SME Instrument (H2020) Andrea Nogová BIC Brno, spol. s r.o. 15. 5. 2015 Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network v České republice 16. mezinárodní sympozium Inovace
Advertisements

Enterprise Europe Network Podpora podniků na dosah ruky European Commission Enterprise and Industry.
Enterprise Europe Network Podpora mezinárodní spolupráce 18. června 2014.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Title Sub-title PLACE PARTNER’S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Projektové poradenství Lukáš PROCHÁZKA Technologické centrum AV ČR.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Nehmotné statky a průmyslová práva: jejich ochrana, oceňování a komerční využití European Commission Enterprise and Industry.
European Commission Enterprise and Industry Podniková inkubace a Enterprise Europe Network v ČR INOVACE 2009 Praha,
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE Komunitární programy Ústí nad Labem Ing. František Jochman Datum:
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Enterprise Europe Network mezinárodní spolupráce v inovacích a výzkumu 17. prosince 2012.
Enterprise Europe Network Síť pro podporu nových a inovačních firem Ing. Daniela Váchová Seminář „Podniková inkubace“ 8. prosince 2008.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
Rizikový kapitál jako zdroj financí Jindřich Šimeček Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
European Commission Enterprise and Industry Služby sítě Enterprise Europe Network.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
CIP (2007 – 2013) Ing. Tomáš Skuček 5. března 2009.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Aktivní inovační podpora malých a středních firem v koridoru od Baltického po Středozemní moře.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Zkušenosti s evropskými infrastrukturními projekty (ESFRI) a spolupráce v rámci ERIC (European research infrastructure consortium) a související komunikace.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji 29. – OSTRAVICE Komercializace výsledků výzkumu a vývoje (marketing.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Microsoft Inovační Centra  Innovation Day, Brno
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Zasedání uspořádané k oficiálnímu zahájení činnosti Českého centra pro mobilitu Datum konání: Místo konání: budova AV ČR, Národní 3, Praha.
Struktura podnikatelského plánu
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
Title Sub-title PLACE PARTNER’S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Služby pro podporu podnikání – síť Enterprise Europe Network Andrea.
SYNERGIE MEZI HORIZONTEM 2020 A STRUKTURÁLNÍMI FONDY - Teaming Inka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Evropská.
Podpora inovací ve firmách: SME Instrument a FTI Mgr. Andrea Nogová
Představení podnikatelských aktivit v regionu. Kdo jsme: RHK Brno je samostatným právním subjektem v rámci sítě HK ČR. Byla zřízena na základě Zákona.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
1. Význam a úloha malých a středních podniků (MSP) v HORIZON 2020 Táňa Perglová Ředitelka sekce, delegát ČR v programovém výboru SMEs and Access to risk.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
PODPORUJEME LIDI VE VYTVÁŘENÍ A ROZVOJI FIREM, KTERÉ MĚNÍ SVĚT
Charakteristika a nástroje
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Fast Track to Innovation
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
SME Instrument a Fast Track to Innovation: vývoj, novinky Brno 29. 5
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Velvyslanectví Bulharské republiky
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

SME Instrument (H2020) Andrea Nogová BIC Brno, spol. s r.o Brno

MSP a H2020 SME Instrument Spolupráce s výzkumnými institucemi v rámci Industrial leadership, případně dalších Přístup k půjčkám a rizikovému financování Fast track to Innovation (2015 – 2016)

SME Instrument Co to je? Komu je program určen? Co nabízí? Jak je strukturován? Jaké jsou výsledky? Máte na to?

SME Instrument - Co to je? Nástroj programu HORIZON 2020 Zaměřen na MSP (SME) Motivace = hybatelem pokroku a růstu v Evropě jsou MSP, proto je třeba podpořit ty inovativní s vysokým potenciálem pro růst. Na základě toho bude dosaženo cílů stanovených ve strategii Europe 2020.

SME Instrument - Co nabízí? Zviditelnění firmy na Evropské a globální úrovni, networking, přístup k novým trhům Možnost ověření inovativní myšlenky a jejího tržního potenciálu Snížení rizika při vývoji produktu v jeho první fázi Poradenství a couching Rady k vytipování a oslovení relevantních soukromých investorů

Komu je program určen? Je určen MSP (nebo jejich konsorciím), které mají zájem stát se významnými hráči na mezinárodním trhu a prorazit s inovativní konkurenceschopnou myšlenkou Podporuje inovace v podnikání komplexně – v rámci celého vývojového cyklu (3 fáze) Znalost cílového trhu a konkurence Plán komercializace Sídlo v zemích EU 28 nebo zemích přidružených k H2020 (Island, Norsko, Albánie, Bosna a Hercegovina, Makedonie, Černá Hora, Srbsko, Turecko, Izrael, Moldávie, Švýcarsko, Moldávie, Faerské ostrovy)

European Commision: The new SME deffinition. User guide and model declaration. Commission Recommendation 2003/361/EC

Technology Readiness Levels SME Instrument Zdroj: European Commission, 2013.

