  stav.
NAUKA O SLOVNÍ ZÁSOBĚ 1 SEXTA.
Mgr. Marie Havránková NAUKA O SLOVNÍ ZÁSOBĚ Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Nauka o tvoření slov Autor Fulínová.
CO JE TO VESMÍR slovní druhy ohebné Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_07_Homonyma Autor Chňoupková Martina.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Slovo a jeho význam: synonyma, antonyma, homonyma Tematická oblast:Česky jazyk.
 Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_98  Licence: CC BY-NC-SA 3.0 
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr.Irena Fuksová DATUM VYTVOŘENÍ: leden 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_ČJ_04
RYS VÝZNAM SLOV BOUDA STAVENÍ DŮM CHÝŠE BUDOVA BARÁK CHATA CHATRČ
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_259_ČJ7
Nauka o významu slov Význam věcný (lexikální) – vyjadřuje, co slovo označuje; bývá vysvětlen ve slovníku (slovníkový) Hlemýžď = suchozemský plž s ulitou.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Jazykověda a její disciplíny
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_06
JAZYKOVĚDA A JEJÍ DISCIPLÍNY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Digitální učební materiál
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Významové vztahy mezi slovy - synonyma, antonyma, homonyma
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Lexikológia – Náuka o slove
Jazykověda a její disciplíny
slovní zásoba VŠECHNA SLOVA DANÉHO JAZYKA , NEUSTÁLE SE VYVÍJÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

Slovní zásoba Osnova pro studenty středních pedagogických škol

Obsah: 1.Lexikologie 2.Pojmenování 3.Víceslovná pojmenování 4.Význam slov 5.Slova neplnovýznamová 6.Slova plnovýznamová 7.Homonyma 8.Homografy a homofony 9.Synonyma 10.Antonyma a paronyma 11.Vlastní jména – příjmení 12.Použitá literatura

1. Lexikologie Lexikologie je jazykovědná disciplína, která zkoumá slovní zásobu. (Slovní zásoba aktivní – kolem slov, pasívní – kolem slov) Slovní zásoba je systém, jehož základní jednotkou je slovo (lexém). Slovo něco pojmenovává a zároveň se k něčemu vztahuje, stává se tak v procesu komunikace pojmenováním. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost

2. Pojmenování Slova, která se stávají pojmenováním, mohou být z hlediska formy: značková(základní význam – dům, stůl, bůh) odvozená(učit – učitel) složená(okamžik, trojúhelník) zkratková(Čedok, Setuza) zkrácená(nashle, pedák)

3. Víceslovná pojmenování Pojmenování nemusí být jednoslovné. Pojmenováním jsou i ustálené víceslovné výrazy : sousloví (často odborné termíny) frazémy (ustálená obrazná pojmenování) Cvičení: Všude dobře, doma nejlépe. Violka vonná. Běžel hlava nehlava. Kyselina sírová. Nebylo po ní ani vidu ani slechu. Je učitelem ruského jazyka.

4. Význam slov Věcný význam slova (lexikální) = jakou skutečnost výraz označuje; Mluvnický význam slova (gramatický) = v jakém vztahu je slovo ve větě (mluvnické kategorie); Cvičení: Domluvte se se svým třídním učitelem na harmonogramu semináře.

5. Slova neplnovýznamová Slova gramatická mají pouze význam obecný, který se projeví až ve spojení s jinými slovy. Jsou to neohebné slovní druhy (kromě příslovcí), zájmena a pomocná slovesa. Cvičení: Přichystejte si do hodiny svou seminární práci a počítejte s tím, že ji budete prezentovat před třídním kolektivem.

6. Slova plnovýznamová Slova s věcným významem jsou podstatná jména, přídavná jména, slovesa, příslovce. Jednovýznamová (jednoznačná) mají pouze jeden význam (vlastní jména – viz kap. 12, termíny). Vícevýznamová (mnohoznačná) mají více významů. Cvičení: Tvořte věty s těmito slovy: jazyk, oko, zub;

7. Homonyma Jsou slova mající stejnou formu, stejně znějí. Mají však různý význam a bývají zpravidla i různého původu. Cvičení:Tvořte věty, ve kterých bude mít použité slovo různé významy. vinný, nos, puk;

8. Homografy a homofony Zvláštní typ homonym. Homografy se shodují v psané podobě, jinak se však vyslovují. Př. panický (strach) panický (sexuálně nezkušený) Homofony se píší jinak, vyslovují stejně. Př.: led - let

9. Synonyma Synonyma jsou slova souznačná. Vyjadřují stejný význam, forma je však odlišná. Př. basketbal – košíková. Cvičení: Doplňujte synonyma: morfologie – milý – computer – květen -

10. Antonyma, paronyma Antonyma jsou slova opačného významu. Cvičení: lehce – hluk – nemocný – Paronyma podobně znějí, mají však odlišný význam. Někdy bývají mylně zaměňována. Cvičení: Vysvětlete rozdíl ve významu slov: adaptovat – adoptovat, psychologie – psychiatrie, humanistický – humanitární;

11. Vlastní jména - příjmení K vlastním jménům patří také příjmení. Povinnost používat vedle křestního jména i příjmení zavedl Josef II. v roce K tomuto kroku ho vedla snaha evidovat obyvatelstvo (např. vojenská evidence, výběr daní ).

Příjmení Příjmení vycházela: z profesí (Rybář, Kovář) či společenského stavu (Svoboda) z původu, místa odkud rodina přišla (Polák, Hanák,) z vlastností nositele (Veselý, Pokorný, Tichý) z křestních jmen (Martin – Martinů, Martínek, Martinák) z domovního znamení (Čáp, Vrána) z bydliště (Zápotocký, Podlesák) z události (Vysoudil, Vyčítal, Navrátil, Nezkusil)

Použitá literatura Český jazyk, edice Maturita, nakladatelství Výuka.cz Český jazyk a komunikace pro střední školy, Didaktis