Kvasinky Obr. 1: Kvasinka pivní vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co to jsou mikroorganismy?
Advertisements

ORGANICKÉ LÁTKY + KYSLÍK
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: HOUBY VY_inovace_32_PR6_15
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.08 Anotace: Prezentace seznamuje s významnými houbami, podle obrázků je zařazuje do správné skupiny. Vzdělávací oblast: Houby bez.
Jednobuněčné organismy s pravým buněčným jádrem
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Prvoci Přírodopis VY_32_INOVACE_166, 9. sada, Př3 ANOTACE
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu opakování předchozího tematického.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
LES ŘASY.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl.
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Význam hub. 1.) Cizopasné-parazitické Jsou původci nemocí Př. : hlízenka ovocná-způsobuje nemoc ovoce tzv. MONILIÓZU.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Lišejníky Složené organismy vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
VY_32_INOVACE_21_Kvasinky Identifikátor školy:
Nahosemenné rostliny rostliny semenné
Ryby Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Dvoukřídlí Hmyz Holometabola vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY (Fungi) unikátní, samostatná říše organismů.
Květ Stavba rostlinného těla vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Blechy, chrostíci Hmyz Holometabola vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
HOUBY Vřeckovýtrusné vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Strunatci Úvod, Pláštěnci, Bezlebeční vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Zástupci ryb Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Stonek Stavba rostlinného těla vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Plavuně, přesličky Botanika vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Kapradiny Botanika vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Ptáci Obratlovci Vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová Obrázek: Klipart PowerPoint 2007.
Semena a plody Stavba rostlinného těla vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Ptáci zástupci 2 Dravci, sovy vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Brouci Třída: Hmyz vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Mechorosty Vyšší rostliny vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Opylení a oplození Stavba rostlinného těla vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Ostnokožci Živočichové vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Přechod rostlin na souš
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Obratlovci úvod; Kruhoústí
VY_32_INOVACE_5/01_ČLOVĚK A PŘÍRODA
VY_32_INOVACE_531 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Stavba rostlinného těla
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
Název projektu: Moderní škola
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Transkript prezentace:

Kvasinky Obr. 1: Kvasinka pivní vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová

Kvasinky jednobuněčné houby pupen jednobuněčné houby mají buněčnou stěnu, nemají chloroplasty – neprovádí fotosyntézu žijí všude kolem nás jádro buněčná stěna Obr. 2: Kvasinky pučení

rozmnožují se pučením pupen Obr. 3: Kvasinka pod mikroskopem

heterotrofní organismy – všechny potraviny získávají ze svého okolí schopnost kvašení – rozkladný proces, kvasinky jsou rozkladači (reducenti) vyvolávají alkoholové kvašení cukerných roztoků – vzniká oxid uhličitý a alkohol Obr. 4: Vzorec etanolu Obr. 5: Alkoholové kvašení

Kvasinka pivní – zkvašuje sladový cukr z ječmene při výrobě piva. Kvasinka vinná – zkvašuje za nepřístupu vzduchu šťávy z bobulí vinné révy na víno. Kvasinka pivní – zkvašuje sladový cukr z ječmene při výrobě piva. Obr. 8: Červené víno Obr. 6: Kvašení Obr. 7: Kvasinka

u člověka nemoci sliznic způsobené kvasinkou Candida většinou neškodné u člověka nemoci sliznic způsobené kvasinkou Candida příprava kefíru, součástí kvasnic (droždí) kvasnice + voda + sladké těsto – kvasinky se množí – štěpení cukru, uvolnění CO2 – nakynutí těsta Obr. 9: Candida v ústech Obr. 10: Nakynuté těsto

Použitá literatura DOBRORUKA, L. J., CÍLEK, V., HASCH, F., STORCHOVÁ, Z. Přírodopis I. Praha: Scientia, 1997. 121. ČERNÍK, V. a kol. Přírodopis pro 7. ročník ZŠ: Zoologie a botanika. Praha: SPN, 1999. 128 s Obr. 1: URL <http://eso.vscht.cz/cache_data/1154/www.vscht.cz/kch/galerie/obrazky/kvasinky/mal1002m.gif> Obr. 2: URL <http://leccos.com/index.php/clanky/kvasinky> Obr. 3: URL <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:S_cerevisiae_under_DIC_microscopy.jpg> Obr. 4: URL < http://xantina.hyperlink.cz/spravce2/organika/ethanol.gif > Obr. 5: URL <http://projektysipvz.gytool.cz/ProjektySIPVZ/Default.aspx?uid=591> Obr. 6: URL <http://www.vinomaniac.tv/a-z/17/alcoholic-fermentation.html> Obr. 7: URL <http://www.prozaky.eu/obrazky-k-prohlizeni/6-trida/prirodopis/houby> Obr. 8: URL <http://www.miss-pepper.cz/03/vinem-ke-zdravi/> Obr. 9: URL <http://monka.hysteria.cz/marko/domaci_lekar/images/Candida.jpg> Obr. 10 URL <http://homemadepizzarecipe.info/wp-content/uploads/2010/11/Pizza-dough-recipe.jpg>