Fáze 1 (Koncept, Studie proveditelnosti) Testování konceptu, technické a tržní proveditelnosti. Definice přístupu k duševnímu vlastnictví. Provedení designové studie. Zhodnocení rizik. Trvání projektu: maximálně 6 měsíců Výstup: Propracovaný business plán Podpora: Paušální dotace € (70 % celkových nákladů) + couching SME Instrument – struktura?

Fáze 2 (Vývoj produktu) Vytvoření prototypu, testování, pilotní ověření. Vývoj produktu. Trvání projektu: 12 – 24 měsíců Výstup: Prodejný produkt/technologie/proces/služba, Business plán s rozpracovanou prodejní strategií, finančním plánem Podpora: Předpokládaná výše dotace od € 0,5 mil. do € 2,5 mil., ale může být i vyšší/nižší (70 % celkových nákladů) + couching

Fáze 3 (Komercializace) Od tržní vyspělosti k uvedení na trh. Trvání projektu: maximálně 6 měsíců Podpora: Bez dotace Přístup k rizikovému financování (soukromé i veřejné) Vyhledávání investorů Přístup k zákazníkům Pro vstup do fáze III je nutné úspěšně dokončit fázi II

Podporované tematické oblasti High risk ICT innovation Nanotech, or other advanced tech for manufacturing and materials Space research and development Clinical research for the validation of diagnostics devices and biomarkers Sustainable food production and processing Blue growth Low carbon energy systems Greener and more integrated transport Eco-innovation and sustainable raw material supply Urban critical infrastructure Biotechnology-based industrial processes Mobile e-government applications (2015 only) SME business model innovation (2015 only)

Počet podpořených projektů Mění se dle tématu: např. téma ICT for Innovation ve Fázi 1 podpoří celkem 90 projektů, ve Fázi 2 26 projektů Biotech podpoří ve Fázi 1 celkem 8 projektů, ve Fázi 2 2 projekty Více informací naleznete na webu EASME instrument instrument

Cut-off dates pro všechna témata Výzvy jsou otevřeny kontinuálně, ale v průběhu roku je zde několik cut-off dates 2015 Fáze 1Fáze 2 18/03/ /06/ /09/ /12/2015

Výsledky? Cut-off date 18/06/201424/09/201417/12/201409/10/201417/12/2014 Fáze11122 Počet přijatých návrhů Jednotlivé společnosti 97 %91 %78 % Míra úspěšnosti6 %9 % 12 % Počet podpořených Z úspěšných projektů je podpořen zhruba každý druhý  Spousta firem to jenom zkusí Zdroj:

Podpora v průběhu přípravy projektu National Contact Points (NCPs) NCP poskytují informace firmám, které se chtějí zapojit do evropského výzkumu a poskytují osobní podporu v národním jazyce. Technologické centrum AV ČR Enterprise Europe Network Informace o evropské legislativě, vyhledávání průmyslových partnerů, informace o fondech a inovačních sítích v regionech EU. JIC

Podpora v průběhu přípravy projektu NINET – síť projektů EUPRO Součástí je BIC Brno a jeho projekt „OKO Novatech“ – oborová kontaktní organizace pro výzkum nových technologií. Informace o mezinárodních programech a aktuálních výzvách, poradenství a asistence při přípravě a administraci projektů, pomoc při vyhledávání partnerů.

Máte na to? Úspěšný může být ten, kdo jasně definuje dobrý životaschopný projekt a přesvědčí hodnotitele o tom, že právě jeho návrh je ten nejlepší!

Neúspěšné návrhy projektů: byly tzv. vytvořeny pro projekt nepopsaly přesvědčivě aktivity společnosti neposkytovaly dostatečné množství informací o konkurenčních řešeních nebyly dostatečně inovativní neměly potenciál pro komercializaci (příliš nízký TRL) jen zkoušely štěstí

Jak začít? 1)Najděte svoje téma/projekt 2)Najděte partnery 3)Napište projektovou žádost 4)Získejte financování z elitního grantu 5)Realizujte projekt 6)Prodejte výstupy V kterékoliv fázi se na nás můžete obrátit!

Děkuji za pozornost Mgr. Andrea Nogová konzultantka projektů H2020