M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V ÝŠKA TÓNU, REZONANCE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Advertisements

Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Otázky ověřující získané znalosti na téma magnety 1. Jaké druhy magnetů znáš? Přírodním magnetem je nerost magnetovec. Umělé magnety se nazývají ferity.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPELNÁ VÝMĚNA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
H LASITOST ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Otáčivý účinek magnetického pole na cívku s proudem.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
ELEKTROMAGNET Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Indukční cívka zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
MECHANICKÁ PRÁCE A MECHANICKÁ ENERGIE Mgr. Kamil Kučera.
S TRUKTURA LÁTKY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce
Základní pojmy z optiky
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Vznik střídavého proudu
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Elektromotor a jeho využití
Elektrická energie Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
38.1 elektromagnetická indukce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_02_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_01_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ZE7-10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_06_F9_Hanak TÉMA: Střídavý proud
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_03_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Světové strany
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Krčková Název materiálu:
Fyzika – Magnetická síla
WORD Tabulky - ohraničení
VY_32_INOVACE_ZE6-15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnety
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Transkript prezentace:

M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.13 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: leden Ročník: 1. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhMagnetické účinky elektrického proudu Materiál slouží k výkladu magnetického pole vodiče s proudem. V prezentaci jsou uvedeny vlastnosti magnetického pole v okolí vodiče s proude, v okolí cívky. V další části je vysvětlen pojem elektromagnetu a jeho využití v praxi. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Magnetické účinky el. proud 1820 Hans Christian Oersted Dánský fyzik, chemik, filosof Studoval elektromagnetismus Pokusem prokázal, že vodič s el. proudem působí na magnetku [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Oerstedův pokus Vodič s proudem nad magnetkou Při rozpojeném spínači se magnetka orientuje podle magnetického pole Země [2]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Oerstedův pokus Po zapojení vzniká v okolí vodiče magnetické pole, které působí na magnetku Magnetka se vychýlí ze své stále polohy Experimenty prokázaly, že magnetické účinky slábnout se vzdáleností od vodiče [2]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Magnetické pole vodiče s proudem Magnetické indukční čáry mají tvar kružnic Vodič tvoří osu těchto kružnic Směr indukčních čar závisí na směru proudu ve vodiči

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Cívka Většího účinku dosáhneme, když vodič uspořádáme do podoby několika přiléhajících závitů Vzniká cívka Magnetka se orientuje opačně na opačných koncích cívky   Cívka se chová obdobně jako tyčový magnet [4]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Magnetické pole cívky Magnetické pole v okolí cívky má obdobný tvar jako magnetické pole v okolí tyčového magnetku Konce cívky fungují jako póly magnetu Orientace magnetického pole závisí na směru procházejícího proudu [5] [6]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Elektromagnet Magnetické účinky cívky můžeme ještě více zesílit přidáním tzv. Jádra Jádro je tyč nebo hranol ze speciální oceli Cívku s instalovaným jádrem nazýváme elektromagnet [7] Jádro Cívka

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Elektromagnet Výhody elektromagnetu o Množství proudu procházejícího cívkou reguluje sílu magnetického pole v jejím okolí o Magnetické pole cívky lze okamžitě „vypnout“ přerušením proudu v cívce o Snadno můžeme změnit polaritu magnetického pole změnou směru proudu [8]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Cívka Cívky mohou mít různý tvar a konstrukci podle účelu, ke kterému jsou použity: [3]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Využití elektromagnetu Elektrický zvonek, jističe, stykače, relé Sběrny kovového šrotu, třídění odpadu Snímače a čidla (snímač otáček motoru) Zdravotnictví Experimentální fyzika Elektromagnetické brzdy Mnoho dalšího

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy K procvičení Jak můžeme prokázat, že v okolí vodiče s elektrickým proudem vzniká magnetické pole? Vysvětli, co je to cívka Jak ovlivníme intenzitu magnetického pole v okolí cívky? Uveď příklady využití elektromagnetů v technické praxi

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy K procvičení Porovnej vlastnosti elektromagnetu a permanentního magnetu: Trvalý magnetelektromagnet Kdy je kolem magnetu magnetické pole? Můžeme vyměnit póly magnetu? Jak? Můžeme regulovat účinky magnetického pole? Jak?

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] DESCHANNEL, Augustin. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [3] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [4] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [5] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [6] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [7] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [8] RÖSSING, Roger. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: neg_ _032_Vorf%C3%BChrung_eines_Magnetkrans_des_VEB_Schwermaschinenbau_S.M._Kirow_Leipzig_vor_P.jpg NEZNÁMÝ. Magnetické pole elektrického proudu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu